x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ateliere pentru copii la Muzeul Ţăranului

Ateliere pentru copii la Muzeul Ţăranului

de Luminita Ciobanu    |    03 Iul 2014   •   17:49
Ateliere pentru copii la Muzeul Ţăranului

Muzeul Ţăranului găzduieşte, în perioada 22-25 iulie, o serie de ateliere cu Andreea Botezan şi Hannes Hayne. Prin urmare, la 22 iulie, de la ora 10:00 şi de la ora 12:00 maxim 10 copii, cu vârsta de cel puţin 8 ani, pot participa la ateliere de tipărit şi imprimat: gravură în linoleum şi plastic, ştampile şi imprimeuri pe pânză, desene cu mirodenii, ceai şi culori din plante, ştampile, imprimare cu presa manuală. Imprimeul va fi o “urmă” lăsată cu mâna, cu un obiect, cu ceva prelucrat, fie că e vorba de simple ştampile din radiere sau linogravură, fie de tehnici mai elaborate cum ar fi gravura pe plăcuţa de cupru. Materialele puse la dispoziţie vor fi hârtia transparentă sau colorată, hârtia subţire de orez sau cu o textură specială. Presa cu manivelă va fi de ajutor pentru a transfera mai bine pe hârtie modelul lucrat pe matriţă. Cu matriţa realizată se pot tipări mai multe lucrări care vor fi apoi semnate de autori şi prezentate într-o expoziţie inedită.

La 23 iulie, în acelaşi interval orar, 15 copii cu vârsta de cel puţin 7 ani vor putea participa la ateliere de pictură cu totul specială. Cum ar fi să pictam cu flori? Dar cu frunze sau cafea? Atelierul începe cu un mic traseu în curtea muzeului, de unde vor fi adunate câteva plante şi puţin pământ. În sala de lucru, această  “recoltă” va fi aranjată împreună cu alte flori şi mirodenii. Nu vor lipsi scorţişoara, curry-ul, boiaua dulce, ceaiul negru, curcuma sau şofranul. Culorile delicate şi mirosurile exotice vor ajuta la zugrăvirea primelor desene pe hârtie. Este vorba despre un atelier-laborator în care accentul cade mai mult pe calitatea culorilor şi pe căutare-descoperire şi mai puţin pe caracterul descriptiv al desenelor realizate. Mici şi mari, curioşi, iubitori ai mirodeniilor orientale sunt bineveniţi!

Totodată, la 24 iulie de la ora 10:00, respectiv 12:00 sunt organizate ateliere de construit instrumente muzicale simple care redau sunete din natură, confecţionate din lemn, bambus, nuci şi rămurele: albinuţa, ciripitoarea, bondarul, ciocănitoarea, vântul, xilofonul de învârtit, rain-maker şi altele. În plus, copiii cu vârsta minimă 8 ani, pot afla lucruri interesante despre pomi, lemne şi calităţile lor în lumea instrumentelor: ce fel de lemn, când şi cum se taie din pădure pentru a fi bun la construit.

La 25 iulie, de la ora 10:00 şi de la 12:00, va fi spusă povestea sunetului fermecat: un băieţel pleacă în lume pentru a găsi insula regelui Musikus şi acolo, sunetul fermecat. Peripeţiile lui şi ale prietenilor care îl însoţesc vor fi nu doar povestite, dar şi cântate. Instrumente neconvenţionale din întreaga lume îl vor însoţi pe eroul poveştii: tobe africane, fluier şi flaut, harpa de copii, rain-maker din Peru, gongul tibetan, tobiţa mexicană din bambus şi alte instrumente inedite. Atelierul cuprinde maxim 15 participanţi, copii de la 5 ani, dar şi adulţi. Înscrieri şi informaţii la telefon 0213175961 şi la adresa de e-mail: raluca.minoiu@muzeultaranuluiroman.ro.

×