x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator AUTORITÂŢI NEPÂSÂTOARE - Se degradează peşterile

AUTORITÂŢI NEPÂSÂTOARE - Se degradează peşterile

de Lucian Dobrater    |    06 Oct 2008   •   00:00
AUTORITÂŢI NEPÂSÂTOARE - Se degradează peşterile

Peşterile din Munţii Apuseni se degradează încet, dar sigur. Le pun în pericol nepăsarea autorităţilor, birocraţia şi lipsa banilor.



Peşterile din Munţii Apuseni se degradează încet, dar sigur. Le pun în pericol nepăsarea autorităţilor, birocraţia şi lipsa banilor.

La sfârşitul lunii septembrie a avut loc la Baru Mare, judeţul Hunedoara, ediţia XXXVI-a a Congresului Naţional de Speologie, organizat de Fede­raţia Română de Speologie, în parteneriat cu Administratia Parcului Grădiştea Muncelului – Cioclovina. La Congres au participat reprezentanţi ai 20 de asociaţii speologice autohtone, speologi străini precum şi reprezentanţi ai autorităţilor. În cadrul congresului a avut loc şi "Conferinţa Naţionala de protecţie a peşte­rilor", cu tema "Analiza disfuncţiona­lităţilor din OUG 57/2007". Singurul parc din cele 23 de parcuri naţionale şi naturale din Româ­nia unde au apărut pro­bleme cu speo­lo­gii este Parcul Natural Apuseni. Din ju­de­ţul Alba a participat Asociaţia Speologică "Sfinx" Garda, care a prezentat disfunc­ţio­­nalităţile legate de peşterile din Parcul Natural Apuseni". Este vorba de încăl­­ca­r­ea prevederilor OUG 236/2000 şi OUG 57/2007, Art. 22., pc (6) litera e), neintervenind (…) "pentru menţinerea habita­te­lor în vederea protejării anumitor specii, grupuri de specii sau comunităţi biotice care constituie obiectul protecţiei (…)", în cazul liliecilor din peştera Poarta lui Ione­le care sunt pe Anexa II a Directivei Habitate 92/43/EEC, specii periclitate, (anima­le de interes comunitar care necesită de­sem­narea de arii speciale de conservare).

Contre
"De asemenea, reprezentanţii Parcului nu au intervenit deloc pentru salubriza­rea şi curăţarea peşterilor din zonele de protecţie specială a Parcului Natural Apu­seni, care se degradează pe zi ce trece. Nu în ultimul rând, au blocat asociaţia noastră, prin neavizarea activităţilor de explorare, cartare, inventariere, documentare, su­praveghere, salubrizare etc. Fapt ce favorizeaza degradarea peşterilor din Parcul Natural Apuseni", a subliniat Christian Ciubotărescu. "Dacă legea permite ca această instituţie, Administraţia Parcului Natural Apuseni, condusă de un biolog, Alin Moş, care îşi arogă dreptul de a avea «păreri ştiinţifice» mai exacte de­cât Comisia Monumentelor Naturii a Aca­de­miei Române şi decât Consiliul ştiinţi­fic al Parcului Natural Apuseni, atunci cred că aceasta trebuie schimbată de urgenţă", a conchis liderul speologilor din Apuseni.

×
Subiecte în articol: verde! apuseni natural apuseni