x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Poporului: Dreptul cetăţenilor la informaţie este grav încălcat în România

Avocatul Poporului: Dreptul cetăţenilor la informaţie este grav încălcat în România

de Mediafax    |    17 Feb 2012   •   16:00
Avocatul Poporului: Dreptul cetăţenilor la informaţie este grav încălcat în România

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, sustine ca dreptul cetatenilor la informatie este grav incalcat in Romania, afirmand ca un procent considerabil din totalul petitiilor adresate Avocatului Poporului de catre cetateni se refera la incalcarea acestuia.

Gheorghe Iancu a declarat, vineri, la Sfantu Gheorghe, ca problema dreptului la informatie este printre primele cinci aspecte cel mai des discutate de Avocatul Poporului.

"Aceasta incalcare a dreptului la informatie al cetatenilor este cumplita. (...) Autoritatile publice centrale sau locale nu raspund cetatenilor la cererile scrise pe care le fac si prin care cer informatii. Vreau sa va spun ca printre primele patru-cinci probleme care sunt cel mai des discutate la noi este cea a dreptului la informatie. Dreptul la proprietate, accesul liber la Justitie, dreptul la informatie si inca vreo doua", a declarat Gheorghe Iancu.

Acesta a adaugat ca un procent considerabil din totalul petitiilor adresate Avocatului Poporului de catre cetateni se refera la incalcarea dreptului la informatie.

Potrivit acestuia, autoritatile nu isi indeplinesc corespunzator atributiile nici in ce priveste informarea corecta a cetatenilor cu privire la conditiile meteorologice.

"Cetateanul trebuie sa fie informat despre ce se intampla pe sosele. Indiferent ca e iarna sau vara, el trebuie sa fie informat, trebuie mai ales sa stie pe unde sa mearga pentru a evita problemele pe de un drum", a spus Avocatul Poporului.

Potrivit acestuia, faptul ca anumite avertizari se transmit la posturile TV "nu inseamna nimic", deoarece cetatenii pot foarte bine sa piarda informatia.

In opinia Avocatului Poporului, solutia in astfel de situatii ar fi existenta unui canal special la radio care sa transmita informatii despre trafic ori sa se impuna obligativitatea transmiterii acestor date pe canalele existente, inclusiv cele private.

"In Constitutie este prevazut ca autoritatile publice sunt obligate sa informeze cetateanul despre treburile publice, iar presa este obligata sa acorde informatii corecte. Nu e obligata sa informeze, autoritatile au aceasta obligatie constitutionala. Presa preia informatia pe care o dau autoritatile si trebuie sa o transmita corect. In acest caz (problemele recente create de conditiile meteo - n.r.), presa a dat informatii, dar a dat ce a primit, de pe unde a primit si cand a primit, in mod neorganizat. (…) Ca urmare, singurele vinovate de ce s-a intamplat acum sunt autoritatile publice si cei care aveau obligatia sa faca un canal de informare", a conchis Avocatul Poporului.

×