x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BAC-ul de toamnă: Peste 60.000 de elevi au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română. Vezi subiectele

BAC-ul de toamnă: Peste 60.000 de elevi au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română. Vezi subiectele

29 Aug 2011   •   05:28
BAC-ul de toamnă: Peste 60.000 de elevi au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română. Vezi subiectele

Sesiunea de toamna a bacalaureatului a inceput in 22 august, pentru examinari fiind inscrisi 109.595 de candidati, cu aproape 40.000 mai multi decat in 2010. Astazi, probele scrise ale examenului de bacalaureat au inceput cu proba la limba si literatura romana. Peste 62.000 de elevi au intrat in salile de examen la ora 09.00 si au avut la dispozitie trei ore ca sa rezolve subiectele.

Elevii au avut de raspuns la noua intrebari pe baza unui text din opera "Adela" a lui Garabet Ibraileanu. Ei au mai avut de redactat un text argumentativ depre prietenie pornind de la ideile generate de afirmatia lui Nichita Stanescu "Prietenia nu este un dor, este o prezenta".

La subiectul al treilea elevilor li s-a cerut sa redacteze un eseu in care sa prezinte modul in care se reflecta o tema (banul, destinul, istoria, familia) intr-o nuvela studiata.

Pentru continutul eseului elevii vor primi 16 puncte (cate 4 puncte pentru fiecare cerinta/ reper); pentru redactarea eseului vor primi 14 puncte (organizarea ideilor in scris – 3 puncte; abilitati de analiza si de argumentare – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 2 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia
– 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea – 1 punct, incadrarea in limita maxima de spatiu indicata – 1 punct). In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 2 pagini si sa dezvolte subiectul propus.

Elevii vor primi cate 30 de puncte pentru fiecare subiect rezolvat corect.

UPDATE 15:35 - Inspectoratul Scolar al Capitalei a inregistrat, luni, dupa centralizarea datelor transmise de centrele de examen, 27 de eliminari la proba scrisa la limba romana a bacalaureatului, a declarat, pentru Mediafax, inspectorul general profesor Cristian Alexandrescu. "Datele centralizate dupa proba de limba romana arata cu au fost 27 de eliminati. Din pacate, in loc sa invete, unii dintre candidati incearca sa fraudeze. Toti cei care au fraudat au pierdut dreptul de a mai sustine examenul urmatoarele doua sesiuni", a spus inspectorul general scolar.

Astazi, 62.348 de candidati au fost prezenti in salile de examen pentru testul la limba si literatura romana, iar in 30 august vor sustine proba la limba materna 945 de candidati. Examenul va continua in 30 august, cand 78.082 candidati vor sustine proba obligatorie a profilului, si in 2 septembrie, cand se vor prezenta 60.345 de candidati pentru proba la alegere.


In 4 septembrie vor fi afisate primele rezultate, tot atunci putand depune contestatii cei nemultumiti de notele obtinute. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamna, vor fi afisate in 7 septembrie.

Probleme orale ale bacalaureatului - limba romana, limba materna, o limba straina, competente digitale - s-au desfasurat in perioada 22 - 26 august.

Conform centralizarii nationale realizate de Centrul National de Evaluare si Examinare rezultatele finale la primele probele ale sesiunii august - septembrie a examenului de bacalaureat indica faptul ca la proba de evaluare a competentelor de comunicare in limba romana, din totalul celor 11.909 elevi inscrisi s-au prezentat la examen 10.054 de candidati.

Dintre elevii care au sustinut proba de competenta in limba romana 3.774 de candidati (31,69%) au obtinut nivelul de competenta mediu, 4.119 de candidati (34,59%) nivelul avansat, in timp ce 2.160 de candidati (18,14%) au obtinut nivelul de competenta experimentat, a precizat sursa citata.

La aceasta proba un singur candidat a fost eliminat din examen pentru ca avea la el telefon mobil.

La a doua proba, respectiv cea de evaluare a competentelor de comunicare in limba materna, din totalul celor 291 de elevi inscrisi s-au prezentat la examinare 258. Dintre acestia, 29 (9,97%) au obtinut nivelul de competenta mediu, 105 (36,8%) au obtinut nivelul de competenta avansat, iar 124 (42,61%) pe cel de experimentat.

Potrivit MECTS, la aceasta proba nu a fost inregistrat nicio eliminare.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, le-a transmis celor care vor sustine examenul ca nivelul de exigenta la bacalaureatul din toamna va fi la fel ca in prima sesiune si vor trece doar cei care au invatat.

Standardele nu vor fi scazute, dificultatea subiectelor si nivelul de corectitudine vor fi aceleasi, iar oricine se asteapta la altceva "comite o eroare capitala", a atentionat ministrul Educatiei.

Cei care intra in examen cu manuale, dictionare, notite sau insemnari, cu telefoane mobile sau alte mijloace electronice de calcul ori de comunicare, indiferent daca le folosesc sau nu la rezolvarea subiectelor, risca sa fie eliminati din examen si nu se vor putea prezenta in urmatoarele doua sesiuni.

In salile de examen vor fi camere de supraveghere si se vor face controale, iar neregulile pot fi sesizate la Ministerul Educatiei prin Tel Verde.

2011 este anul cu cea mai scazuta rata de promovabilitate in prima sesiune, unu din doi candidati respinsi, cei mai multi eliminati pentru frauda, cel mai mare numar de contestatii si numar record de candidati inscrisi la sesiunea a doua.

×