x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avem raportor cu origini romanesti

Avem raportor cu origini romanesti

18 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Noul raportor pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici, este un fost ministru socialist francez, al carui tata s-a nascut la Braila. Francez, socialist, cu radacini in Romania si expert in afaceri europene. Astfel poate fi prezentat, in cateva cuvinte, noul raportor pentru Romania al Parlamentului European, care a fost numit in functie exact de ziua lui.
IRINA CRISTEA

De joi dupa-amiaza, baroana Emma Nicholson nu mai este raportorul pentru Romania al Parlamentului European. Socialistii din Comitetul pentru Afaceri Externe al Legislativului Uniunii Europene l-au ales pe francezul Pierre Moscovici drept inlocuitor al baroanei, in urma negocierilor dintre partidele reprezentate in Comitet.

DE BINE. Numirea lui Pierre Moscovici, chiar in ziua in care a implinit 47 de ani, se anunta de bun augur pentru Romania. Faptul ca a detinut portofoliul Afacerilor Europene in Guvernul de la Paris il recomanda pe Moscovici drept un foarte bun cunoscator al problemelor europene si un diplomat abil. Exista insa alte elemente din biografia francezului care, cel putin la prima vedere, arata ca numirea lui convine intereselor europene ale Romaniei.

FRANCEZ SI SOCIALIST. Franta a fost dintotdeauna unul dintre sustinatorii candidaturii Romaniei la Uniunea Europeana, iar un raportor francez pare o alegere care sa avantajeze tara noastra. Un element important este si afilierea lui Pierre Moscovici la Partidul Socialist, deci la "familia" din care face parte si PSD. Insa cea mai interesanta apropiere dintre Moscovici si Romania tine de trecutul familiei sale. Tatal actualului raportor, Serge Moscovici, s-a nascut pe pamant romanesc, la Braila, si s-a numarat printre initiatorii miscarii social-democrate din Romania, tara cu care a pastrat legatura si dupa ce a cunoscut succesul in Franta, ca sociolog.

PRIETEN. In timpul mandatului sau guvernamental, Pierre Moscovici nu a ascuns niciodata legaturile cu Romania, amintindu-le atat in cursul intrevederilor diplomatice, cat si in conferintele de presa. De altfel, declaratiile sale au fost intotdeauna incurajatoare. In urma cu patru ani, Moscovici estima, in urma unei intalniri cu ministrul de Externe roman de la acea vreme, Petre Roman, ca aderarea Romaniei la UE in 2007 "este un termen realist". Un an mai tarziu, in 2001, Moscovici spunea: "Vrem sa fim sustinatorii aderarii Romaniei si Bulgariei", starnindu-l pe premierul ungar de atunci, Viktor Orban. Acesta credea ca Franta militeaza pentru mentinerea Romaniei si Bulgariei in acelasi val de extindere cu Ungaria si, implicit, amanarea aderarii Ungariei si a celorlalte state est-europene.

DUPA INTERESE

In Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului European, raportorii pe diverse dosare sunt desemnati nu prin vot, ci in urma negocierilor dintre partidele din comitet. Biroul comitetului imparte dosarele intre partide in functie de numarul de reprezentanti si de interesele specifice fiecarui grup. Distribuirea lor se face dupa o serie de negocieri intre sefii comitetului si coordonatorii desemnati de fiecare partid in parte. In actuala componenta a Comitetului pentru Afaceri Externe, socialistii sunt pe locul doi ca numar de reprezentanti, dupa Partidul Popular European.

N-AM SCAPAT DE EMMA

Chiar daca nu mai este raportorul pentru Romania, socotelile Emmei Nicholson cu tara noastra sunt departe de a se fi incheiat. Baroana a fost numita reprezentantul partidului sau pe langa noul raportor, ceea ce inseamna ca ea va face sugestii pentru eventuale modificari, dupa care va prezenta raportul colegilor de partid si le va recomanda cum sa voteze. In plus, Emma Nicholson a fost aleasa vicepresedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe.
×
Subiecte în articol: observator romania moscovici