x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE. Făget, primul oraș care a intrat în carantină din cauza numărului mare de cazuri

UPDATE. Făget, primul oraș care a intrat în carantină din cauza numărului mare de cazuri

26 Iul 2020   •   11:19
UPDATE. Făget, primul oraș care a intrat în carantină din cauza numărului mare de cazuri

UPDATE. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat cererea în cursul zilei de duminică, 26 iulie. Astfel, măsura intră în vigoare începând cu ora 19:00, pe o perioadă de 14 zile. 

Carantina vizează Făgetul şi satele Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică.

În cazul zonelor carantinate, intrarea și ieșirea se permit pentru:

- transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi aprovizionării populaţiei;

- persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor;

- persoanele care susţin examene de admitere la facultate;

- persoanele care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverinţe de la angajator, legitimaţie de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;

- persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;

- deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

- urgenţe medicale.

De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis că se împuterniceşte primarul şi Consiliul Local al oraşului Făget să ia măsuri pentru a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.

Conform Hotărârii CJSU Timiş, se interzice intrarea/ieşirea în/din oraşul Făget şi satele aparţinătoare Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor din zona carantinată, este operaţională linia Telverde pentru informaţii legate de coronavirus, la numărul 0800 800 358.

------------------------

Știre inițială. Autoritățile din județul Timișoara au cerut Comitetului Național pentru Situații de Urgență declararea carantinei în orașul Făget, unde au fost înregistrate 47 de cazuri de coronavirus. Astfel, Făget ar putea deveni primul oraș care intră în carantină după aprobarea noii legi.

Până acum, în orașul Făget au fost depistate 47 de cazuri de COVID-19, dintre care 8 sunt cadre medicale de la spitalul din Făget.

Propunerea de instituire a carantinei a fost votată în Comitetul local pentru situații de urgență și a fost trimisă Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

În România, alte două localități sunt în carantină. Este vorba de localitatea Gornet din județul Prahova, au fost înregistrate 15 cazuri noi între 8 și 20 iulie, și localitatea Cartojani din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu, unde au fost înregistrate 32 de cazuri de COVID-19 la o populație de 3.600 de locuitori.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: timisoara făget carantina