x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avortul, posibil doar cu aviz de la psiholog. Pedeliştii au iniţiat un proiect pentru modificarea actualei legi

Avortul, posibil doar cu aviz de la psiholog. Pedeliştii au iniţiat un proiect pentru modificarea actualei legi

09 Apr 2012   •   06:00
Avortul, posibil doar cu aviz de la psiholog. Pedeliştii au iniţiat un proiect pentru modificarea actualei legi

Avortul ar putea fi posibil doar cu aviz de la psiholog. Actul normativ care vizeaza modificarea legii avortului ar putea schimba regulile dupa care se fac in Romania intreruperile de sarcina la cerere. In acest fel, deputatii PDL, incearca sa rezolve criza demografica a Romaniei.

Daca pana in prezent avortul voluntar era un act consimtit intre pacienta si medicul ginecolog, deputatii Sulfina Barbu si Marius Dugulescu, initiatorii proiectului, doresc ca, in viitor, femeile sa apeleze si la serviciile unui psiholog inainte de a face o intrerupere de sarcina.

"Din pacate, avortul este masura cea mai folosita in Romania impotriva unei sarcini nedorite, in conditiile in care exista masuri contraceptive mult mai sanatoase si mult mai ieftine. Am decis sa initiem un astfel de act normativ in primul rand gandindu-ne la criza demografica si la impactul pe care acest act medical il are asupra sanatatii femeii", a declarat deputatul PDL Sulfina Barbu, potrivit B1 TV.

Romancele vor trebui sa obtina un certificat de la un psiholog, dupa ce au facut cel putin o sedinta de consiliere. In cadrul acestei sedinte femeii i se vor prezenta si fotografii sau filme despre ceea ce presupune intreruperea de sarcina si se va vizualiza ecografia embrionului pe care il poarta in pantece.

"Nimeni nu este pentru intrezicerea avorturilor. Dar cred ca infiintarea cabinetelor de consiliere pe intreg teritoriul tarii poate sa ajute la constientizarea riscurilor la care femeile se expun atunci cand iau o astfel de decizie", a mai precizat Barbu.

In cazul in care legea va fi adoptata, medicii care vor accepta sa faca un avort fara ca pacienta sa aiba certificatul ar putea risca diminuarea salariului, mustrarea disciplinara sau chiar interzicerea dreptului de a mai profesa.

Societatea civila cere Guvernului sa respinga proiectul de lege privind consilierea inainte de avort

Peste 20 de organizatii neguvernamentale au solicitat Executivului sa respinga propunerea legislativa privind infiintarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina, care, in opinia reprezentantilor societatii civile, isi propune "manipularea deciziilor personale ale pacientelor".

Societatea civila avertizeaza cu privire la "corectitudinea proiectului de lege care a fost initiat de parlamentarii Sulfina Barbu si Marius Dugulescu, co-semnat de alti 48 de parlamentari si care introduce consilierea obligatorie inainte de procedura de intrerupere a sarcinii si o perioada de gandire de cinci zile".

"Va supunem atentiei faptul ca, aceasta propunere legislativa numeste consiliere (ce poate fi oferita de un medic, de un psiholog sau de un asistent social) printre altele, vizionarea de materiale foto si video si parcurgerea unui set de informatii care arata “ca avortul inseamna incetarea unei vieti, deoarece fatul este o fiinta vie chiar din momentul conceptiei sale'. Organizatiile semnatare considera ca acest tip de consiliere nu face decat sa induca sentimente de vina si sa manipuleze luarea unei decizii. De asemenea, perioada de gandire de 5 zile creeaza intarzieri nejustificate ce cresc riscurile pentru sanatatea pacientei", spun reprezentantii ONG-urilor.

In opinia contestatarilor proiectului, propunerea legislativa depusa in martie incalca solicitarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii adresate statelor, inclusiv Romaniei, in sensul in care informatiile transmise de personalul medical femeilor care solicita intreruperea sarcinii trebuie sa fie oferite intr-o maniera nediscriminatorie, lipsita de constrangere sau influentare a deciziei. "Proiectul Barbu - Dugulescu ignora aceste obligatii. Totodata, proiectul de lege incalca unul din principiile fundamentale ale Legii Drepturilor Pacientului 46/2003, acela ca pacientul are dreptul de a lua o decizie de tip medical in absenta presiunii sau coercitiunii. Prin introducerea de catre acest proiect de lege a consilierii obligatorii, dreptul la informare isi pierde caracterul de drept, transformandu-se in obligatie careia pacienta ajunge sa nu i se poate sustrage, anulandu-i-se practic printr-o lege, dreptul de a decide ea insasi pentru propria situatie", mai spun reprezentantii societatii civile.

ONG-urile precizeaza ca, in afara solicitarii adresate Guvernului, au cerut initiatorilor sa retraga proiectul de lege, precum si tuturor parlamentarilor sa nu il sustina.

×