x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banca Mondială stă cu ochii pe justiţia romănă

Banca Mondială stă cu ochii pe justiţia romănă

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    24 Aug 2007   •   00:00
Banca Mondială stă cu ochii pe justiţia romănă
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU/

Controversele pe marginea Legii ANI, imixtiunea politicului in justiţie sau amănarea adoptării Codurilor Penal şi de Procedură Penală sunt căteva dintre motivele care au atras atenţia sporită a Băncii Mondiale cu privire la modul in care se folosesc banii imprumutaţi Romăniei.


Instituţia bancară internaţională aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Ministerul Justiţiei (MJ), cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi cu Departamentul pentru Implementarea Proiectelor cu Finanţare Externă (DIPFIE), pentru a remedia aspectele negative identificate, după cum reiese din scrisoarea trimisă ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, de Arabela Aprahamian, manager de ţară - Biroul Băncii Mondiale, Romănia.


Concret, pentru a examina stadiul in care se află proiectele derulate in cadrul "Imprumutului pentru Reforma Sistemului Judiciar nr. 4811-RO", Banca Mondială (BM) a trimis in Romănia o Misiune de verificare, desfăşurată in perioada 25-29 iunie a.c. Printre obiectivele principale ale Misiunii Băncii s-a numărat şi cel de a se intălni cu noul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, in vederea discutării recentelor evoluţii ale politicii in sectorul judiciar şi a stadiului proiectului.


PROGRESE INCETINITE. Misiunea Băncii a subliniat "ingrijorarea serioasă provocată de incetinirea ritmului reformelor sistemului judiciar şi de o serie de acţiuni recente, care nu sunt consecvente cu strategia de reformă in ansamblu şi cu programul susţinut" de BM in cadrul Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar şi al Imprumuturilor Programatice, derulate incepănd cu anul 2002. "Unele dintre aceste evenimente - cum ar fi controversele pe marginea Legii privind Agenţia Naţională de Integritate, progresele insuficiente ale reformei Codului de Procedură Penală şi Codului Penal, interferenţele politice in activitatea magistraţilor, cu precădere a procurorilor din cadrul Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) - au fost pe larg reflectate in media."


ŞI... BLOCATE. De asemenea, Banca a atras atenţia asupra faptului că "progresele au fost incetinite sau complet blocate in legătură cu o serie de iniţiative importante, care au fost incluse in programul Guvernului de reformă a sistemului judiciar şi care au fost activ susţinute de Bancă şi de UE", se arată in "Aide Mémoire"-ul care detaliază concluziile şi recoman-dările misiunii. Spre exemplu, unul dintre proiectele blocate este cel privind desfiinţarea unor instanţe şi parchete (raţionalizarea sistemului de instanţe), in cadrul căruia nu s-a mai intămplat nimic de la sfărşitul anului 2006. Potrivit unor surse judiciare, blocajul a intervenit din cauza nesiguranţei privind modificarea competenţelor instanţelor şi parchetelor.


Banca Mondială a atenţionat şi CSM cu privire la dezvoltarea unui mecanism obiectiv şi efectiv de monitorizare a performanţei judiciare, unde nu s-au inregistrat urmări semnificative, după studiul instituţiei financiare. BM recomandă Consiliului să nu se dezică de intenţia iniţială de a realiza evaluări regulate ale performanţei judecătorilor şi instanţelor. Ca regres, BM evidenţiază că incă nu există o numire a magistraţilor exclusiv bazată pe merit.


OBIECTIVUL FINAL. "(...) Principalul obiectiv al proiectului nu este acela de a investi bani in infrastructură şi in sistemul IT. Obiectivul final este acela de a sprijini activităţile şi schimbările de politică, obiectiv care ar face sistemul instanţelor din Romănia mai eficient, responsabil, transparent şi respectat de public. In condiţiile in care cadrul politicilor din sectorul judiciar continuă să se deterioreze, aceste obiective ale proiectului nu vor putea fi atinse. Banca va continua să monitorizeze indeaproape situaţia din sectorul judiciar şi să o discute cu autorităţile in mod regulat."


ASIGURĂRI. Echipa Băncii a fost asigurată de noul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, că Guvernul nu va incetini procesul de reformă, urmărind continuarea revizuirii Codurilor de Procedură şi reforma administrării instanţelor. Tudor Chiuariu a mai subliniat că Executivul va produce un Nou Plan de Acţiune privind Măsurile de Reformă pănă in octombrie 2007. "Banca a fost mulţumită de aceste asigurări şi aşteaptă să incheie o cooperare efectivă cu MJ şi conducerea CSM, care pănă in prezent a fost un factor-cheie in grăbirea pregătirii şi in lansarea efectivă a acestui proiect." Echipa băncii evaluează ca fiind satisfăcătoare progresele generale din implementarea proiectului .


Birocraţie mare

Analizănd stadiul contractului privind reabilitarea instanţelor, Misiunea Băncii constată că, in ciuda eforturilor depuse de de DIPFIE, acest departament va avea nevoie de sprijinul MJ la nivel decizional atunci cănd este nevoie să se obţină aprobările necesare. Actualul sistem de aprobări implică trei etape de avizare din partea diferitelor autorităţi guvernamentale, inclusiv aprobarea finală a Cabinetului Guvernamental. "Experienţa primului an de implementare a proiectului arată cu claritate că parcurgerea unui astfel de proces de aprobări pentru proiectarea documentaţiei tehnice va cauza intărzieri semnificative in implementarea Componentei privind Reabilitarea Instanţelor." Spre exemplu, pentru o lucrare după aprobarea de la Inspectoratul de Stat pentru Construcţii, mai trebuie alte trei aprobări: din partea MJ, din partea Comitetului Interministerial şi, in sfărşit, aprobarea indicatorilor tehnici şi economici prin hotărăre de Guvern. Ca timp, cel puţin trei luni. Misiunea BM işi exprimă ingrijorarea referitoare la perioada lungă de timp necesară pentru obţinerea aprobărilor, mai ales in ceea ce priveşte Inspectoratul de Stat pentru Construcţii.

×
Subiecte în articol: observator bancă băncii judiciar