x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asta trebuie să știe orice parior pentru a putea paria legal în 2019

Asta trebuie să știe orice parior pentru a putea paria legal în 2019

21 Ian 2019   •   11:13
Asta trebuie să știe orice parior pentru a putea paria legal în 2019

Epoca „romantică” a pariurilor, când românii puteau juca la orice agenție online din lume, este demult apusă. Mai precis, a apus în anul 2013, când a fost înființat Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN), care avea să implementeze și să urmărească respectarea normelor privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

Pe piața din România nu au mai rămas decât operatorii care au plătit statului român noile taxe stabilite de lege și care au împlinit condițiile cerute de dosarul de licențiere. Reglementarea domeniului nu avea în vedere doar agențiile de pariuri online, ci și „obligațiile” pariorilor. Printre ele, aceea de a juca numai la casele de pariuri cu licență valabilă. Majoritatea covârșitoare a pariorilor nu a auzit de schimbările legislative... până în toamna lui 2015.

55.000 de români au fost în pericol

Atunci a izbucnit scandalul: ONJN a anunțat că mii de români urmau să primească amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pentru că jucaseră la o casă de pariuri online căreia i se retrăsese licența și, implicit, era în ilegalitate. Fiind vorba despre cea mai populară agenție de pariuri de atunci, unda de șoc a cuprins aproximativ 55.000 de jucători.

Până la urmă, au primit amenzi doar câteva sute, cei care rulaseră sume mari de bani din momentul în care operatorul intrase în ilegalitate până în acela al restricționării accesului la platformă. Restul, și o dată cu ei toți pariorii din România, au învățat lecția: dacă pariezi online, trebuie să o faci la o agenție care are licență. Înainte de a-ți deschide un cont nou, e obligatoriu să vezi dacă operatorul este în lista celor care funcționează legal în România.

Lista operatorilor legali este și pe site-ul ONJN

Acea perioadă tulbure a trecut. În anii 2016-2017, toți bookmakerii importanți au luat licență „permanentă” cu valabilitate pe 10 ani. Așadar, până în 2026 pariorii pot juca cu încredere la case de pariuri online despre care poți citi pe site-ul pariorilor online din România. O altă variantă pentru a verifica un operator este accesarea site-ului ONJN, acolo unde lista este actualizată imediat cum apare vreo schimbare.

În mod normal, un jucător din România nu își poate deschide cont la o agenție de pariuri online care nu are licență pentru țara noastră, platforma fiind restricționată. Dacă încercăm să intrăm pe un site interzis, pe ecran este afișat un text prin care suntem informați că „accesul către site a fost restricționat de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc”. Cine dorește neapărat să treacă peste lege o poate face utilizând programe care ascunde IP-ul calculatorului, astfel că serverul pe care este găzduit site-ul nu „știe” că este accesat din România. Respectiva persoană este, însă, conștientă că încalcă legea și că poate fi amendată cu până la 10.000 de lei în probabilul caz în care va fi depistată.

Impozitul pe venit se reține la sursă

Aspectele legale care îi privesc pe pariori în 2019 vizează și impozitele care trebuie plătite, ca și obligativitatea verificării identității. Niciuna dintre aceste obligații nu poate fi ocolită.

Pragurile de impozitare sunt următoarele (impozitul e valabil pentru fiecare retragere în parte, nu pentru suma totală retrasă într-un an):

  1. pentru retrageri până la 66.750 lei se plătește impozit 1% din sumă
  2. pentru retrageri între 66.750 - 445.000 lei se plătește impozit de 667,5 lei + 16% din ce depășește suma de 66.750 lei
  3. pentru retrageri de peste 445.000 lei se plătește impozit de 61.187,5 lei + 25% din ce depășește suma de 445.000 lei

Plata impozitului nu poate fi ocolită pentru că banii sunt reținuți la sursă, adică sunt opriți de operator din sumele pe care dorim să le retragem și virați către ANAF. Nici verificarea identității (trimiterea documentelor care demonstrează că pariorul are vârsta legală) nu poate fi ocolită, pentru că neîndeplinirea procedurii în termenul comunicat atrage de la sine blocarea contului.

Așadar, tot ce trebuie să cunoască un parior pentru a paria legal în 2019 este lista agențiilor de pariuri online care au licență din partea ONJN.

×