x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Astăzi, vom fi martorii unui fenomen rar: Prima eclipsă inelară de Soare din acest an (VIDEO)

Astăzi, vom fi martorii unui fenomen rar: Prima eclipsă inelară de Soare din acest an (VIDEO)

20 Mai 2012   •   07:11
Astăzi, vom fi martorii unui fenomen rar: Prima eclipsă inelară de Soare din acest an (VIDEO)

In seara de 20 mai in America si dimineata de 21 mai in Asia de sud-est si Japonia, se produce o eclipsa inelara de Soare.

Daca acum doua saptamani inregistram fenomenul de “super-Luna' acum, in faza de luna noua, astrul noptii e atat de departe de noi incat nu acopera in totalitate discul solar, reusind sa produca doar o eclipsa inelara.

Fenomenul incepe la rasaritul Soarelui, in dimineata zilei de 21 mai, la est de Hong-Kong, trece peste Taiwan si Japonia, traverseaza Pacificul de nord si linia de separare a zilelor, pentru a se termina la apus, in ziua de 20 mai, undeva in nord-vestul statului american Texas, scrie stiintasitehnica.com.

Eclipsa inelara va avea o magnitudine de 0,9439, adica Luna va acoperi din discul solar numai 94,39%. Desi banda centrala parcurge o zona opusa Europei, eclipsa, e adevarat partiala si cu o acoperire de numai 8-13%, poate fi vazuta si din zonele nordice ale continentului nostru, acolo unde Soarele nu apune: de deasupra paralelei 60, in partea europeana a Rusiei, si de deasupra paralelei 67, in Scandinavia.

Pentru urmarirea eclipsei live pe internet, va recomandam:

- Hong Kong, incepand cu ora 00:11 (ora Romaniei): http://www.weather.gov.hk/gts/hksm/astrophoto.htm
- Japonia, incepand cu ora 00:20 http://panasonic.net/eclipselive/
- SUA, incepand cu ora 03:25 http://www.ustream.tv/channel/scottys-sky


×