x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autostrada morţii, incremenită la dotări

Autostrada morţii, incremenită la dotări

de Luiza Moldovan    |    Mara Raducanu    |    14 Iul 2007   •   00:00
Autostrada morţii, incremenită la dotări
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Vineri. Ora 15:00. Autostrada Soarelui. Kilometrul 96. La o săptămănă după ce pe Autostrada Soarelui, devenită intre timp a morţii, a fumului şi a focului, avea loc accidentul in lanţ in care au fost implicate peste 20 de maşini, am mers in postura de simpli călători să descoperim ce a rămas in urmă şi ce s-a schimbat de la producerea tragediei. Concluzia? Mai nimic. Poate doar crucile ce vor fi ridicate la locul tragediei.

Ce e nou? - pe A2 domneşte liniştea de după furtunăÂ

Vineri. Ora 15:00. Autostrada Soarelui. Kilometrul 96. La o săptămănă după ce pe Autostrada Soarelui, devenită intre timp a morţii, a fumului şi a focului, avea loc accidentul in lanţ in care au fost implicate peste 20 de maşini, am mers in postura de simpli călători să descoperim ce a rămas in urmă şi ce s-a schimbat de la producerea tragediei. Concluzia? Mai nimic. Poate doar crucile ce vor fi ridicate la locul tragediei.


Timp de căteva zile, pe deja celebra Autostradă a Soarelui (de altfel, demult apus!) miriştile au ars neincetat fără ca nimeni să găsească o explicaţie plauzibilă, au murit oameni şi s-au ciocnit - invăluite de fumul negru şi dens - mai ceva ca-n filmele de groază autoturisme după autoturisme… Insă, pe lăngă toate aceste pierderi, incidentele de pe autostrada morţii au făcut "ravagii" şi printre capii Poliţiei Rutiere. Fiecare a căutat vinovaţi in ograda vecinului, iar Cristian David, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, a găsit de cuviinţă că poate astupa "găurile negre" cerănd demiterea lui Dumitru Jianu, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere şi a lui Axente Mihai, şeful Poliţiei Autostrăzi, fără a da in schimb prea multe explicaţii pentru decizia luată. Să fie doar o simplă reglare de conturi, invăluită in fum?! Aşa că, după război, şeful MIRA a "intărit" Poliţia Rutieră cu incă 20 de echipaje, a cerut survolarea zonei cu un elicopter pentru o mai bună vizibilitate asupra intregii zone şi a dat dispoziţie pentru stabilirea unui plan de acţiune care să asigure paza şi monitorizarea autostrăzilor. Intre timp, Garda de Mediu i-a amendat pe proprietarii de terenuri pe motiv că nu au luat măsuri pentru izolarea focurilor.

TOATE-S VECHI ŞI NOUĂ-S TOATE! Pentru o zi de vineri, pe A 2 traficul se desfăşoară mai mult decăt normal. Se circulă bine, iar autostrada pare mai liberă ca niciodată. La locul cu pricina, singurele urme ce amintesc de accidente sunt căteva bucăţi desprinse din anvelope şi, bineinţeles… cămpurile arse. In rest, nimic nu pare să se fi schimbat.

Indicaţii şi contraindicaţii la mersul pe Autostrada Soarelui:

1) inainte de imbarcarea in autovehicul, asiguraţi-vă că aţi indeplinit cu succes funcţiile absolut necesare ale organismului dumneavoastră, pentru ca acesta să nu vă tragă de mănecă la fiecare zece minute, amintindu-vă cu insolenţă că aveţi rinichi care funcţionează brici. Vă sugerăm să vă găndiţi că mai ajungeţi la toaletă abia la Medgidia şi credem că acest gănd vă va impulsiona teribil in efortul dumneavoastră de a face tot. De asemenea, ar fi bine să nu beţi apă şi nimic altceva, cu cel puţin trei ore inainte de plecare. E mai bine pentru toată lumea. Şi, dacă vreţi, mai prudent. In fond, seceta de anul ăsta a compromis cultura de floarea soarelui, aşa că nu vă puteţi baza nici măcar pe lanurile aferente autostrăzii.

2) ar fi benefic pentru toată lumea dacă v-aţi incărca telefonul mobil, in caz de ceva, Doamne fereşte, să aveţi totuşi de unde suna la 112 pentru a cere ajutor - ştiţi prea bine că telefoanele de pe autostradă, conectate intre ele cu fibră optică, au fost pe nedrept asuprite de oamenii răi care au vrut să facă bani cu acest material modern, drept pentru care au furat-o şi nu mai e la locul ei. Prin urmare, ar fi o greşeală fatală din partea călătorului care sunteţi să presupuneţi că puteţi face uz de ele. Şi in acest caz, ca şi in cazul enumerat mai sus, telefoanele acelea sunt doar ca să vă luăm maul. La propriu, că nu puteţi vorbi chiar cu nimeni.

3) sugestionaţi-vă pe căt puteţi să n-o călcaţi ca dementul (vorbim, desigur, de pedala de acceleraţie), pentru că nu există nici un tablou electric de semnalizare care să-ţi zică "bă, vitezomanule, vezi că mergi prea tare". Fiţi prudenţi şi vă recomandăm să nu uitaţi niciodată indemnul nostru, "Viaţa are prioritate". Viaţa are prioritate, ce să mai vorbim. Mai ales că uichendul trece, săptămăna de lucru rămăne, iar dumneavoastră aveţi facturi de plătit.

4) in drumul dumneavoastră spre mare, şi anume pe strict porţiunea denumită, atăt de frumos, nu credeţi?, Autostrada Soarelui, vă recomandăm să ignoraţi maşinile de poliţie puse acolo ca să vă facă să credeţi că sunteţi in siguranţă. Maşinile alea sunt la derută, v-aţi prins? Merg de colo pănă colo şi gata.

5) lucruri de care trebuie să ţineţi cont in caz că vi se face foame - căteva aspecte demne de menţionat: păi hotărăţi-vă, ori mergeţi la mare ori vreţi la papa, sunteţi chiar nesimţit! Dacă aveţi copii care urlă după papa, vă sugerăm să vă inarmaţi creierul cu toate poveştile copilăriei dumneavoastră. După indelungate studii, specialiştii au constatat o adormire a minorului, intr-o poziţie simpatică, in care, la urma urmei, puteţi să-i faceţi şi o poză şi să i-o arătaţi cănd o să fie el mai mare.

Â

CAUZE

"Este ingrozitor ce s-a intămplat. Căutăm vinovaţi, dar am face mai bine să luăm măsuri pentru a remedia situaţia. Din păcate, o parte din vină este şi a şoferilor. Romănii nu sunt obişnuiţi cu autostrăzile şi cu regulile pe care trebuie să le respecte in acest regim de condus şi de-asta se intămplă atătea tragedii"

Lucian şoferÂ

×
Subiecte în articol: observator autostradă