x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bac-ul Funeriu merge mai departe. Ministrul susţine că are alte treburi decât să demisioneze

Bac-ul Funeriu merge mai departe. Ministrul susţine că are alte treburi decât să demisioneze

de Diana Scarlat    |    07 Iul 2011   •   21:00
Bac-ul Funeriu merge mai departe. Ministrul susţine că are alte treburi decât să demisioneze

Cel mai slab Bacalaureat din ultimii 20 de ani, cu promovabilitate de 44,47% la nivel national, inaintea contestatiilor, este doar inceputul schimbarilor pe care le urmareste ministrul Funeriu, sustinut de colegii sai de partid.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca in nici un caz nu-si va da demisia in urma dezastrului de la bacalaureat, pentru ca are "o reforma de facut" in Educatie. De altfel, democrat-liberalii il sustin in continuare pe Daniel Funeriu in postul de ministru al Educatiei. "Credem ca ministrul Educatiei a organizat bine acest Bacalaureat, credem ca a depus eforturile necesare pentru a avea un Bacalaureat corect, onest si transparent organizat", a declarat ieri vicepresedintele PDL Sever Voinescu intr-o conferinta de presa, pre­cizand ca rezultatele de la Ba­calaureat confirma necesitatea reformei sistemului de educatie. Cat despre examenele care se vor da de-acum inainte, montarea camerelor video in salile de concurs va conti­nua, dar inca nu se stie cand vor exista astfel de sisteme de supraveghere in toate centrele din tara. Pana vor fi toate instalate, Ministerul Educatiei, impreuna cu consiliile locale si judetene, lasa liber copiatul acolo unde nu sunt bani de "Big-Brother".

Anul acesta au fost depuse 80.160 de contestatii la Bacalaureat, dublu fata de numarul celor de anul trecut, cand au fost inregistrate aproximativ 43.000. Peste 50.000 au fost la Limba si literatura romana (26.580) si la Matematica (25.527), 9.568 au fost la Biologie, 4.978 la Geografie, 3.281 la Istorie, 3.156 la Fizica si 675 la limba materna, conform Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Astazi aflam, dupa afisarea rezultatelor finale, in urma contestatiilor, cati elevi au reusit sa ia Bac-ul in prima sesiune, situatie care ii intereseaza foarte mult si pe universitari, pentru ca un numar foarte mic de candidati in acest an ar afecta si invatamantul superior. Universitatile asteapta cu interes si sesiunea din toamna a Bacalaureatului, in spe­ranta ca mai multi candidati vor reusi sa treaca de aceste examene. "Ne asteptam la o scadere a numarului de studenti anul acesta, dar va exista si o sesiune de toamna, care speram sa fie cat mai echilibrata. Daca va scadea numarul de studenti, va scadea si numarul de ore ale profesorilor si, pe cale de consecinta, vor scadea veniturile profesorilor", spune Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii "Dimitrie Cantemir". Si­mion Hancescu, liderul Federatiei Sin­di­catelor Libere din Invatamant (FSLI), spune ca nu camerele de suprave­ghere vor schimba soarta Bacalaureatului si a absolventilor de liceu, ci unele schimbari majore de care are nevoie invatamantul romanesc. "Unele prevederi din Legea educatiei ar putea schimba lucrurile in bine in cativa ani daca legea va fi aplicata bine. Pe de alta parte, nu poti avea rezultate bune cu profesori platiti cu mai putin de 200 de euro pe luna, la fel ca oamenii de la paza. Programa ar trebui revizuita, Bacalaureatul ar trebui sa se dea diferentiat, in functie de specializarea fiecarui elev", explica Hancescu. Aceeasi opinie o im­par­ta­sesc si alti profesori, explicand ca nu se poate pretinde unui elev de la o scoala mai slaba, care se pregateste sa devina muncitor calificat, sa rezolve aceleasi subiecte ca si elevii care se pregatesc pentru o facultate, asa cum nu poti pretinde ca un absolvent de liceu de la uman sa rezolve la fel de bine aceleasi subiecte ca unul de la real sau invers.

×