x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Gheorghe Dinu da tepe la Fisc

Avocatul Gheorghe Dinu da tepe la Fisc

11 Sep 2004   •   00:00

Candidatul independent la Presedintie Gheorghe Dinu este cercetat de procurorii Parchetului National Anticoruptie. El este acuzat de abuz in serviciu, spalare de bani, evaziune fiscala si fals in declaratii.

ION ALEXANDRU, MIRUNA PASA

Procurorii sustin ca Gheorghe Dinu, avocat in Baroul Bucuresti si conferentiar doctor la Universitatea "Ovidius" din Constanta, a primit de la doi clienti pe care i-a reprezentant in instanta intr-un proces de litigii patrimoniale suma de 1.481.320 de dolari, in vederea promovarii unor cereri de chemare in judecata. "Tinand cont de tarifele minimale si maximale fixate de Uniunea Avocatilor din Romania in litigii patrimoniale, exista informatii ca sumele de bani au fost date in mod nejustificat si in scopul obtinerii unor foloase materiale necuvenite", sustin anchetatorii. Mai mult, procurorii au indicii ca avocatul Gheorghe Dinu a facut declaratii nereale la autoritatea fiscala si la Casa de Asigurari a Avocatilor - Filiala Bucuresti, referitoare la veniturile incasate, ceea ce ar fi avut ca urmare neplata cotei de 10% datorata Casei de Pensii, in suma de peste 270 milioane lei, si nu ar fi declarat ca venit la autoritatea fiscala sume de peste 1,1 miliarde de lei.

PNA a solicitat Baroului Bucuresti relatii pentru clarificarea situatiei, care inca nu au fost furnizate, desi au fost solicitate de mai bine de zece luni.

CLIENTII. In dosarul in care este cercetat Gheorghe Dinu, mai sunt anchetati, din luna martie, directorul general al CNM Petromin SA Constanta, Marcel Dumitru Bardas, si directorul economic al aceleiasi institutii, Werner Kaunz. Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, delapidare, spalare de bani, stabilirea cu intentie a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, fapte comise cu ocazia unei tranzactii comerciale.

Procurorii cerceteaza modul in care Bardas si Kaunz au reprezentat CNM Petromin SA Constanta in relatiile cu terti si cu privire la modul in care acestia si-au realizat atributiile de serviciu referitor la fondurile firmei. Procurorii sustin ca cei doi au actionat, in unele cazuri, cu nerespectarea sarcinilor ce le reveneau conform fisei postului, fapt ce a avut drept consecinta pierderea nejustificata de fonduri banesti.

CINE ESTE GHEORGHE DINU?

Gheorghe Dinu s-a nascut la 6 octombrie 1955 la Constanta. Este casatorit si are doua fete. A absolvit in 1981 Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, iar din anul 2001 este doctor in drept. Este avocat in Baroul Bucuresti si conferentiar universitar la Facultatea de Drept din Constanta. In perioada 1992-1997 a fost sef al unui serviciu secret. Gurile rele spun ca Dinu a fost seful "filialei" din Constanta a Unitatii 0215.

Gheorghe Dinu si-a anuntat candidatura la Presedintia Romaniei la alegerile generale din 2004. Intr-o declaratie citata de site-ul oficial al candidatului la Presedintie, Dinu afirma ca "ma inclin cu demnitate in fata poporului roman si ma subordonez doar legii" si "Nu voi tolera evaziunea fiscala! Voi cere organelor abilitate ale statului sa isi faca cu strictete datoria, fara manifestari de servilism politic sau clientelar!"

×
Subiecte în articol: observator gheorghe dinu