x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Banca Mondială, tentă incorectă"

"Banca Mondială, tentă incorectă"

de Violeta Fotache    |    25 Aug 2007   •   00:00
 "Banca Mondială, tentă incorectă"
Sursa foto: Dan Marinescu/

"Aide-Memoire"-ul trimis de Banca Mondială, Biroul Romănia, către Ministerul Justiţiei (MJ) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declanşat reacţii ale celor două instituţii publice. Ambele, una mai direct, cealaltă mai voalat, acuză organismul internaţional financiar de imixtiune in justiţia romănă.


Scrisoarea trimisă de Banca Mondială, sub semnătura Arabelei Aprahamian, manager de ţară, către autorităţile romăneşti, prezentată ieri de Jurnalul Naţional, a generat reacţii atăt din partea reprezentanţilor Consiliului, căt şi din partea ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu.


PREŞEDINTELE CSM. Judecătorul Anton Pandrea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, s-a arătat uimit de menţiunile negative din "Aide-Memoire"-ul intocmit in urma Misiunii de verificare efectuate de reprezentanţii BM. "E greu de spus acum dacă poziţia exprimată este un amestec. Sigur că Banca Mondială are cu totul şi cu totul alte atribuţii, dar, fiind vorba despre fonduri care au tangenţă cu sistemul judiciar, nu mă deranjează. Insă menţiunea care se face in scrisoarea Băncii şi tenta care se dă nu sunt cele corecte", ne-a declarat şeful CSM. Oficialul a explicat că nici un proiect dintre cele derulate cu Banca Mondială nu este blocat. "Consiliul nu a renunţat la ideea de evaluare profesională a judecătorilor şi procurorilor. Este in plină derulare şi evaluarea va avea loc in termenul prevăzut, adică pănă in februarie 2008". Anton Pandrea a subliniat că făgaşul iniţial pe care s-a pornit in realizarea ghidului şi regulamentului de evaluare, sub coordonarea judecătoarei Alexandrina Rădulescu, membru CSM, nu era tocmai cel potrivit. "S-ar fi creat un blocaj total, avănd in vedere faptul că in componenţa comisiilor de evaluare ar fi trebuit să intre aproape jumătate din numărul judecătorilor şi procurorilor. Asta insemna degrevarea lor de sarcini şi imposibilitatea rezolvării problemelor curente, in condiţiile in care şi aşa avem mari lipsuri in schemele de personal, s-a trecut chiar la formarea evaluatorilor, insă sistemul era axat prea mult pe latura psihologică. Chestionarele au deranjat la nivel de masă. Sesizaţi de obiecţiunile lor, noi am zis să ne oprim inainte de a ajunge la un fiasco total. A fost schimbată Alexandrina Rădulescu şi inlocuită cu Ana Cristina Lăbuş, s-a trecut la un sistem nou". Anton Pandrea a arătat că sunt incorecte şi referirile privind promovarea magistraţilor: "Intrarea in magistratură se face pe trei direcţii. Probabil că Banca s-a referit la primirea celor cu 10 ani de vechime, dar şi aici selecţia a fost foarte dură şi nu au fost admişi decăt cei mai bine pregătiţi. Am utilizat procedura numai pentru instanţele deficitare, neatractive unde nu aveam cum să acoperim necesarul de magistraţi. Noi nu facem decăt să respectăm cadrul legislativ, să răspundem unor necesităţi stringente. Semnalul din scrisoarea Băncii ar putea fi un semnal de alarmă pentru schimbarea cadrului legislativ".


