x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BAC 2011: Sancţiuni de toată jena pentru supraveghetorii care au lăsat 111 elevi să copieze

BAC 2011: Sancţiuni de toată jena pentru supraveghetorii care au lăsat 111 elevi să copieze

de Monalise Hihn    |    28 Iul 2011   •   10:22

Ei au fost acuzati atunci de frauda si tentativa de frauda. Inspectorului general scolar, Alexandru Lautaru, declara la vremea respectiva ca o persoana anonima a sunat pe telefonul verde, pus la dispozitie de catre Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara pentru semnalarea neregulilor de la examenul de Bacalaureat: "Am fost sesizati de cineva ca la Geoagiu se petrec nereguli, asa ca s-a trecut la verificarea salilor de clasa si a inregistrarilor de pe camerele web. Astfel, s-a vazut clar cum absolventii copiau. Practic, li se rezolvase unul dintre subiecte. A fost declansata o ancheta interna si sunt vizati in jur de 20 de profesori supraveghetori si membrii comisiei. Pe de alta parte, am verificat toate imaginile si se vede clar cum elevii aveau sub foile de examen altele cu rezolvarea unui subiect din cadrul probei scrise'.

Fisierele cu imaginile din salile de examinare au fost predate Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara, iar Parchetul de pe langa Judecatoria Orastie a deschis dosar penal pentru neglijenta in serviciu. Elevii vor mai putea sa dea examenul abia in sesiunea din toamna a anului 2012.

Intre timp, comisia de abateri disciplinare din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara si-a finalizat raportul. Au fost date si primele sanctiuni administrative. Astfel, in jur de 20 de profesori supraveghetori au primit avertisment si nu mai pot sa participe 5 ani la niciun concurs national, in timp ce membrii comisiei au aceasta interdictie pe 3 ani, iar doi dintre ei s-au ales cu observatie scrisa. Vicepresedintele comisiei a scapat de aceasta "povara' pentru ca era la stampilat lucrari. Si informaticianul s-a ales cu avertisment.

Intre timp, ancheta penala continua. Judetul Hunedoara a fost "fruntas' pe ramura la numar de elevi eliminati din examenul de Bacalaureat din aceasta vara cu 128 de candidati ce au fost prinsi copiind. Ramane, totusi, intrebarea: de unde aveau elevii hartiile cu subiectele rezolvate.

×