x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenţie, agricultori!

Atenţie, agricultori!

de Daniela Ivan    |    01 Iul 2009   •   00:00

Castraveţii curbaţi şi morcovii noduroşi vor putea fi vânduţi în pieţele sau supermarketurile din Uniunea Europeană fără restricţii, începând de astăzi.



Standardele UE privind forma şi dimensiunile pentru un număr de 26 de fructe şi legume au fost abrogate. Au mai rămas însă 10 tipuri de fructe şi legume, printre care merele, căpşunile şi roşiile, pentru care normele anterioare rămân valabile. Totuşi chiar şi în cazul acestor categorii, statele membre pot autoriza magazinele să vândă produse care nu respectă standardele, atât timp cât etichetarea lor permite deosebirea de categoriile "extra", "I" şi "II". Măsurile vor permite agricultorilor români să intre pe piaţa UE cu produse cu dimensiuni mai puţin perfecte, dar naturale.

REDUCEREA BIROCRAŢIEI
"Ziua de 1 iulie marchează întoarcerea pe tarabe a castraveţilor curbaţi şi a morcovilor noduroşi", a declarat Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel. "Vorbind mai serios, este un exemplu concret al eforturilor noastre de reducere a birocraţiei inutile. Nu este nevoie ca astfel de chestiuni să fie reglementate la nivelul UE. Este mult mai bine ca ele să fie lăsate la latitudinea operatorilor de pe piaţă. Datorită acestor schimbări, consumatorii vor avea posibilitatea de a alege dintr-o gamă de produse cât mai largă cu putinţă. Nu are sens să aruncăm produse perfect consumabile doar pentru că nu au dimensiunea şi forma corectă", a mai spus ea. Schimbările care vor intra în vigoare  astăzi se referă la: caise, anghinare, sparanghel, pătlăgele vinete, avocado, fasole, varză de Bruxelles, morcovi, conopidă, cireşe, dovlecei, castraveţi, ciuperci de cultură, usturoi, alune în coajă, varză de iarnă, praz, pepene galben, ceapă, mazăre, prune, ţelină pentru peţiol şi frunze, spanac, nuci în coajă, pepene verde şi andive.

×
Subiecte în articol: observator