x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Bă, proştilor, să vă închinaţi la el că e un om sfânt!" Fostul preot de la Tanacu, ”deţinut model”, a fost eliberat din închisoare

"Bă, proştilor, să vă închinaţi la el că e un om sfânt!" Fostul preot de la Tanacu, ”deţinut model”, a fost eliberat din închisoare

de Cristinel C. Popa    |    30 Noi 2011   •   09:14
"Bă, proştilor, să vă închinaţi la el că e un om sfânt!" Fostul preot de la Tanacu, ”deţinut model”, a fost eliberat din închisoare

O dimineata rece, taioasa in ziua de Sfantul Andrei. Betonul larg din curtea Penitenciarului Vaslui e mingaiat de primele raze de soare. Ajunge la Penitenciar si preotul inchisorii. Salariatii il saluta cu respect. Inauntru mai exista un "preot" care asteapta cu emotie momentul cel mare: eliberarea. E Daniel Corogeanu. Intre masinile parcate la poarta isi face aparitia, inca de dimineata, si un jeep BMW X5. Prin geamurile fumurii se zareste in spate silueta calugarului Corogeanu. Nu, nu e preotul caterisit, ci fratele detinutului. Seamana foarte bine si e cam de aceeasi varsta. Mai tarziu, un Mercedes model nou opreste langa BMW. Cineva din masina vorbeste cu fratele lui Daniel Corogeanu, frate care locuieste in orasul Vaslui.

In timp ce Mercedesul demareaza, cineva cu figura de smecheras arunca o vorba in aerul rece in care se respira inca emotie si nerabdare. "Bai, prostilor, sa va inchinati pentru ca iese din inchisoare un om sfant'. Pietricele din curtea larga racaie in tropot de picioare. Dincolo de strada, curiosii stau agatati pe gard, cu gurile cascate. Daniel Corogeanu iese ultimul. Colegii eliberati odata cu el se opresc la ghereta de la poarta. Fiecare e strigat de pe un tabel. Vazand aglomeratia de reporteri ce il asteptau, fostul preot se intoarce cu spatele.

Dispare pentru putin timp. Revine cand zambitor, cand abordand o mina serioasa. Iese ultimul, in timp ce jurnalistii il iau cu totul in brate. Sprijinit de dupa umeri de un cunoscut, urca langa fratele sau fara sa spuna nimic. Inchide timid portiera, iar masina demareaza in tromba, lasandu-i pe toti intr-un mic norisor de fum. E urmarit de cateva masini. Dupa cateva minute fiecare isi da cu parerea: "Se indreapta spre Bacau!", aude cineva care comunica cu urmaritorii.

Purtatorul de cuvant al inchisorii e fericit si nefericit totodata. A scapat de un detinut, zice el, model. Incepe poezia obisnuita: "detinutul model Corogeanu a fost eliberat dupa doua treimi de pedeapsa datorita unei comportari exemplare si sunt toate sansele sa nu mai revina la noi. De asemenea, el...". Reportofoanele au inghitit ultima bruma de senzational.

In fata comisiei de eliberare, la care s-a prezentat joia trecuta, fostul preot a recunoscut ca a gresit, dupa cum a spus un martor la audieri, insa nu acelasi lucru l-a sustinut in fata colegilor de detentie. Totusi, comisia a fost de acord cu eliberarea conditionata a lui Corogeanu. Un argument in sprijinul fostului preot l-a constituit atitudinea smerita din perioada de detentie si implicarea lui in foarte multe activitati. Modul in care s-a purtat in cei aproape patru ani de inchisoare a fost atat de apreciat, incat a fost considerat un "detinut model". "Ne-am dori ca toti sa fie ca el", a spus purtatorul de cuvant al institutiei, subcomisarul Nicolae Toma. Fostul preot a refuzat orice iesire in oras, desi comportamentul disciplinat i-ar fi permis acest lucru.

A refuzat orice socializare cu lumea exterioara, dar s-a implicat "cu mult suflet", dupa cum spun cei din Penitenciar, in activitatile organizate pentru detinuti. "A avut o atitudine smerita si nu a fost niciodata sanctionat disciplinar. A participat la activitati educative, culturale, sportive si de voluntariat. A relationat fara dificultate atat cu ceilalti detinuti, cat si cu personalul unitatii cu care a intrat in contact. In perioada detentiei a mentinut constant legatura cu familia. In comparatie cu alti detinuti, Daniel Petru Corogeanu a avut un comportament exemplar. El a contribuit la influentarea morala pozitiva a celorlalti detinuti, prin implicarea in diverse activitati cultural-educative si sportive. A participat la un program promovat de psihologul unitatii, <>, un program psihoterapeutic de formare a educatorilor intre egali. De asemenea, a participat si ajutat la programul de alfabetizare <>. Fostul preot a fost implicat si in programul <>, care vizeaza formarea deprinderilor pentru munca si viata", a mai spus subcomisarul Toma.

Corogeanu a facut parte si din colectivul redactional al revistelor lunare penitenciare 'Ganduri si Sperante" si "Toti K 1". In plus, a participat inclusiv la activitati sportive, facand parte din echipele de tenis si fotbal ale Penitenciarului. Lider in comunitatea monahala de la Tanacu, Corogeanu s-a dovedit tacut si pios si in inchisoare. Insa nu le-a tinut colegilor discursuri religioase, ci s-a multumit doar sa participe, in liniste, la slujbele oficiate in capela unitatii. Cel mai mult i-a placut, insa, sa se implice in organizarea expozitiilor de icoane, al caror suflet s-a dovedit a fi. Chiar daca nu a vrut sa iasa in oras, nu a fost complet rupt de lumea dinafara. A primit frecvent vizita familiei, in special a fratelui sau, ba mai mult, in 2008, la el a venit si IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si al Bucovinei. Nu i-au lipsit nici pachetele, mai numeroase decat in cazul altor detinuti, si a avut parte de o corespondenta bogata, fiindu-i trimise scrisori de sustinere de la oameni din intreaga tara.

Aceasta sustinere a existat si ieri, chiar cand fostul detinut Daniel Corogeanu a fost eliberat. Un barbat care a asistat la eliberare, a comentat: "Era un om deosebit pentru toti. E o mare pierdere pentru detinuti. A spus ca e nevinovat si sa-l credeti. Sa mor io...Doamne ajuta!".

A executat 4 ani din 7

Daniel Corogeanu, 35 de ani, preot duhovnic la Manastirea "Sf.Treime" din Tanacu (judetul Vaslui), a fost arestat la 30 ianuarie 2008 si condamnat la sapte ani de inchisoare pentru moartea maicutei Irina Cornici. Tanara de 23 de ani si-a pierdut viata in chinuri groaznice, dupa ce a fost tinuta trei zile legata cu lanturi pe o cruce de lemn, fara mancare si cu un calus in gura, de catre preotul duhovnic al manastirii si alte patru maicute, acestia spunand ca au incercat sa o supuna astfel unei exorcizari. Maicutele Adina Lucia Cepreaga, Simona Birdanas si Elena Otel, condamnate la cinci ani inchisoare pentru ca l-au ajutat pe Corogeanu in ritualul de exorcizare a maicutei Irina Cornici, au fost eliberate conditionat in urma cu un an din Penitenciarul de Femei Targsor, dupa ce si-au ispasit trei sferturi din pedeapsa. Nicoleta Arcalianu, maica stareta de la manastirea Tanacu, a fost si ea eliberata conditionat la inceputul lunii iulie a acestui an.

×
Subiecte în articol: preot eliberare tanacu inchisoare