x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bacalaureat cu scandal

Bacalaureat cu scandal

de Alina Gavrila    |    08 Mar 2008   •   00:00
Bacalaureat cu scandal

ŞCOALA, MESERIE GREA ● Subiectele pentru examenul din acest an agită apele
Pentru fiecare disciplină a Bacalaureatului din acest an s-au elaborat 300 de subiecte, împărţite în trei categorii (funcţie de profil), rezultând 43.500 de grupe de itemi... Patru luni au la dispoziţie elevii să parcurgă toate variantele. Ministerul Învăţământului este acuzat că girează subiecte mult mai dificile decât în anii trecuţi.


ŞCOALA, MESERIE GREA ● Subiectele pentru examenul din acest an agită apele
Pentru fiecare disciplină a Bacalaureatului din acest an s-au elaborat 300 de subiecte, împărţite în trei categorii (funcţie de profil), rezultând 43.500 de grupe de itemi... Patru luni au la dispoziţie elevii să parcurgă toate variantele. Ministerul Învăţământului este acuzat că girează subiecte mult mai dificile decât în anii trecuţi.


Şi în acest an, "Bac"-ul le dă bătăi de cap liceenilor. Zilele trecute, pe site-ul Ministerului Educaţiei au fost publicate subiectele pentru examenul de Bacalaureat din vara acestui an. Totul a decurs conform planului, subiectele au fost elaborate încă din luna septembrie, peste 1.000 de experţi au muncit la realizarea celor 43.500 de grupe de itemi, pentru ca totul să iasă perfect. Singurii care au ceva de reproşat sunt elevii. Ei se plâng că subiectele sunt mult mai grele decât anul trecut şi că nu vor reuşi să obţină note de trecere. Mulţi îl invită chiar pe ministrul Adomniţei să încerce rezolvarea unui astfel de subiect în timpul care a fost alocat examenului, trei ore.   


VARIANTE. La fiecare probă, absolvenţii de liceu vor avea de rezolvat o variantă completă, formată din trei subiecte. Dacă anul trecut Ministerul Educaţiei a postat pe internet câte 100 de variante de subiecte pentru fiecare disciplină, de data aceasta a postat câte 300 de subiecte pentru fiecare disciplină. În ziua examenului, din cele 300 de subiecte vor fi extrase trei, care vor forma o variantă. Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, a luat această decizie după ce, la examenul din vara trecută, elevii au copiat rezolvările subiectelor din culegerile de rezolvări scoase pe piaţă de diverse edituri. Aceste subiecte (grupe de itemi) sunt în dezbatere publică, în perioada 1-31 martie 2008. Opiniile, propunerile, sugestiile se pot transmite prin e-mail, la adresa bacalaureat@cnceip.ro sau, prin fax, la numărul 021-310.32.07 Toate propunerile şi sugestiile vor fi atent analizate, activitate în urma căreia se pot opera eventuale modificări, iar forma finală a grupurilor de itemi va fi publicată la data de 12 aprilie 2008.


ELEVII SUNT REVOLTAŢI. Cei mai mulţi susţin că subiectele la matematică sunt foarte grele şi că vor reuşi cu greu să obţină o notă de trecere. Ba chiar s-au hotărât să semneze o petiţie pentru schimbarea subiectelor, petiţia împotriva subiectelor pentru Bacalaureat 2008 la disciplina matematică. "Domnilor din minister, anul acesta vă bateţi joc de elevii din liceu, îi consideraţi nişte cobai. Subiectele apărute sunt mult mai grele decât cele de anul trecut, în special la matematică. Problema este că până acum elevii s-au pregătit din subiectele de anul trecut, iar acum mai au doar trei luni la dispoziţie, şi noile subiecte nici măcar nu seamnă cu cele vechi. Vi se pare corect? Vă jucaţi cu soarta lor, de parcă ar fi păpuşi. Ruşine celor din minister!", spune Mihaela pe unul dintre forumurile de specialitate. Un alt elev este îngrijorat că nu va reuşi să ia o notă de trecere la matematică, chiar dacă în timpul celor patru ani de liceu a avut note bune. "Problema este că la ore puţini profesori îşi mai fac treaba, astfel încât trebuie să stăm numai în pregătiri, ca să avem garanţia că luăm «Bac»-ul... şi că luăm cu o notă relativ acceptabilă. Nici măcar cu pregătire nu mai am garanţia că nu o să pic «Bac»-ul, la mate mai ales. Şi încă mă număr printre cei care în anii de liceu s-au ţinut de treabă", spune Radu, elev în clasa aXII-a.


