x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertisment ANPC: Controale ilegale, din partea unor persoane neautorizate!

Avertisment ANPC: Controale ilegale, din partea unor persoane neautorizate!

10 Ian 2020   •   21:10
Avertisment ANPC: Controale ilegale, din partea unor persoane neautorizate!

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) avertizează operatorii economici asupra unor activităţi ilegale de control desfăşurate de anumite persoane ce utilizează legitimaţii asemănătoare cu cele oficiale, iar sub pretextul neregulilor depistate, solicită plata unor amenzi.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor avertizează operatorii economici în legătură cu existenţa unor persoane care pretind că sunt comisari ANPC sau CJPC şi care, sub pretextul neregulilor depistate, solicită plata unor amenzi.

Au apărut informaţii că falşii comisari ANPC au desfăşurat astfel de activităţi ilegale de control, prin utilizarea unor legitimaţii asemănătoare cu cele oficiale”, menţionează ANPC într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Reprezentanţii instituţiei pentru protecţia consumatorilor susţin că niciodată comisarii Autorităţii nu solicită operatorilor economici achitarea cu numerar a eventualelor amenzi după terminarea controlului. „În cazul aplicării de sancţiuni contravenţionale, acestea se achita la Trezorerie şi nu comisarilor aflaţi în control. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor va primi doar copia chitanţei de vărsământ. Trebuie menţionat faptul ca membrii organizaţiilor neguvernamentale din domeniul protecţiei consumatorilor nu au drept de control. Ei au dreptul de a informa opinia publica asupra deficienţelor de calitate ale produselor şi serviciilor şi asupra consecinţelor vătămătoare ale acestora pentru consumatori sau de a iniţia acţiuni în justiţie pentru apărarea drepturilor şi intereselor consumatorilor”, subliniază ANPC.

În acest context, autoritatea atrage atenţia operatorilor economici să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se face controlul, să verifice legitimaţiile comisarilor care vin în control şi să anunţe imediat poliţia în cazul în care sunt victimele unei tentative de control din partea unor persoane neautorizate.

Pe de altă parte, instituţia publică link-ul de pe pagina web a ANPC unde poate fi vizualizat modelul legitimaţiei de control https://anpc.ro/articol/581/reprezentantii-asociatiilor-de-consumatori-nu-au-drept-de-control.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ANPC control ilegal