x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Astărăstoae: "Exodul medicilor a luat o tendinţă îngrijorătoare". Vezi câţi au plecat în ultimii cinci ani

Astărăstoae: "Exodul medicilor a luat o tendinţă îngrijorătoare". Vezi câţi au plecat în ultimii cinci ani

23 Mai 2012   •   12:47
Astărăstoae: "Exodul medicilor a luat o tendinţă îngrijorătoare". Vezi câţi au plecat în ultimii cinci ani

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof.univ.dr. Vasile Astarastoae, a declarat, miercuri, la Suceava, ca un numar de 11.200 de medici au plecat din Romania in ultimii cinci ani, apreciind ca exodul medicilor romani a luat o "tendinta ingrijoratoare".

Astarastoae a declarat, intr-o conferinta de presa, ca, in perioada 2007-2012, au fost formati 8.600 de medici specialisti, iar in acelasi interval de timp au plecat din Romania 11.200 de medici.

El a spus ca Romania "a pierdut" aproximativ trei miliarde de lei numai cu cheltuielile de educatie pentru acesti medici.

Astarastoae a mai declarat ca s-a ajuns ca in unele spitale sa nu existe macar un singur medic specialist intr-un anumit domeniu.

"Din cauza conditiilor din Romania, exodul medicilor romani a luat o tendinta ingrijoratoare", a subliniat presedintele CMR, aratand ca in privinta acestui fenomen "suntem unici in Europa".

Astarastoae a precizat ca printre motivele care stau la baza plecarii medicilor din Romania sunt blamarea corpului medical si lipsa de respect pentru aceasta categorie profesionala, veniturile mici ale medicilor, politizarea excesiva a sistemului sanitar care nu permite realizarea sau dezvoltarea unei cariere profesionale, frica de malpraxis in conditiile in care medicii sunt nevoiti "sa improvizeze de la o zi la alta" in lipsa unor dotari sau asigurarii medicamentelor necesare tratarii pacientilor. (Mediafax)

×