x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avem nevoie de apă, nu de gaze!

Avem nevoie de apă, nu de gaze!

de Vali Blanaru    |    29 Mar 2012   •   19:54
Avem nevoie de apă, nu de gaze!

“ATENTIE!!! Chevron a primit unda verde pentru inceperea explorarii pe cele trei perimetre din Dobrogea, in suprafata totala de aproximativ 300.000 de hectare.

Gigantul american a fost singura companie pentru care Guvernul a aprobat acordurile petroliere, desi mai stau la coada si alte companii'. Sub acest slogan societatea civila s-a mobilizat pe retelele de socializare unde s-au anuntat mitinguri de protest pentru astazi vineri 30 martie.

Cele mai active grupuri sunt “Impotriva extragerii gazelor de sist in Dobrogea' sI “Nu vrem exploatarea gazului de sist in Romania'.

Bucuresti: Piata Universitatii, ora 17.00. La Fantani.

Pe grupul Pietei Universitatii un mesaj se rostogoleste puternic: “Ia forati in Yellowstone sau Yosemite Park dupa gaz. A, nu se poate ca e rezervatie? Guess what? Vama Veche si 2 Mai sunt si ele Rezervatie Marina'. Urmeaza un citat din “Regulamentul rezervatiei marine “Acvatorul litoral marin Vama Veche – 2 mai': “Art.7 Interdictii: “este interzisa: d. modificarea directa sau indirecta, prin orice mijloace, a caracteristicilor geofizice ale mediului (colectarea si distrugerea substratului pietros) si a celor biochimice ale apei, ca si deversarea de reziduuri lichide si solide si introducerea oricaror substante care ar putea schimba, chiar si temporar, caracteristicile mediului marin'. Peste 500 de persoane confirmasera participarea deja.

Cluj: Piata Unirii, ora 17.00.

Clujenii i-au luat de exemplu pe barladeni: “Aprobarile primite de Chevron vin in contextul in care locuitorii din Barlad si zona inconjuratoare, unde Chevron detine alt perimetru, au protestat impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Aceasta situatie ne obliga la o mobilizare generala cat mai urgenta! Saptamana trecuta, circa 3.000 de persoane au iesit sa protesteze impotriva exploatarii gazelor de sist, in Barlad.

Constanta: Prefectura Constanta, ora 18.00.

“Cine are portavoce sau poate sa faca rost este binevenit. Vom face un mars pe bulevardul Tomis si poate chiar si mai departe, trebuie sa trezim orasul din indiferenta asta! Ne ducem la otravire cu capele plecate, sau avem si noi un cuvant de spus?!', comenteaza Maria Magdalena, una din activistele din Constanta. Dealtfel Constantenii au reactionat cel mai puternic la vestea exploatarii gazelor de sist pe litoral.

Duminica 8 aprilie 2012, intre orele 16.00 -18.00, in fata Prefecturii din Constanta este programat un alt protest. “Vom aduce la noi sticle cu apa de 0,5 l pentru a le depune in fata Institutiei Prefecturii, deoarece credem ca aceasta va fi singura rezerva de apa potabila din Dobrogea, ramasa dupa inceperea forarilor prin fractionare hidraulica a gazelor de sist!', comenteaza constantenii pe retelele sociale.

Mobilizarea depaseste granitele tarii, proteste de solidaritate urmand a avea loc simultan in Sofia, Madrid si Londra. La ora inchiderii editiei se asteptau confirmari pentru proteste in Paris, Varsovia, Roma si Statele Unite.

6.000 de semnaturi pe petitie on-line

In paralel cu miscarile din strada, se strang semnaturi on-line pentru interzicerea exploatarii gazelor prin fractionare hidraulica. Semnatarii petitiei considera ca o asemenea decizie nu trebuie luata fara ca publicul sa fie consultat, fara ca cetatenii Romaniei, sa fie in cunostiinta de cauza cu riscurile pentru mediu si pentru sanatatea lor, si fara ca Romania sa dispuna de o legislatie in acest domeniu. Initiatorii petitiei atrag atentia ca mai multe state din Europa au luat decizii impotriva utilizarii acestei metode. Guvernul roman, ar trebui sa tina cont de faptul ca Franta a interzis in vara anului trecut aceasta activitate, in acest an Guvernul si Parlamentul bulgar au adoptat masuri asemanatoare, in Germania in landul Westafalia-Renania de Nord Parlamentul local se pregateste sa se adopte un Moratoriu in acest sens, iar in Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool, activitatea este momentan suspendata.

Petitie la Parlamentul European

Asociatia Drepturi Civile a demarat din 29 martie demersul de adresare catre Parlamentul European prin petitionare scrisa conform art. 227 din Tratatul European si cu posibilitatea initierii unei plangeri conform art. 228 conform Tratatului European.

“Nu vrem distrugerea litoralului deja aflat in stare deplorabila. Nu dorim distrugerea calitatii apei din zona sud litoral. Nu dorim sa vedem sonde in zona Vama Veche si Costinesti. Ne unim fortele sa contam!

Va asteptam la sediul din Mangalia, cladirea de birouri de langa semafor, etaj 3, birou 304, sau Mangalia Media Tv birou 303 si la contact@drepturi-civile.ro

Initiatorii petitiei spun ca “demersul scris, semnat si garantat poate face o diferenta'.

×
Subiecte în articol: chevron gaze de sist