x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani pentru mame - Retrageti proiectul!

Bani pentru mame - Retrageti proiectul!

de Cristian Petru    |    Oana Stancu Zamfir    |    30 Iun 2005   •   00:00
Bani pentru mame - Retrageti proiectul!

Clasa politica a reactionat la semnalul Jurnalului National. Emil Boc si Dan Voiculescu cer retragerea proiectului care prevede reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Detinator al portofoliului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei prin ministrul Gheorghe Barbu, PD ii cere acestuia retragerea proiectului prin care indemnizatia pentru cresterea copilului este redusa de la 85% din salariul mediu brut pe economie la 35%.

Dupa semnalul dat de Jurnalul National, partidele din coalitia de guvernare fac demersuri pentru retragerea proiectului. In mod surprinzator, chiar PD, care detine portofoliul Muncii si Solidaritatii Sociale, "cere" renuntarea la proiect. Presedintele PD, Emil Boc, a explicat ieri ca actul normativ promovat de ministrul Barbu nu concorda cu atitudinea pe care PD a avut-o cat timp se afla in opozitie si cand PD a criticat chiar plafonarea indemnizatiei pentru mame la 85%. In opinia lui Boc, proiectul are si lucruri bune. "Proiectul se gandeste si la mamele care nu sunt cuprinse in acest sistem de asigurari. Dar nu e o solutie sa luam de la bogati si sa dam la saraci", a explicat Boc. Potrivit acestuia, coalitia ar trebui sa lucreze impreuna cu societatea civila la un nou proiect care sa serveasca doua scopuri: pe de o parte, sa mentina cuantumul actual de 85%, pe de alta parte, sa gaseasca si solutii pentru mamele care nu sunt cuprinse in actualul sistem de alocatii sociale.

APARARE. Desi laudabil gestul de a se dezice de acest proiect, sunt greu de explicat maniera de guvernare a PD si felul in care un asemenea proiect a ajuns in dezbatere publica desi contrazice chiar programul de guvernare al Aliantei. Emil Boc insusi nu a reusit ieri sa explice acest lucru, limitandu-se la a declara sustinerea sa pentru ministrul Barbu, care este "un ministru bun". Potrivit lui Boc, Barbu a solicitat la o intrunire a coalitiei cate un reprezentant din partea celor patru partide pentru a participa la elaborarea actului normativ, acest lucru s-a intamplat, insa ulterior proiectul nu a mai fost prezentat coalitiei si nici chiar PD. "Domnul Barbu nu poate fi acuzat de rea-credinta. A dorit sa culeaga impresii despre acest proiect inainte de a fi discutat in Guvern", si-a aparat liderul PD ministrul. El nu a reusit insa sa explice cum dintr-un ministru PD, participant la elaborarea programului de guvernare al Aliantei, pe care Boc l-a denumit ieri "Biblia acestei guvernari", poate sa emane un asemenea proiect. In documentul cu pricina, nu numai ca PNL si PD nu prevedea nici o reducere a indemnizatiei pentru mame, ci mai mult se prevedeau alocatii suplimentare pentru acelea care decid sa se intoarca la munca inainte de implinirea celor doi ani de concediu pentru cresterea copilului (75 de euro) si alocatii de sprijin pentru mamele neincadrate in munca (50 de euro).

O MARE GRESEALA. Proiectul nu este agreat nici de partenerii din coalitie. Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a spus ca este "o greseala", pe care spera ca ministrul Barbu sa o repare in zilele urmatoare. "S-a pripit", a mai adaugat liderul PC.

Ieri si opozitia a criticat reducerea indemnizatiei pentru mame prin vocea fostului ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan.

ULTIMA ORA. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a anuntat ieri ca se va supune deciziei PD si va retrage proiectul de pe site, dar nu va renunta la el, urmand sa il supuna dezbaterii publice.
×
Subiecte în articol: observator barbu proiectul