x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani aruncaţi pe aparatură inutilă în spitale

Bani aruncaţi pe aparatură inutilă în spitale

de Monica Cosac    |    26 Iul 2016   •   10:21
Bani aruncaţi pe aparatură inutilă în spitale
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Cheltuielile făcute de spitalele din România cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii au adus un prejudiciu de peste 61 milioane de lei la bugetul de stat, arată Curtea de Conturi, în draftul unui raport pentru 2015. Preşedintele Alianţei Medicilor spune că este vorba de investiţii care au stat în pixul managerilor de spitale şi al celor care au condus Ministerul Sănătăţii, fără ca medicii şi pacienţii, cei care ar fi trebuit să beneficieze de aparatura respectivă, să fie consultaţi.

Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că, în anul 2015, în timp ce oamenii mureau cu zile prin spitale, unele unităţi medicale au irosit banii Ministerului Sănătății, investindu-i în echipamente foarte scumpe şi inutile, pe care s-a aşezat praful. „Aparatură medicală cumparată cu peste 55 de milioane de lei din bani publici de spitalele din ţară nu a fost pusă în funcţiune sau nu a fost utilizată în scopul iniţial”, arată un draft de raport al Curţii de Conturi, care include și identificarea unor plăți ilegale de jumătate de milion de lei prin supraestimarea valorii, precum și plăți de peste 5 milioane de lei pentru echipamente medicale cumpărate fără respectarea procedurilor de achiziţii publice, potrivit hotnews.ro.  

Cum s-a ajuns în această situaţie?

Medicul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, spune că este vorba de sume foarte mari care au fost investite fără un plan de dezvoltare, care să cuprindă întregul sistem sanitar. „Sunt sume investite pe alte criterii decât cele normale, de a dezvolta raţional o anumită ramură sau un anumit spital, fiindcă n-avem criterii de randament şi criterii de performanţă. De aceea s-a ajuns în această situaţie. Mai mult, aceste investiţii sunt făcute fără a consulta medicii şi pacienţii. Practic, ele stau în pixul managerilor şi al miniştrilor sau secretarilor de stat care s-au perindat pe la Ministerul Sănătăţii”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, dr. Bogdan Tănase.

Ministrul Sănătăţii recunoaşte că raportul descrie perfect situaţia din sistemul medical românesc. „Ministerul Sănătăţii nu are în acest moment niciun mecanism de fundamentare reală a investiţiilor din Sănătate. Pixul ministrului nu este garanţia unui randament pozitiv al unei investiţii publice în Sănătate”, a declarat Vlad Voiculescu, citat de hotnews.ro.

Pe de altă parte, ministrul Voiculescu spune că, până în septembrie, va crea un mecanism de monitorizare a investiţiilor din sistemul medical. „Pentru prima dată, Ministerul Sănătăţii va avea un plan multianual de investiţii, criterii clare de prioritizare şi un sistem de monitorizare a modului în care investiţiile sunt implementate şi operaţionalizate, şi totul pe baza unei platforme informatice transparente”, a mai spus Voiculescu.

Legat de situaţia jalnică în care se află în prezent sistemul medical din ţara noastră, ministrul Sănătăţii afirma, într-un interviu recent, că este vorba de “o degradare treptată” a acestuia, în antiteză cu evoluția societății românești, şi că “în Sănătate sunt foarte mulți bani irosiți, cheltuieli care nu se văd, cum ar fi renovări făcute aiurea, echipamente de ultimă generație ținute în pivniță, sau secții modernizate și nefolosite”.

 

„În general, sunt aparate care au fost cumpărate şi nu sunt folosite deloc sau nu sunt folosite la capacitatea lor normală şi, evident, nu-şi vor amortiza investiţia” spune dr. Bogdan Tănase, preşedinte Alianţa Medicilor

Secţia pentru marii arşi de la Spitalul Floreasca, un exemplu elocvent pentru felul în care sunt cheltuiţi, uneori, banii publici în Sănătate: inaugurată de 3 ori 6 ani, peste 9 milioane de euro cheltuiţi, nici acum total funcţională

×