x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bâlbele unei fapte bune

Bâlbele unei fapte bune

de Mara Raducanu    |    02 Mar 2010   •   00:00
Bâlbele unei fapte bune
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Primim ieri la redacţie o informaţie tare: o studentă de la Academia de Poliţie din Bucureşti a găsit la Suceava, acolo unde fusese trimisă să facă practică, o pungă cu 100.000 de euro. Suma îţi cam dă fiori, mai ales că nu orice amărăştean umblă la el cu o asemenea avere. Şi, culmea, îi mai şi aruncă pe lângă o casă de schimb valutar din oraş.



Ideea era că fata, pe numele ei Elena Scrijoschi, nu s-a gândit nici o clipă să oprească banii, ci în secunda doi a dus imediat banii la IJP Suceava.

Bun, de ce nu? Cazul mi s-a părut interesant. Poate şi pentru simplul fapt că în România lucrurile bune sunt rare. Aşa că m-am hotărât să merg la Academia de Poliţie să o cunosc pe domnişoara cu pricina şi să aflu povestea celor 100.000 de euro.

Ajunsă la Academie, până să vină domnişoara Elena m-am conversat puţin cu chestorul Mihai Bădescu, care mi-a povestit în mare cum s-a întâmplat. I-am spus că mă interesează povestea şi mai ales cum şi unde a găsit Elena punga buclucaşă. Nu se întâmplă asta în fiecare zi.

"Nu este chiar o poveste. I-a găsit pe undeva pe lângă o casă de schimb. Felul în care a procedat Elena arată însă ce educaţie primesc studenţii noştri şi ce principii au. Nu ştiu câţi tineri ar fi procedat aşa. Dar ea ne-a spus că nu s-a gândit nici un moment să oprească banii." Bun, în concluzie nu prea se cunosc detaliile! O aştept pe Elena şi o întreb aceleaşi lucruri ca şi pe chestorul Bădescu. Tânără şi vizibil emoţionată, constat că nici măcar ea nu îşi mai aminteşte cu exactitate unde a găsit punga. Pur şi simplu a găsit-o şi a dus-o la Poliţia Suceava.

"S-a întâmplat săptămâna trecută, nu mai ştiu exact ziua. Cam pe la prânz. Am găsit punga pe undeva pe lângă o casă de schimb valutar. Într-un colţ. Am luat-o şi am anunţat autorităţile competente. Nu, nici nu m-am gândit să-i opresc, banii câştigaţi necinstit nu ţin de cald", a declarat studenta în anul IV la Academie. Gestul mi s-a părut impresionant şi am plecat felicitându-i şi pe ea, şi pe chestorul Mihai Bădescu.

NU ŞTIE STĂNGA CE FACE DREAPTA!
Dar, pentru mine, misterul celor 100.000 de euro nu se elucidase! Dimpotrivă, dincolo de fapta bună şi creştinească a studentei Elena Scrijoschi, apăruseră nişte semne de întrebare. Cum a găsit o pungă cu o sumă colosală de bani aruncată ziua în amiaza mare? Unde cu exactitate, căci într-un colţ "de rai, pe-o gură de plai" nu mă lămureşte cu nimic. Ce i-a atras atenţia, că presupun că nu te apleci asupra oricărei pungi pe care o vezi pe stradă? Cine e posesorul şi în ce condiţii a pierdut sau a aruncat de bunăvoie banii? S-a întors după ei?

Pasul doi: sun la Poliţia Suceava şi vorbesc cu Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului. Întreb direct: cum mai staţi cu investigaţiile legate de cei 100.000 de euro găsiţi lângă casa de schimb? Câteva momente de tăcere. E de înţeles. Probabil uiţi repede numai când vorbeşti de atâţia bani. "Aaaa, da. E ok. Am rezolvat cazul. Am cercetat şi am găsit persoana căreia îi aparţineau banii."

După un schimb de replici, am înţeles că nici domnul Panţiru nu prea e la curent cu povestea. Puţin cam evaziv, aşa, din aduceri-aminte, purtătorul de cuvânt mi-a spus că "punga cu bani a fost găsită într-un magazin". Însă, ciudat e că versiunea dumnealui nu prea coincidea cu ceea ce aflasem de la Academia de Poliţie. Adică: banii au fost găsiţi de o echipă din Cadrul Serviciului de Investigaţii a Fraudelor din Suceava, care, întâmplător, făcea o razie în zona pieţei.

Nici vorbă de Elena Scrijoschi, studenta de la Academie, care probabil o fi fost şi ea în echipă. Doi: nu i-a găsit lângă o casă de schimb, ci într-un magazin scos din uz, unde, într-un colţişor, era şi o casă de schimb. Posesorul averii "uitate" într-un colţ de magazin, persoană importantă, mare valutist în Suceava! O ipoteză: cică s-ar fi speriat de poliţişti şi ar fi aruncat sacoşa cu bani! Bun, dar tot un poliţist îmi spune că omul nostru - valutistul - a venit la IJP Suceava şi şi-a cerut bănetul înapoi.

Ba am rezolvat cazul, ba nu. Cert este că, deocamdată - cel puţin aşa a rămas ultima variantă - cei 100.000 de euro sunt încă la Poliţie, iar ancheta este în desfăşurare. "Stabilim în ce condiţii au fost câştigaţi banii. În funcţie de provenienţa lor, îi vom da sau nu înapoi posesorului." Deci, până la urmă, stimată audienţă, noi pe cine felicităm? Cred că pe valutist, pentru că îşi va recupera banii!!!!

×
Subiecte în articol: observator