x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Au parte de linistea dinaintea altor ploi

Au parte de linistea dinaintea altor ploi

06 Iun 2005   •   00:00

La mai mult de o luna de la producerea inundatiilor, drumul dintre cele mai afectate sate poate fi strabatut cu o masina puternica, de teren. Dar oamenii nu stiu cat va mai dura aceasta liniste a apelor care se retrag, pentru ca in Timis sunt asteptate ploi abundente.

  • de CARMEN PLESA

  • ACCES. Daca ai curaj poti sa ajungi de la Foeni la Cruceni mergand cu caruta pe drumurile acoperite de ape. Insa pentru asta poate ar fi mai bine sa ai o barca
    La Otelec, pe locul "portului" de unde acum o luna plecau si veneau barcile, a aparut o bucata de sosea, pe care bate soarele de iunie. N-ai fi zis, in ultimele saptamani, ca intre Otelec si Ionel a existat vreodata un drum, in afara celui pe ape. De pe la mijlocul satului, soseaua disparea sub apa, asa ca singura posibilitate ca sa ajungi pe ulitele inundate sau la Ionel ramanea barca. Invatasem traseele "maritime", stiam unde e apa mai mica si trebuie sa ferim motorul sau in care zone de verdeata trebuie sa punem mana pe vasle, ca sa nu ramanem blocati.

    USCAT. Dar in "portul" de la Otelec, unde de Pasti nu mai incapeau barcile, n-a mai ramas decat o bancuta si un semn de "drum inchis", pe care il ignoram. In jur, portile de la case au inceput sa se deschida. Pana sa iesim din sat, soseaua se pierde sub ape din nou. Noroc ca e marcata, pe margine, cu sticle de plastic infipte in pari de lemn. La un moment dat, apa intra in masina de teren. O mica baie la picioare. Sunt portiuni in care soseaua e uscata, iar pe margine se vad "grinduri" pe care au crescut maci si rapita, dar brusc drumul dispare si apa trece de capota.

    PUSTIU. De Pasti, daca n-ai fi vazut cladirea garii din Ionel, n-ai fi ghicit ca pe acolo au trecut vreodata trenuri, pentru ca nu era nici urma de cale ferata. Acum insa, sinele s-au ridicat din apa si o locomotiva veche intra deja zilnic in sat. Pe strazi insa e tot pustiu. Oamenii nu au la ce sa se intoarca. In cimitirul in care, dupa venirea apelor, s-au ingramadit oameni si animale, e liniste si miroase a soc. Cavouri pe care sunt inscriptionate numele unor intregi neamuri de germani strajuiesc marginea cimitirului. Dincolo de gard incepe apa. Tantari atat de mari, de zici ca au suferit niscaiva mutatii genetice, sar din toate tufisurile. Cateva monumente sunt cazute la pamant, iar pe alocuri pamantul e rascolit, acestea sunt singurele urme ale tragediei care se intampla aici de Pasti, cand cimitirul era singurul loc uscat dintr-un sat aflat sub ape.

    PESCARUSII. Intre Ionel si Foeni nimeni nu indraznea sa mearga, nici macar cu barca, in primele zile ale inundatiilor. Pana si cei mai experimentati militari au renuntat la acest traseu, pentru ca reperele erau foarte greu de gasit. Acum, apa e deja sparta de cateva bucati de verdeata, peste care zboara pescarusi. La nici un kilometru de Ionel, suntem iar pe "mare", iar apa bate peste capota masinii. Soseaua nu se mai vede, insa ne ghideaza tufisurile inalte crescute pe margine. Imaginea a ramas aceeasi de acum sase saptamani: apa, apa, apa. In jurul masinii, valurile se agita ca la mare. Dupa cateva minute de emotii, cu apa care spala interiorul masinii, ajungem la uscat. Din Foeni au ramas doar ruine spalate de mal. In centrul satului e vesnica agitatie provocata de sosirea ajutoarelor. Daca sinistratii care-si pierd ziua prin carciumi si autoritatile din Foeni nu ne prea iubesc, copiii de la scoala ne striga pe nume si ne inconjoara fericiti de cate ori ne vad. Ne intind baloane, prajituri si lucrusoare pe care le-au capatat de 1 iunie. Se duc zilnic la posta din sat si asteapta pana vine masina cu Jurnalul National.

