x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BAC-ul, fără emoţii

BAC-ul, fără emoţii

de Diana Scarlat    |    16 Feb 2010   •   00:00
BAC-ul, fără emoţii
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Ca să treci cu bine de prima probă a bacalaureatului, e suficient să te prezinţi la examen. Deşi se susţin probele sub atenta supraveghere a poliţiştilor şi se fac verificări, elevii nu mai au nici un motiv să dea şpagă sau să copieze pentru a promova. Motivul e simplu: prezenţa la examen îi califică din start.

La Colegiul Naţional "Elena Cuza" din Bucureşti (liceul Pedagogic), elevii claselor a XII-a au luat în serios examenul, uimindu-şi profesorii. "Lucrurile au decurs neaşteptat de firesc. Parcă suntem în plină sesiune de vară. Asta înseamnă că elevii au primit informaţiile la timp, iar profesorii s-au implicat foarte serios", spune directoarea liceului.

Candidaţii s-au îmbrăcat frumos, s-au adunat cuminţi în sălile de curs, încă de dimineaţă, şi au aşteptat să intre la prima probă de bac, ieşind după 10-15 minute cu rezultate foarte bune. "Emoţii au fost. Nu a fost foarte greu. Dificilă a fost schimbarea, pentru că nu ştiam la ce să ne aşteptăm. Acum, că a trecut, suntem mulţumiţi şi aşteptăm să vedem la ce ne vor folosi diplomele. Important este că am trecut cu bine", ne-a spus una dintre eleve, după ce a primit calificativul "experimentat".

Conducerea Colegiului "Elena Cuza" a decis ca ziua de examen să fie liberă pentru candidaţi, astfel încât elevii să se poată prezenta onorabil la examen, însă acest lucru nu s-a întâmplat în toate unităţile de învăţământ, proba desfăşurându-se în alte părţi simultan cu orele de curs. Certificatul de competenţă lingvistică ar trebui să ateste calităţile de bun comunicator ale absolventului, însă sistemul de examinare nu-i oferă profesorului posibilitatea de a-i respinge pe cei foarte slabi.

MODALITATE DE EVALUARE
Examenul de bacalaureat 2010 a început astăzi, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba şi literatura română. Probă durează trei zile, iar pentru prima zi s-au înscris 83.233 de candidaţi în toată ţara. Şi toţi au promovat! Este pentru prima dată când sistemul de învăţământ preuniversitar desfăşoară examenul de bacalaureat în timpul anului şcolar, dar şi pentru prima dată când elevii nu au motive să fie emoţionaţi, să dea şpagă sau să copieze, pentru că sistemul de examinare presupune că toţi promovează.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Cu toate acestea, au existat incidente inexplicabile, în urma cărora inspectoratele şcolare au deschis anchete.

INCIDENTE
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) desfăşoară o anchetă în cazul Grupului Şcolar "Doamna Stanca", după ce s-a primit o informaţie conform căreia elevii ar fi dat bani pentru a promova proba orală la examenul de bacalaureat. Probleme au fost şi la Satu Mare şi în judeţul Neamţ, unde comisiile de examen din trei unităţi de învăţământ au apelat la subiectul de rezervă pentru proba de bacalaureat de astăzi, din cauza unor pene de curent.

De asemenea, examenul începe abia mâine în 25 de centre din ţară, din cauza numărului mic de candidaţi înscrişi. Pentru susţinerea primei probe de bacalaureat s-au înscris 204.708 de elevi în toată ţara, în 1.411 de centre de examen.

×
Subiecte în articol: scoala limba română bac 2010 proba orala