x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băneasa, la topor!

Băneasa, la topor!

de Monica Andrei Capatos    |    29 Noi 2007   •   00:00
Băneasa, la topor!

"Amplasarea locuinţelor va avea in vedere atenuarea zgomotelor, diminuarea numărului căinilor, pisicilor, şoarecilor şi şobolanilor, animale fără stăpăn care dăunează zonei". Sunt doar o parte din argumentele care au stat la baza intocmirii unui studiu de impact avănd ca subiect Pădurea Băneasa, act ce ar permite construirea unui cartier de vile. Documentul n-a fost făcut de neprofesionişti, ci de firma Sulfinei Barbu, fost ministru al Mediului, şi a lui Silvian Ionescu, fost şef al Gărzii de Mediu.


Firma KVB Economic SRL, care are drept acţionari majoritari pe Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, Silvian Ionescu, fost comisar general al Gărzii de Mediu, şi Ioan Gherheş, fost director general al Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, a făcut un studiu de impact, avănd ca subiect Pădurea Băneasa. Concluzia este sfidătoare: construirea unui cartier de vile este in avantajul protecţiei mediului.


Ignorănd legislaţia in vigoare, firma KVB Economic SRL care are ca obiectiv principal studiile de mediu, ai cărei acţionari majoritari sunt Sulfina Barbu, Silvian Ionescu şi Ioan Gherheş, trei persoane care au ocupat funcţii importante in domeniul protecţiei mediului, au analizat Pădurea Băneasa şi au ajuns la concluzia că orice construcţie pe zona verde este bine venită. Mai mult, este benefică pentru mediul inconjurător. Pare incredibil, mai ales că verdictul a venit de la un fost ministru al Mediului, un fost şef al Gărzii de Mediu şi un fost director al Agenţiei de Mediu. Domniile lor in loc să protejeze spaţiile verzi, le distrug.


Concret, este vorba despre un proiect imobiliar, culmea care se numeşte ironic "ZONA VERDE", intins pe o suprafaţă de 20 de hectare din Pădurea Băneasa, pentru care firma mai sus menţionată a intocmit un studiu de impact, cu ajutorul căruia beneficiarul poate obţine aprobările necesare inceperii lucrărilor. Mii de copaci ar trebui puşi la pămănt pentru ca planul să fie dus la capăt.


Raportul a fost inaintat Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Bucureşti in luna noiembrie fără să ţină cont de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2007, apărută la 22 octombrie 2007, care interzice clar construcţiile pe spaţiul verde, terenul fiind incadrat in VA. Mai exact, conform legii, nu pot fi ridicate decăt construcţii pentru activităţi sportive, alimentaţie publică şi comerţ, cu condiţia nedepăşirii a 5% din suprafaţa totală. Deci in acest caz nu sunt permise clădiri de locuit.


MINCIUNI. Cu toate acestea, la pagina 9 din raport aflăm despre loturile care vor avea o suprafaţă minimă de 850 metri pătraţi şi modul de amplasare al clădirilor. Conform unui calcul simplu, vila şi cu drumurile de acces nu pot avea in acest caz mai mult de 42,5 mp. Acest obiectiv ar fi practic imposibil de realizat. Bătaia de joc, căci despre altceva nu poate fi vorba, continuă şi in pagina următoare unde ne spune că obligatoriu va fi plantat cel puţin un arbore la patru locuri de parcare.

"Ridicol. Cum să plantăm un copac in pădure? Este o gogomănie. Locurile de parcare ar ocupa 40 mp, conform studiului făcut de specialişti şi nu ar mai rămăne loc pentru case. Iar chestiunea cu un arbore la patru locuri de parcare, ca la Mall, e penibilă", ne-a declarat Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-civica.


