x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Au reînceput lucrările la Drumul Babelor

Au reînceput lucrările la Drumul Babelor

de Elena Stan    |    09 Mai 2011   •   18:51
Au reînceput lucrările la Drumul Babelor

164527-3.jpgDupă topirea zăpezii de pe Drumul Babelor şi ieşirea la lumină a craterelor din asfaltul turnat în toamna anului trecut, lucrătorii şi-au făcut deja apariţia în zonă. Pentru că natura nu a fost blândă cu asfaltul de pe DJ 713 muncitorii au început deja să lucreze la foc continuu. Pentru început, muncitorii au decopertat şi au reasfaltat parţial cei 2 kilometri de drum pe care i-au realizat în toamna anului trecut, lucrări ce au fost inaugurate cu mare tam-tam în prezenţa mai multor personalităţi. La demararea lucrărilor au fost prezenţi preşedinţii celor două Consilii Judeţene care veghează la realizarea drumului, respectiv  Florin Popescu, preşedintele de la Dâmboviţa, şi Mircea Cosma, preşedintele de la Prahova.

Finanţarea acestui proiect este asigurată de la bugetul local, precum şi din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri europene. Deşi nu există încă banii pentru realizarea în totalitate a acestei lucrări, funcţionarii din cadrul CJ Prahova ne-au declarat că se aşteaptă obţinerea finanţării prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, care cu si­guranţă nu va întârzia să apară. Prin PNDI, program administrat de Elena Udrea, cu o valoare de 4,4 miliarde de euro, se vor reabilita 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale de la noi din ţară. Pentru asfaltarea celor 16 kilometri ai DJ 713 şi pentru construcţia a două viaducte noi şi 82 de podeţe constructorii vor încasa peste 12 milioane de euro.

Lucrările de decopertare şi reasfaltare care s-au realizat în acest week-end pe Drumul Babelor demonstrează că reabilitarea acestui drum va umfla doar conturile unor persoane, deoarece natura nu ţine cont de culoarea politică, contribuind masiv la distrugerea Platoului Becegi. Odată reabilitat Drumul Babelor, cu o lungime de 16 kilometri, care face legătura între Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Cabana Babele va deschide turiştilor tot Platoul Bucegi.

„Muncitorii au reasfaltat deja partea de drum pe care au făcut-o în toamna anului trecut. Aceştia au lucrat şi la sfârşitul săptămânii care tocmai s-a încheiat. Lucrează din zori şi până seara târziu, chiar dacă zilele acestea vremea nu a prea ţinut cu ei deoarece a nins. Muncitorii prezenţi pe şantierul de pe DJ 713 spun că vor să termine lucrarea anul acesta. Numai aşa se explică faptul că săptămâna trecută erau prezente în zonă circa 60 de utilaje”, ne-a declarat Adrian Ciorbă, ghid montan.

Lucrările la Drumul Babelor sunt realizate de asocierea formată din SC Cast SRL, SC Trans Bitum, SC Carena SPA Impresa di Construzioni şi Socomizo Construct. „Pe tot drumul cuprins între zona Cuibul Dorului şi până aproape de Şaua Dichiului, numeroase basculante depozitau balastrul şi alte utilaje îl tasau… exact ca un cal legat de o caruţă ce vede doar înainte. Ce este în lateral nu se mai vede. În loc să se apuce mai întâi de terasări, canalizări, în­drep­tarea drumului, lărgirea unde este cazul, şi abia apoi să toarne asfaltul, «profesioniştii» au sărit nişte eta­pe”, ne-a explicat Adrian Ciorbă. Dru­mul Babelor străbate Parcul Na­tu­ral Bucegi, declarat Sit Natura 2000. În parc sunt peste 3.500 de specii de plante, iar printre speciile protejate se regăsesc floarea de colţ, iedera albă, tisa, sângele voinicului, angelica etc. Tot aici găsim şi capra neagră, ursul brun, râsul, acvila de munte, cocoşul de munte, furnica roşie de pădure.

×
Subiecte în articol: Drumul Babelor