x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul general Curţii de Justiţie a Uniunii Europene: Uber are nevoie de licenţă

Avocatul general Curţii de Justiţie a Uniunii Europene: Uber are nevoie de licenţă

de Cristian Anton    |    12 Mai 2017   •   13:22
Avocatul general Curţii de Justiţie a Uniunii Europene: Uber are nevoie de licenţă
Sursa foto: RITCHIE B. TONGO/EPA

Uber furnizează un serviciu de transport şi trebuie să deţină o licenţă, a apreciat avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), o posibilă lovitură pentru societatea americană. Opinia avocatului general nu este una obligatorie, însă în majoritatea cazurilor judecătorii curţii urmează consideraţiile acestuia. O decizie definitivă a CJUE, instanţa juridică supremă din UE, este aşteptată la finalul acestui an. 

"Platforma electronică Uber, deşi este un concept inovator, ţine de domeniul transporturilor. Astfel, Uber poate fi obligat să obţină autorizaţiile şi licenţele necesare conform legislaţiei naţionale", a explicat avocatul general Maciej Szpunar. Potrivit acestuia "şoferii Uber nu exercită o activitatea autonomă care este independentă de platformă. Dimpotrivă, această activitate nu poate exista decât prin intermediul platformei, fără de care nu ar avea niciun sens", adaugă Maciej Szpunar. Avocatul apeciază că Uber nu poate fi considerat doar un intermediar între şoferi şi pasageri în condiţiile în care controlează aspecte importante economic ale serviciului de transport urban. Cazul a fost înaintat de o asociaţie de şoferi de taxi din Barcelona care susţine că Uber practică o concurenţă incorectă cu serviciul său UberPOP, care utilizează şoferi fără licenţă. 

În România, reprezentanţii COTAR şi cei ai Guvernului au semnat un protocol conform căruia va fi promovat un proiect de Ordonanţă pentru modificarea legii privind transportul în regim de taxi. Uber România a afirmat că a primit asigurări de la reprezentanţii Executivului că modificările aduse Legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul Uber. 

Uber a precizat că aşteaptă decizia definitivă a CJUE dar a adăugat că şi în situaţia în care ar fi considerată o companie de transport “aceasta nu va modifica modul în care suntem reglementaţi în majoritatea ţărilor din UE deoarece aceasta este deja cazul în present”. 

Uber operează în patru mari oraşe din România

Uber argumentează că o decizie a CJUE de clasificare a activităţii companiei ca serviciu de transport “ar submina reforma necesară a unor legi depăşite care împiedică milioane de europeni să cheme o maşină prin simpla apăsare a unui buton”. Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii, a intrat în Europa în urmă cu cinci ani şi este prezent pe piaţa din Bucureşti de doi ani, cu trei servicii: uberX, UberSELECT şi Uber Child Seat. Anul trecut, compania şi-a lansat serviciile şi în Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara. Companiile de taxi din multe oraşe din Europa s-au revoltat imediat împotriva Uber, prin proteste şi acţiuni în justiţie, acuzând compania americană de concurenţă neloială deoarece ar practica servicii de transport fără licenţele şi autorizaţiile necesare.

 

×
Subiecte în articol: uber cjue licenţă