INTERESE. Pentru că documentul inaintat de investitori la Agenţia de Mediu este plin de surprize, trecem acum la capitolul "Posibilităţi maxime de ocupare a terenului". Ei bine, nu trebuie să fi specialist ca să-ţi dai seama că este o aberaţie că pădurea de protecţie a Bucureştiului, cum este considerată Pădurea Băneasa, nu poate fi trecută in intravilanul oraşului Voluntari. Dar cănd interesele sunt mari, nimic nu mai pare anapoda. Prezentarea făcută despre fauna din Pădurea Băneasa de un fost ministru al Mediului şi un fost şef al Gărzii de Mediu sfidează inteligenţa cititorilor. Astfel, este scris negru pe alb că pisicile, căinii, şoarecii şi şobolanii sunt animale fără stăpăn şi dăunează zonei verzi, iar construirea unor vile de lux ar fi binevenită.


Beneficiarul proiectului Zona Verde propune alei şi drumuri impermeabilizate, iluminarea drumurilor de acces şi realizarea de băncuţe pe marginea aleilor. Pentru ca raportul să fie stufos şi impresionant, cei trei specialişti in mediu s-au găndit că ar fi bine să vorbească şi despre flora şi fauna sălbatice, neuitănd nici denumirile in limba latină, să acorde multă atenţie unui capitol special despre raţa cărăitoare, despre Pădurea Răioasă şi nu putea lipsi, evident, industria metalurgică care contribuie la poluarea aerului. "Ce legătură au toate acestea cu Pădurea Băneasa, Dumnezeu ştie. Bine că n-au vorbit şi despre fauna amazoniană", a mai precizat preşedintele Eco-civica.

Revenind la cartierul de lux din Pădurea Băneasa, in raport este precizat că "amplasarea locuinţelor va avea in vedere atenuarea zgomotelor". "Care zgomote, vorbim totuşi de o pădure, nu despre un loc in plin centru al Capitalei", se intreabă Nicolae Rădulescu Dobrogea.


Şi cum o concluzie nu putea lipsi, aceasta sună cam aşa: "Nu este indicat să se menţină actuala funcţiune a terenului". Cel mai bine ar fi, şi aceste cuvinte vin din partea unor specialişti care au fost la şefia unor importante instituţii de mediu, ca Pădurea Băneasa să nu mai fie pădure, nu de alta, dar in ultimii ani au dispărut mai mult de jumătate din spaţiile verzi ale Capitalei.

Terenul Zoo, revendicat

Construcţia de vile in Pădurea Băneasa a luat amploare după 1990, pe timpul lui Ceauşescu doar trei persoane se puteau lăuda cu faptul că locuiesc in pădure. Intre timp insă, şmecherii cu bani au pus ochii şi pe zona verde, un teren vănat fiind cel pe care se află Grădina Zoologică. Aceasta, infiinţată in 1959 sub denumirea de Colţ Zoologic Băneasa, se intinde pe o suprafaţă de şase hectare, dintre care două au fost revendicate incă din 2001. Intre timp lucrurile s-au precipitat mai ales că in zona Pipera nu prea mai sunt terenuri pentru construcţii de cartiere rezidenţiale.Spaţiul pe care se intinde acum grădina ar fi mană cerească pentru cei care se ocupă cu astfel de afaceri.


Avize pe tavă

Sulfina Barbu nu este pentru prima dată in această ipostază. Ea este obişnuită să dea autorizaţii de defrişare incă de pe vremea cănd era la şefia Direcţiei de Mediu din Primăria Capitalei, cănd primar general era actualul preşedinte Traian Băsescu. Atunci, doamna Barbu a dat aviz de tăiere a zeci de copaci din Parcul Bordei. Nici pe vremea cănd a fost ministru al Mediului nu s-a opus ferm defrişărilor.
In timpul mandatului ei, Legea Mediului a fost modificată, astfel incăt spaţiile verzi să poată fi transformate in şantiere.


Sesizări

Dacă aflaţi despre abuzurile care se fac pe spaţiile verzi care aparţin domeniului public al statului şi despre tăierea copacilor din zona in care locuiţi, atăt din Bucureşti, căt şi din ţară, puteţi scrie pe adresa de mail: sau puteţi suna la 318.20.37; 318.20.43 sau 318.20.26.

×