x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani mai mulţi pentru votul în străinătate. MAE a anunţat că a suplimentat personalul şi materialele necesare votării, dar nu poate creşte numărul de secţii

Bani mai mulţi pentru votul în străinătate. MAE a anunţat că a suplimentat personalul şi materialele necesare votării, dar nu poate creşte numărul de secţii

de Gabriela Antoniu    |    11 Noi 2014   •   19:59
Bani mai mulţi pentru votul în străinătate. MAE a anunţat că a suplimentat personalul şi materialele necesare votării, dar nu poate creşte numărul de secţii

Guvernul a decis ieri printr-o hotărâre suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe (MAE)  cu 1,5 milioane de lei pentru  a asigura desfăşurarea în cele mai bune condiţii a turului doi al alegerilor prezidenţiale în străinătate, a anunţat ieri ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. Din această sumă, 850.000 de lei vor fi destinaţi pentru cheltuieli de personal, iar diferenţa pentru cheltuieli de bunuri şi servicii.

Banii alocaţi ieri de Guvern se adaugă celor 4,5 milioane de lei, deja asiguraţi pentru organizarea tururilor unu şi doi ale alegerilor prezidenţiale. “Această alocare de resurse suplimentare ne permite nouă să ne realizăm obiectivul pe care eu îl consider în acest moment, obiectivul prioritar, acela de a asigura în cele mai bune condiţii desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin în străinătate, respectând întru totul prevederile legale", a declarat Meleşcanu, citat de Agerpres. El a subliniat că preocuparea majoră a MAE este ca alegerile să se desfăşoare "în totală corectitudine, legalitate şi neutralitate" şi a amintit  de măsurile luate  până acum pentru optimizarea procesului de votare la secţiile din străinătate. “În primul rând, formularul pe propria răspundere care, de fapt, a înghiţit mult din timpul de vot, este în acest moment disponibil pe site-ul MAE de unde poate fi descărcat şi completat în avans, urmând a fi numai semnat în faţa membrilor comisiei electorale a secţiei de votare. Pentru persoanele care nu vor avea posibilitatea de a-l descărca de pe net, am hotărât să le punem la dispoziţie formulare xerocopiate şi pixurile necesare pentru completarea lor ", a spus ministrul. El a anunţat totodată că ministerul va asigura materiale suplimentare pentru secţiile de votare din străinătate.  "Peste tot unde este necesar vom transmite maximum de ştampile şi maximum de cabine de votare. În conformitate cu legea, pentru o secţie de votare acestea sunt în număr de şapte. Am pus la dispoziţia Biroului Electoral pentru Străinătate o listă cu personalul disponibil din MAE care să fie desemnat de Biroul Electoral pentru Străinătate în vederea completării membrilor Birourilor Electorale ale Secţiilor de votare din străinătate. Este decizia Biroului Electoral pentru Străinătate de a hotărî aceste lucruri. Noi am propus o listă de cam 800 de persoane, dintre care 300 din cadrul MAE, iar 500 dintre cei care lucrează în străinătate. Din toată această listă propusă, Biroul Electoral pentru Străinătate a propus o listă de aproximativ 120 de persoane, considerând că sunt suficiente pentru buna desfăşurare a votului", a mai spus ministrul de Externe. Totodată,  800.000 de buletine de vot vor fi trimise către secţiile de votare din străinătate, iar în urma cererii MAE, vor fi confecţionate încă 400 de ştampile cu menţiunea ''Votat''.

Legea nu permite înfiinţarea de noi secţii de vot

În cursul dimineţii, Teodor Meleşcanu a explicat că nu se pot înfiinţa noi secţii de votare în străinătate pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. "În mare măsură, pe legislaţia actuală nu este posibil. Se vor face derogări, dacă se vor găsi modalităţi de modificare, atunci putem discuta. Dacă nu, ne vom concentra pe măsurile care privesc fluidizarea votului", a spus Meleşcanu.

Legea 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României prevede că “al doilea tur de scrutin are loc în condiţiile prevăzute la art. 81 alin. (3) din Constituţia României, republicată, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur”, prevedere ce împiedică autorităţile să înfiinţeze noi secţii de votare în străinătate. Ministrul a subliniat că Biroul Electoral Central împreună cu Biroul Electoral pentru Străinătate sunt responsabile pentru organizarea alegerilor, în calitate de unică autoritate cu atribuţii în materie electorală". "Prin urmare, spun încă o dată că nu MAE reglementează procesul electoral în afara ţării. MAE a acţionat şi acţionează exclusiv în temeiul legii. De aceea, nu cred că este bine să întreţinem această confuzie care este voită în ceea ce priveşte atribuţiile MAE şi a BEC în materie de interpretare a legii. (…) MAE nu are nicio calitate în interpretarea legii, ci are doare responsabilităţi în ceea ce priveşte aplicarea acesteia în mod concret. Aceasta înseamnă că MAE va aplica neîntârziat orice decizii BEC, ţinând cont de legislaţia în vigoare şi în măsura în care deciziile BEC ne indică cu claritate ceea ce avem de făcut", a mai afirmat ministrul de Externe, precizând că a înaintat BEC  în acest sens o serie de propuneri. “BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem să facem şi ceea ce nu putem să facem", a spus Meleşcanu.

Meleşcanu va vota la Paris

Ministrul Afacerilor Externe a mai anunţat că pe 16 noiembrie se va afla la Paris, iar secretarii de stat din minister vor fi prezenţi la Viena, Chişinău şi Munchen.  La turul II, vom participa la alegeri în străinătate şi toată conducerea MAE, în frunte cu ministrul, care şi-a propus să voteze la Paris, unde am înţeles că au fost cele mai mari probleme, cu secretarii de stat care vor fi la Viena, la Chişinău, la Munchen, acolo unde este nevoie", a anunţat Meleşcanu. El a precizat că  reprezentanţii ministerului nu vor avea "atribuţii directe în procesul electoral", ci vor sprijini ambasadele "pentru rezolvarea unor probleme administrative care pot să apară" şi pentru a ţine legătura cu presa.

×