x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INTERVIURI LA CSM, pentru şefia DNA şi a Parchetului General. Ioan Irimie: Vreau să întrerup scurgerile de informaţii din cauzele penale. Eu nu fac telejustiţie

INTERVIURI LA CSM, pentru şefia DNA şi a Parchetului General. Ioan Irimie: Vreau să întrerup scurgerile de informaţii din cauzele penale. Eu nu fac telejustiţie

de Gabriela Ştefan    |    22 Noi 2012   •   01:47
INTERVIURI LA CSM, pentru şefia DNA şi a Parchetului General. Ioan Irimie: Vreau să întrerup scurgerile de informaţii din cauzele penale. Eu nu fac telejustiţie
UPDATE 13:15 - A început audierea procurorului Tiberiu Niţu. Acesta a fost propus de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru a ocupa funcţia de procuror general al României.

Audierile pot fi urmărite live AICI

Cele mai importante declaraţii ale procurorului Tiberiu Niţu:

- Mi-am propus o mai buna organizare a parchetelor si o mai buna dotare a echipamentelor de IT. Suntem dependenti de aceste echipamente si ne ajuta foarte mult sa ne desfasuram activitatea. Avem nevoie de servere, de scannere, de copiatoare.

- Foarte importanta in exercitarea unei functii de conducere este comunicarea.

- Comisia Europeana a identificat probleme in sistemul judiciar din Romania inca din 2007.

- In cee ce priveste resursele umane si volumul de munca, Ministerul Public are acum 2.909 functii din care sunt vacante peste 400. Nu am vrut sa induc pe nimeni in eroare, sunt datele prezentate in urma activitatii pe 2011. Aceste locuri vacante se regasesc mai ales la parchetele de pe langa judecatorii. Am identificat si parchete de pe langa tribunal care au probleme de personal, iar e situatia din 2011, nu am avut de unde sa iau date la zi.

- Numarul de cauze de solutionat creste constant. Nu am avut ocazia sa citesc vreun studiu care sa arate cauza, cauzele pot fi multiple, neicrederea cetateanului, poate o oarecare resursa bugetara mica alocata asistentei judiciare. Adica oamenii sa poata avea acces la asistenta si sa li se explice ca e mai bine ca problema lor sa nu fie dedusa justitiei. Si alte state cauta solutii pentru a creste rolul grefierului, sa aiba atributii mai mari pe langa procuror. alte state au cautat solutii care sa rezolve problema micii criminalitati.

- Nu s-a stabilit cat dureaza sa introduci date in sistem, dintr-un dosar, pentru a vedea necesarul de grefieri in zona asta

- La un parchet de pe langa judecatorie, grefierul care se ocupa exclusiv de aceasta problema de la 1 octombrie nu mai este pe aceasta activitate. Vizavi de numarul mare de dosare, creste nr de dosare solutionate, ceea ce inseamna ca colegii nostri lucreaza mai mult, dar nu am reusit sa identificam instrumentele prin care sa facem fata acestei avalanse de dosare de solutionat

- Am studiat raportul din septembrie al comisiei din cadrul consiliului europei si mi-am permis sa scot cateva cifre vizavi de eficacitate

- In ce priveste numarul de trimiteri in judecata per cap de procuror, in 2010, Romania a avut 18 trimiteri in judecata. Statele catre care noi tindem au 104, 212, 122. Noi tindem sa ne integram in UE, unde cifrele sunt acestea. Noi avem 18.

- Trebuie sa continuam in ceea ce priveste cresterea numarului de dosare solutionate, dar nu fac un deziderat din asta. An de an, noi nu putem sa facem fata numarului de doasre de solutionat

- O restructurare a proiectelor ar putea aduce ceva pozitiv, dar e nevoie de initiativa legislativa. Consider ca resursele umane trebuie concentrate, nu disipate. DIICOT si-a reorganizat birourile a facut o compactare, o omogenizare. Dintre colegii nostri care au avut probleme penale, cei mai multi sunt de la aceste parchete mici din toate zonele tarii

- Organizarea mai buna, actul de conducere omogen pot duce la rezultate pozitive. Am putea pleca de la baza, de la cunoasterea sistemului, sa facem o normare a muncii. Acest proiect managerial poate fi adaptat, modificat, in functie de alte oportunitati prin care ne putem atinge obiectivele.

UPDATE: 10:27
- Procurorii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie - candidaţii aleşi de ministrul Justiţiei, pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt audiaţi de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Audierile pot fi urmărite live AICI

Cele mai importante declaraţii ale lui Ioan Irimie:

 - Am o experienţă în prevenirea şi sancţionarea faptelor de coruptie, eu avand rezultate concrete in cercetarea si trimiterea in judecata a persoanelor care au comis infractiuni asupra integritatii corporale.

 - Am acumulat o experienta concreta şi consider ca sunt capabil sa-mi depun cerere pentru a proceda in procedura de selectare si de numire in functia de sef al DNA.

 - Am pus la dispozitia ministerului Justitiei acte privind o parte din activitatea mea profesionala pe care am desfasurat-o dupa ce am fost chemat la serviciul teritorial Cluj al DNA.

- Sunt la zi cu practica judiciara si prin xperienta pe care am acumulat-o pot sa continui daca sunt numit activitatea la nievlul DNA pentru a se realiza in continuare rezultate concrete referitor la descoperirea, urmarirea penala si trimiterea in judecata a celor care comit fapte de corupte.

