x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autorităţile în alertă, în aşteptarea viiturii pe Dunăre din Serbia. Zece judeţe, sub cod portocaliu până în 30 mai

Autorităţile în alertă, în aşteptarea viiturii pe Dunăre din Serbia. Zece judeţe, sub cod portocaliu până în 30 mai

23 Mai 2014   •   10:12
Autorităţile în alertă, în aşteptarea viiturii pe Dunăre din Serbia. Zece judeţe, sub cod portocaliu până în 30 mai

Potrivit specialiştilor, viitura de pe Dunăre ar putea ajunge astăzi în ţara noastră. Specialiştii de la "Apele Române" prognozează că tranzitarea viiturii de pe Dunăre va dura cel puţin o lună de zile.

Potrivit hidrologilor, până în 30 mai, ora 18:00, este în vigoare o avertizare cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, după cum urmează:

- pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Călăraşi (sector îndiguit aval Gruia) - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi
- de joi, de la ora 06:00, pe sectorul aval Călăraşi- Brăila - judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea.

Giurgiu - Dunărea a depăşit cu 12 centimetri cota de inundaţii
    
Cotele apelor Dunării au ajuns joi la 652 de centimetri, cu 12 cm peste cota de inundaţii şi un debit de 12.570 de metri cubi pe secundă, iar judeţul Giurgiu se află sub cod portocaliu de creştere a nivelului şi debitului fluviului, digurile adiacente fiind în faza unu de apărare.

'Dunărea a ajuns astăzi la 652 cm, cu 12 cm peste cota de inundaţii de 640 cm, iar prognoza specialiştilor este că vom ajunge la Giurgiu la o cotă apropiată de 670 cm', a declarat joi şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, Dragoş Stoica, citat de Agerpres.

El a spus că în această situaţie se menţine codul portocaliu, în nouă localităţi riverane Dunării a fost instituit serviciul de permanenţă la primării, iar în zonele de dig a fost luată măsura interzicerii păşunatului şi pescuitului pentru prevenirea oricăror situaţii neprevăzute.

La Gostinu monitorizarea se face în permanenţă deoarece Dunărea este mai aproape de dig, dar nu au fost semnalate breşe în acesta, iar în municipiul Giurgiu, în zona Malu Roşu, unde ar fi trebuit să fie construit un cartier rezidenţial şi cota este mai aproape de Dunăre, autorităţile au mai înălţat malul cu pământ cu ajutorul unui buldoexcavator.

×