x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avion de linie, aeronavă prezidenţială

Avion de linie, aeronavă prezidenţială

de Aniela Nine    |    Elena Stan    |    12 Feb 2010   •   00:00

Şeful statului s-a întors în ţară de la Bruxelles, joi seară, nu cu aeronava prezidenţială, ci cu o cursă de linie a Tarom, folosită în mod uzual de europarlamentari pentru întoarcerea de la lucrările Parlamentului European. Dincolo de zona business, unde au luat loc preşedintele şi europarlamentarii, s-au mai aflat alţi aproape 100 de călători obişnuiţi ai cursei.

Preşedintele Băsescu a participat joi la summit-ul informal al Consiliului European care a avut ca subiect de discuţii criza economică din statele europene, şi cu precădere din Grecia. Cum întâlnirea a fost una informală, nici delegaţia prezidenţială nu a fost numeroasă, alături de preşedinte aflându-se numai şeful Departamentului de Afaceri Europene, Bogdan Mănoiu, anterior consilier de stat la Departamentul Relaţii Internaţionale al Administraţiei Prezidenţiale, şi doi sepepişti.

Din aceleaşi considerente, pentru deplasare, preşedintele nu a folosit aeronava prezidenţială, un Boeing 707 cu amenajări speciale pentru confortul preşedintelui, dar cu o vechime considerabilă, ci întoarcerea s-a făcut cu o cursă obişnuită, de linie, exact cursa folosită şi de europarlamentarii români pentru revenirea acasă după plenul de la Strasbourg.

"Cursa Ro 374 cu care a plecat ieri la Bruxelles preşedintele Traian Băsescu este o cursă de linie. Pleacă din Bucureşti către Bruxelles şi când se întoarce face escală la Strasbourg. Avionul a sosit cu întârziere în Bucureşti de circa 1- 1,5 ore din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Strasbourg, care nu au permis decolarea la timp a avionului către Bucureşti", ne-a explicat Ioana Boca, purtător de cuvânt al companiei Tarom.

Prin urmare, traseul aeronavei Tarom Airbus 318 care, prin prezenţa preşedintelui, a devenit din cursă de linie aeronavă prezidenţială, nu a fost direct Bruxelles-Bucureşti, ci preşedintele a fost plimbat mai întâi prin Franţa, la Strasbourg, pentru a urca şi europarlamentarii. "Este cursa comercială obişnuită de linie, care joi seară, în săptămâna în care avem sesiune la Strasbourg, vine de la Bruxelles la Strasbourg pentru a ne prelua şi apoi se îndreaptă spre Bucureşti.

Pentru escala de la Strasbourg noi plătim o sumă de bani în plus", a explicat pentru Jurnalul Naţional unul dintre eurodeputaţi. Pentru această deplasare, eurodeputaţii au rezervată zona de business, extinsă pe şapte rânduri în această situaţie şi separată de restul călătorilor.

În această zonă a fost aşezat şi preşedintele Băsescu, "asigurat" din spate de Theodor Stolojan şi Cristian Preda şi căruia i-a fost servit acelaşi fel de mâncare ca şi europarlamentarilor din avion. Din "tabăra" europarlamentarilor PD-L prezenţi în avion a lipsit însă mezina preşedintelui, Elena Băsescu, care ar fi făcut deplasarea cu alt avion.

În timpul zborului însă, lângă preşedinte şi-a găsit loc eurodeputatul social-democrat Adrian Severin, cu care şeful statului a analizat până la Bucureşti problemele politicii externe, inclusiv situaţia scutului antirachetă. Alţi europarlamentari s-au mulţumit însă numai să-l salute pe preşedinte, în cauză fiind liberala Norica Nicolai. "Politeţea e una, discuţiile sunt alta", a explicat Nicolai. Cursa Tarom a aterizat la Bucureşti după miezul nopţii.

×
Subiecte în articol: politic