x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bacalaureat 2008 - Scurgeri de informaţii privind subiectele la examene

Bacalaureat 2008 - Scurgeri de informaţii privind subiectele la examene

24 Iun 2008   •   00:00

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că a sesizat Ministerul de Interne, precum şi DIICOT după ce a primit sesizări legate de scurgeri de informaţii privind subiectele de la examenul de bacalaureat, dintre care unele s-au verificat.



Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că a sesizat Ministerul de Interne, precum şi DIICOT după ce a primit sesizări legate de scurgeri de informaţii privind subiectele de la examenul de bacalaureat, dintre care unele s-au verificat.

Ministrul a spus că a contactat Serviciul de Protecţie a Informaţiilor - Divizia de Criminalitate Informatică din cadrul MIRA şi DIICOT, după ce a fost sesizat că există scurgeri de informaţii privind subiecte de la bacalaureat.

Adomniţei a afirmat că a sesizat MIRA pentru că îşi doreşte foarte mult să afle sursa scurgerilor de subiecte.


Potrivit ministrului, sesizările legate de eventualele scurgeri de informaţii privind subiecte de la examen i-au parvenit duminică seară de la presă, însă nu s-au confirmat. Luni, ministrul a primit alte sesizări, care s-au confirmat, însă Adomniţei a refuzat să dea detalii, pentru a nu afecta o eventuală anchetă în acest sens.

"Din punctul meu de vedere, scurgerile au avut loc de la centrele de examinare. E evident că a avut loc o scurgere de informaţii, luîndu-ne după momentul în care ea a apărut, la ore bune după ce subiectele au intrat în cunoştinţa celor 643 de centre de examinare", a spus Adomniţei.

În opinia acestuia, scurgerea de informaţii putea să apară doar după ce subiectele au ieşit de sub securitatea Ministerului Educaţiei.
“Pînă azi-noapte (duminică spre luni - n.r.) nu s-a putut confirma scurgerea de informaţii pentru că subiectele erau sub securitatea ministerului. Azi de dimineaţă subiectele au ajuns la centrele de examinare, iar scurgerea a apărut dupa ce au fost distribuite subiectele. Am sesizat Parchetul, MIRA şi alte servicii care vor face verificări pentru că subiectele au fost făcute publice", a afirmat Adomniţei, precizînd că este vorba despre subiectele pentru proba orală de limba română.

El a avertizat că subiectele care au fost divulgate nu trebuie confundate cu variantele de subiecte publicate pe Internet.
"Organele abilitate fac acum verificări pentru că trebuie să vedem cine este răspunzător, e vorba de profesori, de cadrele din centrele de examinare sau de oameni din minister", a spus Adomniţei.

Referinţe despre întrebările specifice celor 100 de subiecte pentru proba oralî la limba româna au fost publicate pe forumul bacalaureat2008.org. La una din secţiuni se preciza adresa unui blog, paulierco.ro, unde erau disponibile pentru a fi descărcate. Potrivit înregistrării electronice, fişierele incriminate de către ministrul Cristian Adomniţei au fost puse pe net duminica la ora 6:39.

Pe blog, se precizează că subiectele ar fi fost colectate de pe o alta pagină de Internet dar link-ul spre acea sursă nu este valabil. "De la Minister am primit doar textele dar nu si cerintele. Aceste intrebari par a fi reale si pe subiect si nu foarte grele. Oricum, mai bine sa stim ce ne pica decat sa vedem acolo”, se precizează pe blog. Sînt precizate şi soluţiile tehnice: pentru a copia, "Sper ca sa le folosiţi si ca fituici si sa va ajute. Un telefon cu Symbian OS 3.0 sau un PDA cu Windows Mobile e numai bun”.
  • Mediafax


×