x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autoportret Kovesi în NY Times: ''De fiecare dată când merg la piaţă, oamenii prietenoşi mă felicită"

Autoportret Kovesi în NY Times: ''De fiecare dată când merg la piaţă, oamenii prietenoşi mă felicită"

de Dan Constantin    |    15 Noi 2014   •   21:08
Autoportret Kovesi în NY Times: ''De fiecare dată când merg la piaţă, oamenii prietenoşi mă felicită"

NY Times serveşte cititorilor un AUTOPORTRET KOVESI, semnat Andrew Higgins pe care nici un aplaudac al DNA nu avea naivitatea să şi-l asume în România: ''Fosta jucătoare de baschet, evită gărzile de corp non-stop, dar este păzită de SPP, un organ de stat responsabil pentru protejarea oficialilor. << Am o viaţă foarte normală >> povesteşte ea ziaristului, indiferentă la riscuri. << Mă duc la cinema, merg la sală de sport>>.''

Autorul, fermecat de personajul care ignoră teama, descrie şi un tablou din biroul de la DNA, pictat de o nepoată a procuroarei - imagine cu o sperietoare într-un peisaj umbrit de păsări negre. ''Ei cred că sunt eu la Bucureşti''.

În discuţie, leitmotivul <> revine ca o obsesie şi o face pe Kovesi să treacă şi la alte ''mărturisiri'': De fiecare dată când merg la piaţă, la magazin sau la cinema, mă întâlnesc cu oameni prietenoşi care mă felicită şi mă încurajează în munca pe care o facem aici.

Cu toate acestea, ea recunoaşte că este consternată că oamenii continuă să-i voteze pe politicienii suspectaţi sau chiar condamnaţi. ''Este extrem de dificil de explicat acest contrast'', spune Kovesi.

Câteva afaceri de corupţie sunt menţionate în articol, dar nu insistă asupra anchetelor din familia Băsescu, trecând în viteză peste dosarul ''fratelui domnului Băsescu, arestat pentru că a luat bani de la un interlop''. Legat de afacerea Microsoft, în care nouă miniştri sunt în curs de investigare, articolul precizează că ''doamna Kovesi a declarat că Microsoft nu a fost implicată în nici un fel''.

În finalul articolului, jurnalistul american transmite subliminal şi previziunea că VICTOR PONTA VA CÂŞTIGA PREZIDENŢIALELE, "cum este de aşteptat'' şi analizează posibilitatea să i se pună frâne DNA sau ca doamna Kovesi să fie înlocuită cu o persoană mai maleabilă.

Kovesi ''serveşte'' pentru finalul articolului ''Nu avem nici un motiv de îngrijorare. Există motive de îngrijorare dacă preşedintele nu acceptă lupta noastră.''

Articolul apare în versiunea on line din 14 noiembrie şi în print, în 15 noiembrie în secţiunea a şasea a ediţiei de New York.

ARTICOLUL are şi menţiunea că la documentare a contribuit Rick Lyman, care este şeful biroului NYT de la Varşovia.

×
Subiecte în articol: codruţa kovesi new york times