x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bacul buclucaş

Bacul buclucaş

de Alina Gavrila    |    27 Mai 2008   •   00:00
Bacul buclucaş

ÎNVĂŢĂMÎNT ● Polemici pe ultima sută de metri
Examenul de bacalaureat se apropie cu paşi mari. În mai puţin de o lună va avea loc prima probă, orală, la Limba şi literatura română. Cu toate că au fost timp de o lună în dezbatere publică, subiectele propuse de Ministerul Educaţiei dau naştere în continuare la controverse.



ÎNVĂŢĂMÎNT ● Polemici pe ultima sută de metri
Examenul de bacalaureat se apropie cu paşi mari. În mai puţin de o lună va avea loc prima probă, orală, la Limba şi literatura română. Cu toate că au fost timp de o lună în dezbatere publică, subiectele propuse de Ministerul Educaţiei dau naştere în continuare la controverse.

Un grup de 40 de profesori de la Şcoala Centrală din Bucureşti avertizează că subiectele propuse la proba orală de Limba şi literatura română sunt în afara programei şcolare. Aceştia susţin că Ministerul Educaţiei a scos aproape toţi marii scriitori, poeţi şi critici literari din programă şi că în locul lui Caragiale sau Nichita Stănescu elevii vor fi nevoiţi să analizeze texte ale lui Jonathan Scheele, fragmente din Raportul Tismăneanu sau din Ghidul cetăţeanului român în UE.

În aceste condiţii, profesorii de la Şcoala Centrală cer ministerului eliminarea a 26 de subiecte, pentru că depăşesc programa sau chiar sînt în afara ei. "Programa din acest an propune o sută de subiecte din care doar două sînt din literatura română. Celelalte 98 sînt texte nonficţionale, scrise de persoane cvasicunoscute. E normal ca 16 subiecte să fie despre Uniunea Europeană, Raportul Tismăneanu sau discursul lui Jonathan Scheele? La acest examen, elevii ar trebui să vorbească despre marii poeţi şi scriitori români, şi nu despre fonduri europene. În acest sens, noi am propus ministerului să scoată aceste 26 de subiecte. Am atras atenţia asupra faptului că elevii pot da în judecată ministerul dacă iau note mici, în condiţiile în care aceste subiecte sînt în afara programei. Este important ca acest examen să reflecte ce au învăţat elevii în cei patru ani de liceu", ne-a declarat Florina Rogalski, profesor de limba română la Şcoala Centrală.


TEXTE NONLITERARE. De cealaltă parte, ministerul susţine că există o singură programă de Limba şi literatura română, un tot unitar, vizînd cele două probe, scrisă şi orală. De asemenea, există competenţe specifice comune celor două probe, dar şi competenţe specifice distincte. A vorbi doar despre proba orală, fără referire la proba scrisă, căreia îi este complementară, reprezintă o evidentă intenţie de dezinformare a opiniei publice. "Tînărul de 18-19 ani care susţine bacalaureatul în acest an şcolar nu trăieşte într-o «eprubetă a criticii literare», ci în România anului 2008, membră a Uniunii Europene. De unde şi prezenţa unor texte nonliterare fundamentale pentru înţelegerea lumii în care trăim: Declaraţia drepturilor omului, Ghidul cetăţeanului român în UE, Uniunea Europeană în România etc.). În şcoala românească actuală, limba şi literatura română se studiază din perspectivă comunicativ-funcţională, şi nu pentru cunoaşterea în profunzime a unui domeniu specializat, aşa cum ar dori autorii acuzelor. Prin subiectele pentru examenul de bacalaureat 2008 se cultivă dimensiunea europeană a României, şi nu spiritul îngust şi dogmatic al altor vremuri, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

COMUNICARE. Profesorii de specialitate consideră că acest examen este mai degrabă unul de comunicare, şi nu de literatură, cu toate acestea, un elev pregătit poate trece cu brio peste bacalaureatul din acest an. "Subiectele de Limba şi literatura română din acest an nu sînt grele, dar trebuiau date încă din septembrie anul trecut. Dacă elevii aflau din timp că subiectele au fost schimbate, acum nu mai era scandal. Din păcate au fost anunţate mult prea tîrziu, a rămas puţin timp pentru rezolvarea lor. Acum nu mai e cazul sa punem gaz pe foc, tot ce rămîne de făcut este să încercăm le rezolvăm în puţinul timp rămas. Acest examen este mai mult unul de comunicare şi nu de limbă şi literatură", ne-a declarat Titu Cojocaru, şeful catedrei de Limba română, Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc".


Adomniţei, chemat la explicaţii

Deputatul PSD Ecaterina Andronescu a cerut ieri Ministerului Educaţiei să scoată proba orală din lista subiectelor de la Limba română a examenului de bacalaureat, pe cele care nu se regăsesc în programa şcolară precum raportul Tismăneanu sau Pactul pentru educaţie. Andronescu a precizat că este vorba despre aproximativ 12 astfel de subiecte şi a acuzat că prin introducerea acestora s-a ajuns la "o politizare" a învăţămîntului. De asemenea, fostul ministru cere lămuriri cu privire la criteriile pe baza cărora au fost selectaţi membrii comisiei de redactare a subiectelor. Andronescu a anunţat că ministrul Educaţiei va fi invitat miercuri la Comisia de învăţămînt din Camera Deputaţilor pentru a explica de ce s-a ajuns în această situaţie şi pentru a corecta subiectele în cauză. (L.D.)


ANPRO susţine că subiectele sînt OK

"Subiectele publicate de minister pentru proba orală de Limba şi literatura română a bacalaureatului din 2008 au suscitat discuţii fireşti, aşa cum în fiecare an elementele de noutate generează polemici. În urma consultărilor pe care le-am avut în cadrul grupurilor de lucru ale Asociaţiei Naţionale a Profesorilor de Limba şi Literatura Română (ANPRO) "Ioana Em. Petrescu", noi considerăm că subiectele respective sînt în conformitate cu programa şcolară şi cu obiectivele acesteia, servind formării efective a unor adulţi activi şi conştienţi de locul pe care trebuie să îl ocupe într-o Românie a secolului XXI, integrată în UE. Toate cerinţele previzibile vizînd cele 100 de texte publicate de MECT se regăsesc în programele de liceu, care au renunţat la perspectiva analitică şi care sînt centrate pe competenţe", precizează ANPRO.


×