x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul scriitoarei Stela Covaci

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul scriitoarei Stela Covaci

09 Iul 2015   •   21:48
Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul scriitoarei Stela Covaci

Avocatul Poporului a anunţat astăzi că s-a sesizat din oficiu în legătură cu situaţia în care se află scriitoarea Stela Covaci, fostă deţinută politic ce se află acum în proces de evacuare din casa situată pe strada Theodor Aman unde locuieşte din 1987, după ce Mihai Gâdea a prezentat cazul acesteia în ediţia de miercuri a emisiunii "Sinteza zilei".

PUBLICITATE
 
"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi analizează cazul doamnei Stela Covaci, scriitoare, fostă deţinută politic, aflată în proces de evacuare din casa situată pe strada Theodor Aman nr. 9A, unde locuieşte cu chirie din anul 1987, ca urmare a demolării propriei locuinţe. Sesizarea Avocatului Poporului vine ca urmare a apariţiilor din presă, care au descris situaţia deosebită în care se află doamna Covaci", potrivit unui comunicat al instituţiei.
   
Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului şi analiza cazului Stela Covaci are în vedere posibila încălcare a art. 47 alin.(1) şi (2) din Constituţie privind dreptul la un nivel de trai decent, precum şi dreptul cetăţenilor la măsuri de asistenţă socială.
   
Casa în care locuieşte Stela Covaci a fost câştigată în instanţă de moştenitori anul trecut. Miercuri, un executor judecătoresc s-a prezentat la locuinţa femeii de 80 de ani, dar şi mai mulţi scriitori care au dorit să o sprijine.
  
Pe site-ul petitieonline.com, a fost lansată o petiţie de solidaritate cu scriitoarea disidentă.
   
Stela Covaci a făcut parte din „Lotul Labiş” al studenţilor care pregăteau o revoluţie asemănătoare cu cea din 1956 din Ungaria.  A fost însă arestată şi condamnată la 4 ani închisoare (din care a executat numai doi), pentru „delict de uneltire contra ordinii sociale”. 

Eliberată în 1960, nu a fost reabilitată nici până astăzi, fiind astfel împiedicată să-şi termine studiile, ca şi soţul ei, marele traducător Aurel Covaci.

×