x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani de la Guvern pentru reactorul de la Măgurele

Bani de la Guvern pentru reactorul de la Măgurele

de Eugenia Mihalcea    |    14 Apr 2009   •   00:00

Ministerul Educaţiei cere suplimentarea bugetului pe 2009 cu 13 milioane lei din fondul de rezervă al Guvernului, pentru dezafectarea reactorului nuclear de cercetare de la Măgurele, repatrierea în Rusia a combustibilului nuclear uzat şi modernizarea unei staţii de tratare a deşeurilor radioactive.



De la oprirea reactorului, în 1997, şi până în acest an, singurele lucrări derulate au fost de menţinere a instalaţiei nucleare în stare de conservare şi de pregătire a dezafectării propriu-zise a acesteia.

Reactorul nuclear, de origine sovietică, din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) din Măgurele, de lângă Bucureşti, a fost primul reactor pus în funcţiune în sud-estul Europei, în anul 1957. Acesta a fost oprit definitiv şi pus în conservare, în vederea dezafectării, la 31 decembrie 1997, după 40 de ani de funcţionare. "Conform normelor interne şi internaţionale din domeniul nuclear, toate instalaţiile nucleare, la sfârşitul duratei de funcţionare, trebuie să fie trecute în faza de conservare şi, ulterior, dezafectate", se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Educaţiei. "Finanţarea obiectivului se va asigura în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie. Finanţarea obiectivului de investiţie se face de la bugetul de stat", se mai arată în proiect.

DEZAFECTARE ÎN 11 ANI
Potrivit recomandărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), dezafectarea reactorului va dura 11 ani şi se va realiza în trei faze succesive, cu fonduri de la bugetul de stat în valoare totală de 183,722 milioane de lei. Prima fază are o durată de trei ani şi constă, printre altele, în îndepărtarea combustibilului nuclear uzat, reabilitarea clădirii reactorului, a alimentării cu utilităţi, supravegherea depozitării finale şi intermediare a deşeurilor radioactive rezultate, precum şi obţinerea autorizaţiilor necesare executării celei de-a doua faze. Tot în această fază este prevăzută transmiterea combustibilului nuclear uzat în Federaţia Rusă. Pentru returnarea în Federaţia Rusă a combustibilului nuclear uzat, inclusiv depozitarea definitivă a deşeurilor radioactive rezultate de la reprocesarea acestuia, este necesară suma de 58,4 milioane de lei.

IFIN-HH are obligaţia să gospodărească în siguranţă deşeurile radioactive rezultate din funcţionarea instalaţiilor nucleare şi radiologice pe toată durata de exploatare utilă, precum şi din dezafectarea acestora, în vederea depozitării definitive.

×
Subiecte în articol: observator