x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baclavaua de Gaziantep a ajuns marcă protejată în UE. Turcia mai aşteaptă la uşa Uniunii

Baclavaua de Gaziantep a ajuns marcă protejată în UE. Turcia mai aşteaptă la uşa Uniunii

20 Dec 2013   •   15:24
Baclavaua de Gaziantep a ajuns marcă protejată în UE. Turcia mai aşteaptă la uşa Uniunii

Un sortiment de baclava cu fistic din sud-estul Turciei este primul produs turcesc care va beneficia de o marcă de calitate a Uniunii Europene, a anunţat miercuri Comisia Europeană.

Intrarea baclavalei în UE, la uşa căreia Turcia bate în zadar de mulţi ani, a coincis cu intrarea pe lista produselor protejate de Comisia Europeană a unei specii de roşie de mici dimensiuni care se cultivă pe insula turistică Santorini.

Faptul că aceste două ţări din sud-estul Mediteranei, rivale tradiţionale, s-au aflat pe aceeaşi listă a aprobărilor cu produsele lor este o pură întâmplare, a declarat o sursă din cadrul Comisiei Europene.

Baclavaua de Gaziantep este una dintre versiunile de baclava, produs de patiserie de renume în Balcani şi Orientul Mijlociu, după secole de dominaţie otomană. Reţeta sa unică, ce presupune coacerea în unt proaspăt, face din acest produs unul extrem de savuros, cu o coajă crocantă.

Roşia de Santorini îşi trage savoarea specială - dulce şi fructată, de la condiţiile meteo extrem de favorabile – vreme însorită pentru perioade-record, dar şi de la natura vulcanică a terenului.

UE oferă protecţia mărcilor sale de calitate, inclusiv unor specialităţi din ţări nemembre şi a acordat-o deja unui număr de 16 produse, printre care ceaiul Darjeeling indian şi altor 10 produse chinezeşti.

 

×
Subiecte în articol: baclava turcia uniunea europeana unire