x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ATV-urile de pe plaja virgină Sulina

ATV-urile de pe plaja virgină Sulina

de Alexandru Nastase    |    28 Aug 2008   •   00:00
ATV-urile de pe plaja virgină Sulina

DELTA DUNĂRII ● Una dintre cele mai frumoase plaje, vînată de investitori
Plaja de la Sulina, una dintre cele mai frumoase ale litoralului românesc, este vînată de tot felul de investitori care, sub pretextul dezvolt



DELTA DUNĂRII ● Una dintre cele mai frumoase plaje, vînată de investitori
Plaja de la Sulina, una dintre cele mai frumoase ale litoralului românesc, este vînată de tot felul de investitori care, sub pretextul dezvoltării oraşului, vizează transformarea zonei costiere în complex turistic, parc de eoliene sau aerodrom. Turismul se face haotic în zonă, fără respect faţă de natură.

În ultimul an, drumul spre plajă a fost refăcut, iar în zonă au apărut ATV-urile. Plaja Sulina, zonă de importanţă ecologică, pe care creşte volbura de nisip, o plantă de pe lista roşie a speciilor protejate, a devenit o afacere înfloritoare pentru deţinătorii de ATV-uri şi ski-jet-uri, dar mai ales pentru patronii teraselor proaspăt deschise foarte aproape de mare. Acum cîţiva ani părea greu de crezut, dar faptele arată că, în acest an, mici întreprinzători au dat staţiunile din sudul litoralului, supraaglomerate şi unde concurenţa este serioasă, şi s-au orientat spre o zonă mai bănoasă şi în care investiţiile sînt abia la început. Nici unul dintre afaceriştii veniţi să facă bani mai la nord nu vede însă diferenţa între staţiunile Mamaia sau Costineşti şi Sulina, oraş situat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, una dintre cele mai valoroase zone ecologice din lume, înscrisă pe lista de protecţie UNESCO şi a altor prestigioase organisme internaţionale.

LA LIMITA LEGII. Mai mult, micii sau marii întreprinzători ignoră fără nici o jenă legislaţia în vigoare. Legile stipulează clar că orice activitate economică, fie ea şi turistică, se poate desfăşura doar în baza unei autorizaţii eliberate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, organism responsabil cu tot ceea ce se întîmplă în această zonă. Potrivit Legii 82 din 1993, privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în această zonă naturală valoroasă "sunt interzise activităţile economice, de turism şi agrement, în zone aparţinînd patrimoniului natural al rezervaţiei, fără autorizarea prealabilă din partea Administraţiei Rezervaţiei". Aşa se face că, fără autorizaţiile necesare, în zona plajei Sulina singurii care fac legea sunt afaceriştii ignoranţi. Reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei declară că în ultima vreme ARBDD nu a eliberat nici un fel de autorizaţii pentru absolut nimic în zona plajei Sulina. De altfel, declaraţiile din ultimii trei ani ale guvernatorului Paul Cononov, unul dintre cei mai slabi din istoria ARBDD, arată că reprezentanţii Administraţiei sunt luaţi prin surprindere de ce se întîmplă la Sulina şi află mereu ultimii, deşi instituţia, cu rol de mediu, ar trebui să fie mereu pe fază cînd apar probleme.

Garda de Mediu s-a autosesizat. Garda de Mediu a ARBDD a dispus efectuarea unor controale în zona plajei Sulina. Mai mult, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului în Construcţii comisarii au verificat legalitatea construcţiilor din această zonă. La prima vedere, însă, atîta vreme cît ARBDD nu a emis nici o autorizaţie de mediu, niciuna dintre cele patru construcţii "provizorii" de pe plajă nu este legală. În timp ce pe plaja Sulina apar peste noapte construcţii şi în zonă se desfăşoară activităţi turistice ilegale, primarul Aurel Dimitriu este declară că nu are habar despre ce se întîmplă în zona pe care o guvernează. Asta atunci cînd nu este în concediu, cînd nu este la Tulcea, cînd nu este la Constanţa, la Bucureşti sau Dumnezeu mai ştie unde. Răspunsul său a fost în consecinţă acesta: "Nu ştiu ce se întîmplă pe plajă. Eu sunt plecat de două săptămîni din Sulina. Am un viceprimar care răspunde".

PROIECTE. Primăria vrea să dezvolte turismul în zonă, construind vile pentru turişti, bazine şi alte asemenea, care să atragă oamenii în zonă. Un parc de eoliene este de asemenea în proiect. De doi ani în zonă funcţionează şi un aerodrom. Drumul spre plajă a fost modernizat şi el, a primit borduri mai ceva ca la Bucureşti şi ar putea fi cît de curînd şi asfaltat.

×
Subiecte în articol: verde! zonă sulina