ELEVI, NU VĂ SPERIAŢI! Pe de altă parte, profesorii şi reprezentanţii ministerului susţin că gradul de dificultate al subiectelor este mediu şi că nu sunt chiar atât de dificile. Un singur subiect va fi mai greu pentru a se putea face departajarea între elevii foarte bine pregătiţi şi cei mai slabi. "Faptul că li se par subiectele grele este doar o impresie la cald. Dacă vor încerca să le studieze vor observa că nu sunt atât de grele. Anul acesta s-a schimbat doar formatul subiectelor, nu şi conţinutul acestora. Am repartizat gradele de dificultate pe cele trei subiecte. Sunt itemi din toate tipurile de categorii, din toate cele cinci grade de dificultate. Tot ce pot eu să le spun liceenilor este să se pregătească cu programa de «Bac», să parcurgă materia la şcoală. Să nu fie speriaţi şi să privească cu degajare. Este foarte important să precizăm faptul că după 12 aprilie se vor posta, pe site-ul ministerului, rezolvările subiectelor de matematică, fizică, chimie şi informatică", ne-a declarat Silviu Mirescu, directorul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar. Ar fi interesant pentru ministrul Învăţământului, inginerul Adomniţei, să încerce rezolvarea unuia dintre subiectele de matematică în trei ore.


Anchetă

Ministerul Educaţiei face anchete interne să vadă dacă profesorii din comisia care întocmeşte subiectele pentru Bacalaureat au dat informaţii secrete unor edituri. Ancheta a început după ce o editură a anunţat că pune la dispoziţie culegeri cu rezolvarea subiectelor imediat după ce ministerul a publicat subiectele provizorii pe pagina de internet. "În actuala situaţie nu mai poate fi vorba despre furt de subiecte. Deci nu se mai poate întâmpla ce s-a întâmplat acum câţiva ani în urmă, vreo doi ani, dacă îmi aduc eu bine aminte, când subiectele de la Bacaluareat se cumpărau în piaţă, lângă gogoşari şi cartofi. Însă trebuie să ştim cu exactitate dacă mai există persoane care au legături cu anumite edituri", a declarat Svetlana Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.


Prima sesiune: 23 iunie-9 iulie

Înscrierea candidaţilor la Bacalaureat se va face în perioada 1-9 mai, încheierea anului şcolar, pentru cei din clasa a XII-a, va avea loc la 13 iunie. Prima probă a examenului – Limba şi literatura română (oral) – se va desfăşura în zilele de 23 şi 24 iunie, iar proba de Limba şi literatura maternă (oral) a fost programată pentru zilele de 24 şi 25 iunie. La 25 şi 26 iunie, absolvenţii claselor a XII-a vor susţine proba orală la Limba şi literatura modernă, iar de la 27 iunie vor începe probele scrise, prima fiind Limba şi literatura română, urmată de Limba şi literatura maternă, programată pentru 30 iunie. Proba obligatorie a profilului va fi susţinută de candidaţi la 1 iulie, urmând ca la 2 şi 3 iulie să se susţină o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării şi o probă la alegere dintre disciplinele dintre celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării.
Afişarea rezultatelor se va face la 5 iulie, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, între orele 16:00 şi 20:00, urmând ca la 9 iulie să aibă loc afişarea rezultatelor finale.


×