x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baloteşti: Unde e raportulfinal de expertiză?

Baloteşti: Unde e raportulfinal de expertiză?

de Miruna Pasa Petru    |    21 Mai 2008   •   00:00
Baloteşti: Unde e raportulfinal de expertiză?
Sursa foto: Catalina Filip/

Ancheta Jurnalului Naţional care a scos la iveală dis­pa­ri­ţia unor documente din do­sa­rul Baloteşti şi a dus la des­co­perirea că acest caz nu a fost închis nici după 13 ani, a stîrnit ieri primele reacţii. Noile declaraţii ar putea explica de ce această anchetă nu a fost finalizată niciodată. 

Ancheta Jurnalului Naţional care a scos la iveală dis­pa­ri­ţia unor documente din do­sa­rul Baloteşti şi a dus la des­co­perirea că acest caz nu a fost închis nici după 13 ani, a stîrnit ieri primele reacţii. Noile declaraţii ar putea explica de ce această anchetă nu a fost finalizată niciodată.  

 
Şeful comisiei de anchetă care s-a ocupat de stabilirea cauzelor producerii tragediei aviatice de la Baloteşti, Sorin Stoicescu, a susţinut ieri că nu a trimis personal niciodată raportul final de expertiză către procurori. Acesta a susţinut în schimb că, în anul 1999, actul final care lămurea circumstanţele producerii accidentului a ajuns la Ministerul Transporturilor. Sorin Stoicescu a declarat că această instituţie ar fi trebuit, după avizarea raportului, să trimită do­cumentul la parchet. Nu de alta, dar fără raportul final de expertiză, procurorii nu aveau cum să dea o soluţie care să închidă cazul.

 
RAPORTUL LIPSĂ. Printre documentele găsite între coperţile dosarului Baloteşti nu s-a găsit vreo dovadă a primirii actului de către anchetatori. Iar raportul însuşi lipseşte cu desăvîrşire. De asemenea, în timpul verificărilor efectuate de procurorul desemnat de Codruţa Kovesi, unul dintre anchetatorii accidentului aviatic a declarat că, cel puţin pînă în toamna anului 2000, raportul final de expertiză nu fusese transmis parchetului. Mai departe de acest an nu se ştie încă absolut nimic despre soarta actului care aducea lumină în cazul accidentului aviatic.  

 
NOI IPOTEZE. Declaraţiile lui Sorin Stoicescu, alături de cer­ce­tările Parchetului instanţei su­preme, ridică noi întrebări în misterul cazului Baloteşti. Este posibil oare ca documentul, esenţial pentru finalizarea anchetei, să nu fi fost trimis niciodată la parchet? Este posibil ca raportul final de expertiză să fi fost uitat în vreun fişet de la Ministerul Transporturilor? Să fi lăsat procurorii cazul de izbelişte pentru că au uitat efectiv să mai ceară actul care le lipsea de la dosar? Trebuie să menţionăm că în urmă cu o lună şi jumătate Mi­nisterul Transporturilor a dat de înţeles că încă mai deţine raportul final de expertiză în cazul Baloteşti, dar că nu poate furniza Jurnalului Naţional o copie, deoarece actul ar fi strict secret. Să fi fost atît de secret documentul încît nu a fost dat nici măcar anchetatorilor care soluţionau cazul? În încercarea de a afla ce s-a întîmplat de fapt cu raportul final de expertiză, am solicitat ieri Ministerului Transporturilor să ne spună dacă a tri­mis vreodată documentul către procurori.

 

La transporturi

“Actul final care lămurea circumstanţele producerii accidentului a ajuns la Ministerul Transporturilor. Această instituţie ar fi trebuit, după avizarea raportului, să tri­mi­tă documentul la parchet”
Sorin Stoicescu, şeful comisiei de anchetă a accidentului din martie 1995

 

Numere diferite

“Sper ca lipsa unor acte din dosarul Baloteşti să fie rezultatul unor erori de natură administrativă. Este posibil ca unele documente care au fost puse la dosar în momente diferite să fie înregistrate cu alte numere”
Robert Cazanciuc, purtător de cuvînt al Parchetului  Instanţei Supreme

 

Răspuns întîrziat

“Raportul final de expertiză este un document con­fi­den­ţial, motiv pentru care nu vi-l putem pune la dispoziţie”
Ministerul Transporturilor, 7 aprilie 2008

×
Subiecte în articol: observator raportul expertiza final balotesti