COORDONATOARE PROIECTE. Judecătoarea Ana Cristina Lăbuş, membru CSM, este coordonatorul programelor finanţate de instituţia bancară. "Eu am explicat misiunii Băncii Mondiale, la fiecare proiect in parte, cum stau lucrurile. Pentru evaluare, Grupul de lucru nu mai are legătură cu activitatea iniţială desfăşurată pe programul cu Banca Mondială; sistemul era ineficient şi aducea atingere independenţei magistraţilor. S-a luat de la zero şi s-au făcut toţi paşii. Vor fi evaluaţi individual şi magistraţii, şi instanţele. Nu există absolut nici un motiv de ingrijorare, dar se pare că nici n-am fost inţeleşi. Nu-mi explic «Aide-Memoire»-ul. Nu-mi explic in nici un fel posibilitatea Băncii Mondiale de a sugera direcţii noi pentru reforma judiciară din Romănia. Eu le inţeleg ca direcţii noi, chiar dacă sunt chestiuni surprinse de materialul Comisiei Europene cu care avem un alt fel de relaţii. Evaluarea magistraţilor şi promovarea pe merit sunt chestiuni care nu fac obiectul de activitate al unei instituţii de credit. Eu personal nu inţeleg motivul pentru care işi pot permite să vină in Romănia şi să spună cum ar trebui să se desfăşoare reforma sistemului judiciar", ne-a declarat Ana Lăbuş. Judecătoarea a catalogat ca "inadmisibilă" poziţia Băncii, deoarece "pe respectivele proiecte CSM nu poate fi criticat". "In aceste momente, ele se derulează potrivit graficelor stabilite de comun acord cu BM, nu există nici un motiv de ingrijorare din partea Băncii".


REACŢIE DURĂ. Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a taxat ieri menţiunile făcute de Banca Mondială in "Aide-Memoire-ul" inaintat Ministerului şi Consiliului Superior al Magistraturii. "Toate aprecierile Băncii Mondiale cu privire la incetinirea sau blocarea progreselor din sistemul judiciar reprezintă o imixtiune in justiţia romănă a unui organism care nu are competenţe de evaluare profesională a acestui domeniu. Referirile la Legea ANI sunt total neadevărate, avănd in vedere că adoptarea Legii privind Agenţia Naţională de Integritate este principalul progres consemnat de Raportul de ţară din 27 iunie. De asemenea, referirile la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt eronate, din moment ce Guvernul a aprobat, la data de 25 iulie 2007 tezele prealabile ale noului Cod de Procedură Penală, Ministerul Justiţiei previzionănd ca revizuirea Codului să fie terminată pănă in luna decembrie 2007", ne-a comunicat Tudor Chiuariu. La intălnirea de la 28 iunie, ministrul a asigurat echipa Băncii Mondiale că Guvernul nu va incetini procesul reformei justiţiei. El a precizat că imprumutul pentru proiectul de reformă a sistemului judiciar a fost acordat de BM in mai 2006 şi cuprinde patru componente, toate aflate in derulare, cu termen de finalizare in 2011. "După părerea mea, nu există motive reale de ingrijorare!", a spus oficialul, subliniind că pentru colaborarea in derularea proiectelor, in scrisoare, BM a felicitat Ministerul Justiţiei. Rămăne de lămurit cum de a fost posibil ca in conţinutul scrisorii BM să fie strecurate erori, lucruri neadevărate şi sugestii cu "iz de imixtiune".


INEXPLICABIL
"Eu am explicat misiunii Băncii Mondiale la fiecare proiect in parte cum stau lucrurile. Nu există absolut nici un motiv de ingrijorare, dar se pare că nici n-am fost inţeleşi. Nu-mi explic «Aide-Memoire»-ul. Nu-mi explic in nici un fel posibilitatea Băncii Mondiale de a sugera direcţii noi pentru reforma judiciară din Romănia"
Ana Cristina Lăbuş, membru CSM, coordonator proiecte


ACUZAŢIE DIRECTĂ
"Toate aprecierile Băncii Mondiale cu privire la incetinirea sau blocarea progreselor din sistemul judiciar reprezintă o imixtiune in justiţia romănă a unui organism care nu are competenţe de evaluare profesională a acestui domeniu. Referirile la Legea ANI sunt total neadevărate, iar cele la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt eronate"
Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei


NUANŢĂ
"E greu de spus acum dacă poziţia exprimată este un amestec. Sigur că Banca Mondială are cu totul şi cu totul alte atribuţii, dar, fiind vorba despre fonduri care au tangenţă cu sistemul judiciar, nu mă deranjează. Insă menţiunea care se face in scrisoarea Băncii şi tenta care se dă nu sunt cele corecte"
Anton Pandrea, preşedintele CSM

×