    FOSTA INSULA. De cateva zile, in Cruceni pot intra si tractoare sau masini mari. Incercam si noi, dupa ce am stat la "coada", ca sa treaca masinile armatei, care vin dinspre Cruceni. Daca ne-am aventura pe drum in acelasi timp cu acestea, valurile ne-ar "ucide" motorul. La Cruceni abia se mai vad urmele dezastrului. Nici urma de barci, a ramas doar mirosul de mal. Nu e coada la ajutoare. Singura agitatie e provocata de gasirea unor grenade din al doilea razboi mondial in podul uneia dintre casele inundate. Cand iesi din sat, spre digul de pe raul Timis, apar ruinele gospodariilor scaldate inca de ape si sacii cu nisip cu care oamenii au incercat sa opreasca potopul.

    POMPE. Raul s-a potolit, apele trec linistite printre salcii si nici o gaura nu se mai casca in dig. Pompe de la Securitatea Civila din Franta, Aversa, SNIF mormaie in legea lor, tragand apa din zona inundata. Cativa pescari s-au aciuat langa laboratorul de potabilizare a apei adus de francezi. E liniste pe digul de la Timis. Dar s-au anuntat cinci zile de ploi…

    PROGNOZA METEO DELOC IMBUCURATOARE PENTRU BANAT
    NAPASTA. Cerul se deschide iar deasupra banatenilor
    Ploile vor continua in aceasta saptamana, iar cantitatile vor ajunge la 40 l/mp in 24 de ore, au avertizat meteorologii. Daca zilele acestea a plouat mai mult in Oltenia, Muntenia, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Carpatii Meridionali si Orientali, pana vineri norii vor cerne precipitatii peste toata tara.

    In zona Banatului vremea va fi instabila, iar cerul innorat. Vor cadea averse de ploaie locale, insotite de descarcari electrice. Vestea buna este ca vantul va sufla slab pana la moderat, deci nu va exista pericolul producerii unor vijelii. Cantitati mai importante de precipitatii vor cadea insa joi si vineri, cand va ploua pe arii extinse si vor fi si conditii de producere a grindinei din cauza temperaturii scazute a aerului. Maxima termica va cobori pana la 18 grade, iar minima se va situa in jurul valorii de 6 grade. (Dana Purgaru)

    BANI PENTRU DIGURI
    Comisia Europeana a fost de acord cu o "anumita redistribuire de sume intre masuri", pentru ca SAPARD sa finanteze refacerea digurilor afectate de inundatii. "Deoarece este vorba de o situatie exceptionala, UE a agreat folosirea a 20 de milioane de euro destinate Masurii 2.2 «Managementul resurselor de apa» pentru finantarea refacerii digurilor prin Masura 2.1 «Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale»", a anuntat Samoila Szabo, directorul general al SAPARD. Specialistii SAPARD vor mai identifica alte 20 de milioane de euro - de la activitatile pentru care exista un interes mai scazut - care vor fi folosite pentru refacerea investitiilor SAPARD afectate de ape in judetul Timis. (Florina Zainescu)

    LUCRARI INGREUNATE
    Lucrarile pentru evacuarea apei din zonele inundate in aprilie vor fi incetinite in urmatoarele zile. Si asta deoarece pompele ungare nu mai pot functiona la capacitate maxima, pentru ca apa nu mai ajunge in zona in care acestea sunt amplasate. Potrivit prefectului de Timis, Ovidiu Draganescu, specialistii cauta solutii tehnice pentru a impinge spre pompe apa din satele aflate la o mai mica altitudine. Autoritatile intentioneaza sa sape canale prin care sa se scurga apa din zonele Ionel-Otelec, spre digul de pe Bega, unde se afla pompele. "Ar fi pacat sa nu folosim pompele la capacitatea lor maxima, mai ales ca de astazi (n.r. - luni) acestea sunt platite de Guvern", a mai spus Draganescu. (Lucian Florea)
    ×
    Subiecte în articol: observator