x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator AVERTIZARE METEO / Cod galben de ninsori

AVERTIZARE METEO / Cod galben de ninsori

de Sorin Anghel    |    30 Ian 2009   •   00:00

Municipiul Bucureşti şi 17 judeţe se află sub cod galben din cauza ninsorilor şi a vântului puternic estimate de meteorologi.



Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri o avertizare meteo valabilă până mâine dimineaţă, la ora 2:00. În estul şi sud-estul ţării va ninge, iar vântul va prezenta intensificări de până la 60... 70 km/h, viscolind ninsoarea. Azi va ninge mai ales în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali, iar în cursul zilei de mâine îndeosebi în Dobrogea, sudul Moldovei şi jumătatea estică a Munteniei. În ceea ce priveşte noaptea de mâine spre poimâine, precipitaţiile sub formă de ninsoare îşi vor face simţită prezenţa în aceleaşi regiuni. Pe lângă Bucureşti, vor mai fi afectate judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu. Local, în vestul Munteniei, estul Transilvaniei şi în zonele montane aferente, ninsorile vor fi însemnate cantitativ, dar vântul va fi în general moderat. Şi Institutul Naţional de Hidrologie a emis o avertizare, cod portocaliu pe râul Jiu, unde până astăzi la ora 18:00 este posibilă depăşirea cotelor de atenţie şi de inundaţie.



Mesajul de atenţioare “cod galben” se referă la un episod de iarnă ce se va consuma până după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, deşi ninsori vor mai fi şi după aceea, posibil chiar cu depunere de strat în Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei, parţial şi în Banat, plus zona de munte, dar vor fi ninsori liniştite, nu asociate cu intensificări de vânt ca în Moldova, Bărăgan, Dobrogea şi zona Carpaţilor Orientali şi mai ales a celor de Curbură. În condiţii de ninsoare şi vânt, cel puţin pentru automobilişti, vizibilitatea se va reduce, iar în condiţiile scăderii de temperatură, pe carosabil ar putea fi porţiuni cu gheaţă. Vântul va avea intensificări, cu viteze destul de mari şi în bazinul vestic al Mării Negre, unde, în prezenţa unei formaţiuni ciclonice relativ activă, se pot forma valuri, acolo vântul putând avea şi alte direcţii decât cea nordică, dominantă de altfel, în zona de uscat a Dobrogei. Aer rece va pătrunde, pe partea de est şi de sud-est a ţării noastre, prin Moldova, iar şi în cea de vest şi de sud-vest, prin Câmpia Panonică. Într-o astfel de situaţie, aerul cald preexistent, obligat din două părţi să se desprindă de la suprafaţa solului, va fi antrenat în mişcări ascendente, de o parte şi de alta a Oltului, dirijat spre Carpaţii Meridionali şi Subcarpaţii Getici. De acolo, pe Valea Oltului, spre sudul şi sud-vestul Transilvaniei şi zona Munţilor Apuseni, vaporii de apă, conţinuţi în acel aer mai cald, vor condensa şi vor reveni pe pământ, ca precipitaţii, cu aer mai rece şi din altitudine. Scăderea de temperatură ce va urma, va readuce regimul termic la cel normal pentru sfârşit de ianuarie şi început de februarie. Într-o iarnă aspră, episodul care se va consuma în perioada imediat următoare ar fi fost un episod blând. În această “iarnă” cu temperaturi foarte mari şi doar tentative de ninsoare, acest episod este unul deosebit. Populaţia nu trebuie să intre în panică. (meteorolog Romica Jurca)

BUCUREŞTI


Centru: max.: 3°C min.: –1°C
Periferie: max.: 3°C min.: –2°C

Azi (vineri):
Cerul va fi mai mult noros şi temporar vor cădea precipitaţii la început sub formă de ploaie, apoi lapoviţă şi ninsoare.

Mâine (sâmbătă):
Vremea va continua să se răcească uşor. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi condiţii ca trecător să ningă slab, mai ales ziua. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică va continua să crească uşor. Maxima: 1°C, iar minima: –3°C.

Poimâine (duminică):
Cerul va fi mai mult noros şi vor fi condiţii de ceaţă, îndeosebi dimineaţa. Vântul va sufla în general slab. Maxima: 3°C, iar minima: –4°C.

LA MUNTE


Azi (vineri):
Vremea se va răci. Cerul va fi noros şi va ninge în Carpaţii Orientali şi în Carpaţii Meridionali şi local mai ales spre sfârşitul intervalului şi în celelalte masive. Ninsorile vor fi mai importante cantitativ în sudul Carpaţilor Orientali şi în estul Carpaţilor Meridionali. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona înaltă, unde va viscoli şi spulbera ninsoarea.

Mâine (sâmbătă):
Vremea va continua să se răcească uşor, astfel valorile de temperatură vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros şi va ninge pe arii extinse în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali şi local în celelalte masive. Vântul va sufla slab până la moderat. Izolat, pe văi şi în depresiuni vor fi condiţii de ceaţă.

Poimâine (duminică):
Cerul va fi mai mult noros şi local vor mai fi ninsori slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative faţă de ziua precedentă, tendinţa fiind de uşoară creştere. Pe văi şi în depresiuni, mai ales dimineaţa, local se va semnala ceaţă.

PROGNOZA ÎN EUROPA


Presiunea atmosferică a început şi va continua să crească în cea mai mare parte a Europei, exceptând sud-estul şi vestul extrem, unde va rămâne scăzută, astăzi şi mâine, iar de poimâine va fi în creştere şi în ţările estice şi de sud-est şi în scădere în vest şi în sud-vest, unde se va dezvolta un nou ciclon, a cărui deplasare către restul continentului, va fi blocată într-o primă fază.

Şi blocajul se va realiza datorită creşterii de presiune şi de temperatură, în altitudine, în acest fel circulaţia la nivelul norilor se va orienta dinspre sud-vest, către nord-est şi dinspre sud-vest către sud-sud-estul extrem o a doua ramură. Începând de săptămâna viitoare, o scădere de presiune va fi şi în nordul continentului, iar formaţiunile noroase, aparţinând zonelor depresionare ce se vor forma, vor fuziona deasupra Europei vestice. (meteorolog Romica Jurca)

×
Subiecte în articol: pană vantul meteo