x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocaţii pot beneficia și ei de indemnizaţia lunară de la stat

Avocaţii pot beneficia și ei de indemnizaţia lunară de la stat

22 Apr 2020   •   12:17
Avocaţii pot beneficia și ei de indemnizaţia lunară de la stat

De indemnizaţia lunară de 4.072 de lei brut, acordată de stat profesioniştilor afectaţi de epidemia de coronavirus, pot beneficia de-acum şi avocaţii care au întrerupt activitatea total sau parţial, potrivit unui act normativ publicat, marţi, în Monitorul Oficial.

Pentru a beneficia de sprijin, e necesar ca avocaţii să nu fi realizat, în luna pentru care solicită indemnizaţia, un venit mai mare de 5.429 lei brut (echivalentul unui salariu mediu brut) şi, totodată, încasările din luna respectivă să fie cu cel puţin 25% mai mici decât media lunară pe 2019, scrie Monitorul Justiției.

Avocaţii au timp până pe 5 mai să solicite indemnizaţia aferentă perioadei 16-31 martie.

Ordonanţă de urgenţă nr. 53/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind măsuri de protecţie socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 325 din 21 aprilie 2020, moment de la care a şi intrat în vigoare.

Documentul stabileşte ca avocaţii care au întrerupt activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor coronavirusului să beneficieze, pe perioada stării de urgenţă (prelungită recent până pe 14 mai), de o indemnizaţie în cuantum fix de 75% din salariul mediu pe economie, adică 4.072 de lei brut pentru o lună întreagă, sumă ce va fi ulterior supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor.

Indemnizaţia va fi plătită de stat în baza declaraţiei pe proprie răspundere a avocatului privind îndeplinirea condiţiilor de acordare.

În plus, OUG nr. 53/2020 acordă un avocaţilor un termen de zece zile lucrătoare, de la momentul publicării documentului în Monitorul Oficial, în care aceştia pot solicita indemnizaţia aferentă lunii martie (perioada 16-31 martie). Cum 1 mai va fi zi liberă legală, rezultă că avocaţii pot depune documentele, la agenţiile judeţene de plăţi şi inspecţie socială unde îşi au sediul social, până pe 5 mai, inclusiv.

Mediafax

×
Subiecte în articol: avocati indemnizaţie