x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenţie! NSA vă spionează prin webcam chiar dacă acesta nu este activ!

Atenţie! NSA vă spionează prin webcam chiar dacă acesta nu este activ!

de Istvan Deak    |    07 Apr 2014   •   14:11
Atenţie! NSA vă spionează prin webcam chiar dacă acesta nu este activ!

Serviciile secrete par să ducă SUA şi Marea Britanie într-un nou scandal diplomatic cu restul lumii. Aveţi un computer în dormitor sau în locurile unde vă plimbaţi în posturi indecente prin casă? Dacă nu, atunci nu aveţi motive de impacientare. Dar dacă da, este conectat calculatorul la internet şi dotat cu un webcam? Atunci, mai mult ca sigur NSA deţine imagini şi filme picante cu dumneavoastră. La această concluzie au ajuns jurnaliştii britanici de la The Guardian, citaţi de Wiener Zeitung.

Cei de la The Guardian deţin informaţii că serviciile secrete britanice GCHQ au spionat via webcam mai mulţi utilizatori de-ai Yahoo. “Ştim că milioane de posesori de conturi Yahoo au fost filmaţi prin webcam fără ştiinţa lor”, a confirmat parlamentarul britanic David Davis. Imaginile au fost obţinute în cadrul programului Optic Nerve şi sunt stocate în bazele de date ale GCHQ şi ale serviciilor secrete americane NSA. “Este pur şi simplu înspăimântător. Sunt de acord cu faptul că serviciile secrete trebuie să uzeze de toate mijloacele pentru a urmări şi demasca suspecţi sau potenţiali infractori, dar este complet greşit ca acest sistem de supraveghere să fie folosit asupra cetăţenilor de rând”, adaugă Davis.

“Este o încălcare evidentă a sferei private. Nu pot să îmi închipui cum se poate justifica aşa ceva”, a comentat democrat-liberalul Julian Huppert. Programul Optic Nerve a fost deconspirat de Edward Snowden, fostul colaborator al NSA, aflat acum în Rusia, unde a căpătat drept de azil. Conform informaţiilor date publicităţii de Snowden, un prototip al programului a fost implementat încă din 2008. În 2012, programul era încă activ.


×
Subiecte în articol: spionaj nsa webcam