- Voi avea in vedere recomandarile consiliului europei referitor la justitie avandu-se in vedere ca exista si in prezent o monitorizare a Consiliului Europei. Voi avea in vedere interesul guvenantilor pentru a lupta impotriva criminalitatii si coruptiei. Ceea ce voi avea in vedere in mod cert in activitatea mea este sa se respecte prezumtia de nevinovatie, sa se stranga probe certe pentru aflarea adeavarului, probe atat in favoarea, cat si in defavoarea invinuitilor fara sa li se interzica dreptul la aparare.

- Proiectul meu este reducerea numărului de achitari, fie datorita unor greseli procedurale, fie dat faptului ca nu s-au administrat in cursul urmaririi penale intreg probatoriul pentru a dovedi in mod cert ca sunt probe care impun trimiterea in judecata a inculpatului. Aceste erori care mai exista in cadrul DNA trebuie indepartate. In momentul in care intr-o anumita zona apare o situatie care intereseaza colectivitatea sa actionez cu operativitate pt a se declansa cercetare ais urma penala in vederea inlaturarii acelei stari de pericol.

- Voi acţiona pentru apărarea banului public. Pentru acest aspect vreau sa continui si sa perfectionez specializaea procurorilor in anchetarea acestor fapre, care implica o pregatire profesionala specifica magistratului. Pot sa creez colective de lucru prin care sa stabilim metodologii concrete de anchetare a acestor fapte prin care se fraudeaza banul public si fondurile europene.

- Voi acţiona pentru intarirea independentei procurorului, voi realiza o armonizare intre procurorii in varsta si cei tineri, voi cauta metodele necesare ca sa intrerup scurgerile de informatii din cauzele penale. Urmarirea penala nu are caracter public. Eu nu fac telejustitie. Persoanele cu gulerele albe incearca si reusesc sa timoreze denuntarorul si sa intoarca probatoriul.

........................

Procurorii Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, propuşi de ministrul Mona Pivniceru pentru conducerea DNA şi a Parchetului General, vor fi intervievaţi azi de către Secţia de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Audierea celor doi magistraţi va fi transmisă live, incepand cu ora 10, pe pagina de internet a CSM: www.csm1909.ro si va putea fi urmarita in direct de catre cei interesati.
Potrivit comunicării făcute de către CSM, la ora 10, îşi va susţine proiectul procurorul Ioan Irimie, prezentarea acestuia durând circa 30 de minute. De asemenea, alte 90 de minute sunt alocate întrebărilor şi răspunsurilor. La ora 13, îşi va susţine proiectul procurorul Tiberiu Niţu, fiind estimată o prezentare de 30 de minute, urmată de o “sesiune” de 90 de minute de intrebari si raspunsuri.
Avizul CSM este unul consultativ. Urmatorul pas al procedurii este inaintarea propunerilor ministrului Justitiei, insotite de avizul CSM, catre presedintele Romaniei, care decide sau nu numirile in functii.
Ce se poate intampla insa la sedinta de azi a Sectiei de procurori? Surse din cadrul CSM sustin ca voturile sunt impartite. Astfel, şeful Secţiei pentru procurori, Oana Schmidt Hăineală (vicepreşedintele CSM) şi procurorul Bogdan Gabor ar opta pentru o amanare a votului asupra avizului sau pentru un aviz negativ. Pe de alta parte, alti doi membri, procurorii Florentina Gavadia si George Muscalu, ar inclina pentru un aviz pozitiv, considerand ca este bine sa inceteze situatia de interimat de la conducerea procuraturii. In aceste conditii, balanta votului ar putea fi decisa de catre Daniel Morar, care a ajuns sa aiba drept de vot printr-o manevra a CSM-ului, manevra contestată în justitie de catre Asociatia Magistratilor din Romania (AMR).

Citeste si Daniel Morar, făcut membru CSM printr-un regulament de ordine interioară. Constituţia, aruncată la coş de şefii din magistratură

Antepronuntarea lui Daniel Morar

In mod normal, Daniel Morar ar trebui sa se abtina de la vot, avand in vedere ca s-a antepronuntat public, spunand ca cei mai buni procurori nu si-au depus candidaturile si criticand procedura de selectie a ministrului Justitiei: "Au fost nişte întâlniri pe care ministrul Justiţiei le-a organizat cu procurorii din sistem înainte de a demara aceste proceduri. Şi, înainte de aceste discuţii, una din întrebările procurorilor a fost: Ce o să faceţi doamnă ministru dacă se prezintă doar exoticii? Răspunsul a fost: dacă o să se prezinte doar exoticii, o să numesc exotici. Colegii mei i-au spus că nu se poate, pentru că sunt funcţii importante. Probabil natura acelei discuţii, probabil poziţiile ministrului Justiţiei faţă de DNA de dinainte de a ajunge ministru i-au determinat pe procurorii din DNA să nu participe la această procedură. Ce pot să vă spun cu certitudine este că majoritatea colegilor buni din DNA nu s-au înscris în această procedură".

Citeste si Daniel Morar dixit: Oamenii buni nu s-au înscris în cursa pentru şefia DNA
 

×
Subiecte în articol: CSM daniel morar ioan irimie tiberiu nitu