x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie pentru extrădarea lui Necolaiciuc

Autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie pentru extrădarea lui Necolaiciuc

23 Iun 2009   •   00:00

Ministerul Justiţiei informează că autorităţile americane au admis cererea sa de arestare provizorie în vederea extrădării lui Mihai Necolaiciuc.



Într-un comunicat de presă , Ministerul Justiţiei specifică că a fost informat de către procurorul de caz din Statele Unite că un judecător american a emis în 22 iunie un mandat intern de arestare în vederea extrădării pentru Mihai Necolaiciuc.

Joi, Biroul Naţional Interpol a informat Ministerul justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, cu privire la faptul că cetăţeanul român Mihai Necolaiciuc a fost arestat în data de 17 iunie 2009 de către US Marshals Service şi Biroul de Migraţie şi Vămi.

Informarea a fost făcută pe baza notificării pe care Biroul Naţional Interpol a primit-o din partea Interpol Washington prin care autorităţile române au fost încurajate să transmită, pe canale diplomatice, autorităţilor americane cererea de arestare în vederea extrădării, precum şi cererea de extrădare.

În acest context, Ministerul Justiţiei a informat că cererea de arestare în vederea extrădării, precum şi cererea de extrădare au fost formulate şi transmise Departamentului de Justiţie al SUA încă din februarie 2008, pe baza încheierii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Procedura de extrădare declanşată în cazul lui Mihai Necolaiciuc de către Ministerul Justiţiei a fost confidenţială, motiv pentru care Biroul Interpol nu a ştiut despre cererea de extrădare înaintată în februarie 2008, cazul Necolaiciuc fiind tema unor discuţii între oficiali români şi americani.

Articolul 67 referitor la procedura extrădării din Legea 302/2004 prevede că Biroul Naţional Interpol are obligaţia de a informa instanţa de executare sau instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă de îndată ce persoana care face obiectul mandatului a fost localizată. Informarea va fi transmisă direct, cu o copie la Ministerul Justiţiei.

De îndată ce este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională, instanţa de executare sau instanţa care a emis mandatul de arestare preventivă apreciază, printr-o încheiere motivată, asupra îndeplinirii condiţiilor prevăzute în lege pentru a se solicita extrădarea. Instanţa se pronunţă prin încheiere, dată în camera de consiliu, de un singur judecător, fără citarea părţilor, cu participarea procurorului.

În termen de 72 de ore de la primirea încheierii sau, după caz, a încheierii instanţei de recurs prin care s-a hotărât solicitarea extrădării, preşedintele secţiei penale a curţii de apel competente formulează cererea de extrădare şi o transmite - însoţită de mandatul de executare a pedepsei închisorii, respectiv originalele sau copiile autentice ale mandatului de arestare preventivă, rechizitorului sau ale altor acte având putere egală etc şi de traduceri certificate în limba statului solicitat sau în limbile engleză sau franceză - direcţiei de specialitate din Ministerul Justiţiei, care examinează îndeplinirea condiţiilor de regularitate internaţională pentru a se solicita extrădarea.

În funcţie de concluziile examenului de regularitate internaţională, direcţia de specialitate din Ministerul Justiţiei asigură transmiterea cererii de extrădare către autoritatea competentă a statului solicitat, pe una din căile prevăzute la art. 38 alin. (1), după caz, sau întocmeşte un act prin care propune motivat ministrului Justiţiei să nu se transmită cererea de extrădare.

Procedura prevăzută în acest articol are caracter confidenţial, până în momentul în care statul solicitat este învestit cu cererea de extrădare.
Mediafax

×