x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bacalaureat sub pază

Bacalaureat sub pază

de Diana Scarlat    |    15 Feb 2010   •   00:00
Bacalaureat sub pază
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Prima sesiune a examenului de baca­laureat 2010 începe astăzi, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comu­nicare orală în limba şi literatura română. Peste 3.000 de poliţişti vor supraveghea unităţile de învăţământ unde se desfăşoară bacalaureatul.

Proba pentru evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi lite­ratura română se va desfăşura în zilele de 15, 16 şi 17 februarie. Pentru susţinerea ei s-au înscris 204.708 elevi, repartizaţi în 1.411 centre de examen. Pe zile, a fost stabilit următorul desfăşurător: 83.233 candidaţi în data de 15 februarie, 75.689 în data de 16 februarie, respectiv 45.778 în data de 17 februarie.

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă va avea loc între 17 şi 19 februarie 2010. Numărul total de elevi înscrişi este 9.228 (limba croată 34, limba maghiară 8.276, limba germană  758, limba sârbă 29, limba slovacă 74, limba turcă 11 şi ucraineană 46). Subiectele sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.


REGULI
La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, precum şi la proba orală, se interzice candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea acestor dispoziţii duce la elimi­narea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

La probele orale, pentru elaborarea răspunsurilor se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei câte 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat. MECTS va transmite primele date preliminare legate de organizarea şi desfăşurarea acestor evaluări astăzi la ora 18:00.


PESTE 3.000 DE POLIŢIŞTI MOBILIZAŢI
Poliţiştii vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică la cele 1.396 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară în care va avea loc examenul. În scopul realizării acestui obiectiv, vor acţiona, conform competenţelor, 3.335 de poliţişti (2.487 de la structurile de ordine publică, 756 de la structurile de poliţie rutieră şi 92 de specialişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale). Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, ne-a declarat că această mobilizare de forţe nu reprezintă nimic ieşit din comun şi are ca scop asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă pu­blică. "Nu ne aşteptăm la incidente, dar mergem pe principiul că paza bună trece primejdia rea", a mai spus el. Cât priveşte prezenţa specialiştilor de la investigaţii criminale, rolul lor este de a preveni atacurile hoţilor de buzunare care profită de aglomeraţia care apare la licee cu ocazia bacalaureatului (părinţi, rude, prieteni care îi însoţesc pe elevi).

×
Subiecte în articol: scoala