x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani negri din depozitele de praf

Bani negri din depozitele de praf

de Alexandru Nastase    |    30 Iun 2010   •   00:00

Bugetul pierde anual 1,5 miliarde de euro



România pierde anual la buget 1,5 miliarde de euro. Sunt bani negri proveniţi de la depozitele de praf şi de balast din ţară, firme care "absorb" toate reziduurile din construcţii şi asfaltări.

Fără să elibereze documente, proprietarii de depozite de praf produc, mână în mână cu asfaltatorii şi constructorii. Garda de Mediu a început abia anul acesta o acţiune împotriva proprietarilor de depozite de balast din România. Aceştia funcţionează de ani buni la marginea marilor oraşe şi pe margi­nea drumurilor naţionale şi preiau tot ce rămâne de pe urma lucrărilor de construcţie sau asfaltărilor.

Piatră, pământ, praf, bitum, asfalt, beton, ciment, toate aceste materiale se regăsesc în aceste depozite. UE are standarde şi pentru acest tip de acti­vitate, dar cine să le respecte în România?

Statisticile Gărzii de Mediu arată că în acest moment nici măcar un singur depo­zit de balast nu respectă 100% nor­me­le impuse de CE. Activitatea lor a fost tolerată însă de autorităţi în­ce­pând din 2007, anul integrării Ro­mâ­niei în structurile europene. Asta pentru că, lucrând fără documente, realizează anual foarte mulţi bani, ma­joritatea negri. 1,5 miliarde de euro pe an, este concluzia Gărzii de Mediu.

Comisariatul general al GNM a anunţat recent că instituţia a demarat un amplu control în toată România pentru descoperirea depozitelor de praf şi de balast. Prima oprire a fost în Prahova, judeţ unde asfaltatorii care l-au finanţat pe Traian Băsescu au în fiecare an multe lucrări (DN 1, DN 1A, centura Ploieştiului, auto­stra­da spre Braşov).

Controalele s-au soldat cu amenzi de 100.000 de euro, dar şi cu o idee a lui Silvian Io­nes­cu, şeful Gărzii de Mediu, care sare astfel în ajutorul asfaltatorilor-finanţatori, loviţi de criză. Fostul securist, ţinut de Băsescu în tot felul de funcţii publice, vrea să oprească prin lege exploatarea balastului din albiile râurilor şi să se treacă la exploatarea celor existente şi recent amendate.

"România are cu totul alte resurse pentru rezolvarea proble­me­lor drumurilor şi autostrăzilor. De exem­plu, haldele de steril şi de zgură pot fi folosite în conformitate cu le­gislaţia europeană şi românească pentru compactarea drumurilor. În acest sens am propus Colegiului Director al PDL introducerea în legis­laţia ro­mâ­­nească a unei interdicţii de folosire a balastului din albiile minore şi ma­jo­re ale râurilor şi trece­rea la ex­ploa­ta­rea haldelor existente. Această no­uă politică în domeniul transportu­ri­lor şi ecologizării va de­ter­mina rea­li­zarea unor economii de 2,5-3 mi­liarde de euro/an la bugetul de stat", este propunerea lui Silvian, care, ca orice pedelist, nu se gân­deşte niciodată la interese firme­lor de partid, ci doar la binele poporului.

×
Subiecte în articol: verde!