x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Astăzi romii şi mâine cine? Opriţi rasismul! Egalitate în drepturi!" Sute de romi au protestat în Paris

"Astăzi romii şi mâine cine? Opriţi rasismul! Egalitate în drepturi!" Sute de romi au protestat în Paris

25 Mai 2013   •   23:27
"Astăzi romii şi mâine cine? Opriţi rasismul! Egalitate în drepturi!" Sute de romi au protestat în Paris
Sute de persoane au manifestat sâmbătă la Paris împotriva expulzării romilor. Manifestanţii au cerut Guvernului socialist să îşi modifice politica faţă de romi, relatează AFP.

Cei mai mulţi dintre participanţii la protest erau romi. Alături de ei, au manifestat şi reprezentanţi ai unor asociaţii şi organizaţii politice.

Protestatarii au defilat în linişte în spatele unui banner pe care se putea citi: "Astăzi romii şi mâine cine? Opriţi rasismul! Egalitate în drepturi".

"Nu expulzărilor fără asigurarea unor locuinţe", "romii cetăţeni europeni" au fost câteva sloganuri.

Printre manifestanţi s-a aflat şi o fetiţă care purta îmbrăcăminte pe care se putea citi: "Nu vreau să fiu expulzată".

"Noi nu suntem o problemă (...) Noi suntem aici, vom rămâne aici şi nu cerem altceva decât drepturi care sunt ale noastre", a declarat Saimir Mile, preşedintele asociaţiei Vocea Romilor.

"În Franţa, este scris Libertate, egalitate, fraternitate. Dar îmi este greu să cred. Nu sunt un hoţ, nu creez probleme. Vreau doar să trăiesc liniştit aici şi să muncesc. În loc de asta, mi se sparge baraca, sunt insultat", a declarat pentru AFP Boti Sorin, un rom în vârstă de 38 de ani, care locuieşte într-o tabără din Saint-Denis, în apropiere de Paris.

Rotaru Constantin, român ajuns în regiunea pariziană în urmă cu patru ani, caută prin gunoaie şi vinde ce găseşte pentru a-şi hrăni soţia şi cei patru copii. "Ca şi voi, ca oricine, vreau să muncesc şi să plătesc taxe aici", a declarat el pentru AFP.

În anul 2012, Franţa a expulzat 12.800 de români şi bulgari.

×