x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bacalaureat 2013. Examen diferenţiat pentru cei care nu vor să urmeze o facultate

Bacalaureat 2013. Examen diferenţiat pentru cei care nu vor să urmeze o facultate

de Diana Scarlat    |    01 Sep 2012   •   17:05
Bacalaureat 2013. Examen diferenţiat pentru cei care nu vor să urmeze o facultate

Rata de promovabilitate foarte scazuta la Bacalaureat din ultimii ani a determinat Ministerul Educatiei sa ia masuri de modificare a examenelor mai devreme decat prevede noua Lege a educatiei.

Conform actualei legi, Bacalaureatul ar urma sa fie sustinut diferentiat abia peste patru ani, insa rezultatele arata ca este nevoie de o schimbare mai rapida. In urma analizei rezultatelor s-a ajuns la concluzia ca examenele trebuie sa fie gandite astfel incat sa li se dea tuturor sansa de a absolvi.

Principala problema este legata de elevii de la liceele tehnologice, care au pornit din start cu un dezavantaj, avand medii sub 5 la examenele nationale si foarte multe ore de practica, pe domenii care nici macar nu se regasesc in examenele de la Bacalaureat. Aceasta problema foarte grava a dus la solutia introducerii, pe langa Bacalaureatul national, a Bacalaureatului profesional, cu examene de profil pentru cei care nu doresc sa-si continue studiile, ci sa poata intra pe piata fortei de munca.

Astfel, toti absolventii de liceu vor avea posibilitatea de a sustine in continuare probele de competente lingvistice si digitale, la care se vor adauga trei probe foarte usoare: prezentarea unui proiect legat de profilul pe care l-au avut, o proba practica si un test scris, la competente antreprenoriale.

Cei care vor dori, ulterior, sa-si continue studiile, dupa mai multi ani, vor avea posibilitatea sa sustina examenele de diferente, care sa le echivaleze Bacalaureatul pentru profilul teoretic, astfel incat sa se poata inscrie la universitati.

"Bacalaureatul profesional are comune probele de competente de comunicare, pe cele digitale si de comunicare intr-o limba straina. In plus, cei care se inscriu la Bacalaureatul profesional vor prezenta un proiect, vor sustine o proba practica si vor sustine o lucrare scrisa la disciplina numita Educatie antreprenoriala.
Optiunea este libera. Bacalaureatul profesional este destinat celor care vor sa mearga direct pe piata muncii. Bacalaureatul national ofera o diploma care reprezinta permisul de acces in invatamantul superior, iar Bacalaureatul profesional ofera o diploma care reprezinta permisul de acces pe piata muncii. Cei de la profil teoretic, de la liceele bilingve sau de matematica-informatica au deja o asemenea abordare, pentru ca primesc la sfarsit o certificare a competentelor. Aceasta ar fi proba lor practica. Bacalaureatul national va ramane ca pana acum si se va urmari adecvarea subiectelor, in functie de materia studiata", a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, pentru Jurnalul National.

Solutia a fost propusa sambata si va fi supusa dezbaterii in Parlament saptamana aceasta, iar modificarile se vor introduce incepand cu anul scolar care incepe pe 17 septembrie. Aceasta metoda este aplicata in mai multe tari europene, cu rezultate foarte bune.
"Modificarea Bacalaureatului are in vedere crearea egalitatii de sanse pentru elevii care sustin acest examen. Rezultatele din 2011 si din 2012 ne-au aratat ca nu s-a tinut cont de filiera de la care provin elevii, astfel ca aceia care se afla in invatamantul profesional si tehnic au fost nevoiti sa sustina aceleasi subiecte cu elevii de la filiera teoretica. Elevii din invatamantul profesional nici nu beneficiaza de numarul de ore necesar pentru o pregatire temeinica, asa cum se intampla la filiera teoretica, nici nu beneficiaza de sansa de a sustine examene la disciplinele de specialitate, asa cum ar fi normal, desi la clasa au fost alocate 513 ore pentru disciplinele de specialitate. Acest fapt arata o premeditare criminala a domnului Funeriu, care a dorit sa demonstreze ca elevii sunt prosti in majoritatea lor si ca se impunea de la sine adoptarea noii Legi a educatiei", explica Stelian Fedorca, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar.

Aceasta situatie a dus la dezastrul de la Bacalaureat din ultimii ani. Expertii ministerului arata ca situatia ar fi fost cu totul alta daca masurile s-ar fi luat din timp si ca trebuie sa se actioneze cat mai repede, pentru a veni in sprijinul celor care se pregatesc de examene.

×
Subiecte în articol: bac 2013