x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BACAU / Mai multi sinistrati din Saucesti refuza sa fie salvati

BACAU / Mai multi sinistrati din Saucesti refuza sa fie salvati

de Veronica Micu    |    29 Iul 2008   •   00:00
BACAU / Mai multi sinistrati din Saucesti refuza sa fie salvati

13:00 • Mai multi sinistrati din comuna Saucesti, judetul Bacau, aflata aproape in totalitate sub apele revarsate ale Siretului, au refuzat, astazi, sa fie luati cu barcile penumatice, insistind sa ramina in podurile caselor care au inceput sa se prabuseasca.

Mai mulţi sinistraţi din comuna Săuceşti, judeţul Bacău, aflată aproape în totalitate sub apele revărsate ale Siretului, au refuzat, astăzi, să fie luaţi cu bărcile penumatice, insistînd să rămînă în podurile caselor care au început să se prăbuşească.

PERICOL. Peste 130 de persoane au fost salvate, astăzi, din podurile caselor, unii oameni sunînd disperaţi după ajutor în momentul în care locuinţele, multe din chirpici, au început să cadă din cauza apei care în unele locuri depăşeşte doi metri. Potrivit Mediafax, unii dintre sinistraţi refuză să se salveze, iar echipele de intervenţie spun că există oameni care se ascund sau spun că vor să stea acolo, deşi casele au început să se prăbuşească.
În cele trei sate inundate de apele Siretului, Schineni, Săuceşti şi Siretu, toate din comuna Săuceşti, se acţionează cu patru bărci penumatice cu motor, dar situaţia este critică deoarece sunt mulţi sinistraţi care au refuzat până în ultimul moment să fie evacuaţi din calea apelor. Pe de altă parte, echipele de salvatori trebuie să intervină şi să liniştească oamenii care, disperaţi, cînd văd că zidurile caselor lor se prăbuşesc, încearcă să o ia prin apă şi să mai salveze unele bunuri. Rîul Siret s-a revărsat de luni , iar apa a acoperit mai mult de jumătate din comună, inclusiv Primăria fiind sub ape. Reprezentanţii Primăriei întocmesc liste cu cei afectaţi de inundaţii şi încearcă să îi liniştească la rîndul lor pe localnici. Colonelul Mihai Simionescu, comandantul ISU Bacău, a declarat că încă de la primele ore ale dimineţii de marţi, au fost salvate o sută de persoane care au solicitat prin numărul de urgenţă 112 să fie ajutate, după ce au fost surprinse de apele revărsate ale Siretului. Potrivit sursei citate, pompierii continuă căutările altor persoane care ar putea fi izolate în mijlocul apelor, însă operaţiunile sunt dificile din cauză că nu există puncte de reper pentru găsirea lor. Aproape toate casele din satele Siretu, Săuceşti şi Schineni, aparţinînd comunei Săuceşti, judeţul Bacău, au fost inundate, iar 2.173 de persoane din comnele Săuceşti şi Letea Veche au fost evacuate, în noaptea de luni spre marţi, după ce apele Siretului s-au revărsat peste gospodăriile lor. Potrivit purtătorului de cuvînt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, Andrei Grecu, în comuna Săuceşti au fost inundate 1.100 de case, iar în comuna Letea Veche alte zece case au fost afectate de apele Siretului. Cota de pericol a fost depăşită cu aproape un metru, între orele 2.00 - şi 3.30, în zona Săuceşti, iar debitul râului a atins cota maximă de 2.676 metri cubi pe secundă. De asemenea, 4.000 de hectare de teren agricol se află sub ape, iar DN2 Buhoci - Traian este închis pe o lungime de cinci kilometri, ca rută ocolitore fiind DN 11A Podu Turcului - Bîrlad.

×
Subiecte în articol: observator săuceşti